MLY:n retki Valassaarille  1.-3.10.2010

Ari Lähteenpää

Päivitetty 16.10.2010

MLY järjesti syysretken Valassaarille 1.-3.10.10. Retkelle lähti perjantaina Svedjehamnista kuusi retkeläistä. Kun saarella entuudestaan oli kaksi aktiivia, oli kasassa hyvä havainnoitsijajoukko.

Olosuhteet Valassaarilla olivat kesän aikana entisestään heikentyneet, kun Merivartioston aggregaatti oli suljettu ja luontoasema oli jäänyt ilman sähköä. Korvaava aurinkopaneelijärjestelmä oli asennettu jokin aika sitten ja se oli ollut koekäytössä retkeä edeltäneen viikon, kun saarella oli aloiteltu syksyn helmipöllöpyyntiä. Systeemi oli alkuun toiminut hyvin, mutta loppuviikosta oli tullut ongelmia. Niitä poistamaan tuotiin asemalla aggregaatti, joka paransikin tilannetta, vaikka täysin ilman katkoja ei sähköä vieläkään saatu. Viikonloppu toki pärjättiin, mutta samalla selvisi, että pitkäaikaisempi oleskelu asemalla etenkin syyspimeällä ei oikein onnistu ilman häiriötöntä sähkönsaantia.

Viikonlopun sääolosuhteet olivat sellaiset, että ne eivät juuri suosineet muuttoa. Lauantaina sää oli liian tyyni ja sunnuntaina puolestaan etelänpuoleinen tuuli oli liiankin kova. Muuttavien lintujen kirjo ja määrä jäi sen vuoksi vähäiseksi. Paikalliseksi jääneitä muuttolintuja oli jonkun verran. Räkättirastaita oli tuhatkunta. Syksyn vilkas hömötiaismuutto näkyi saarella kiertelevien hömppien määrässä samoin kuin syksyn ennätyksellisen vilkas närhimuutto. Sunnuntaina havaittiin peräti 31 närheä, joista 26 yhdessä parvessa. Tältä osin Valsin närhet käyttäytyivät samalla tavoin kuin mantereen närhimassat: liikkuivat suurissa parvissa. Havaittujen närhien määrä luultavasti on enemmän kuin mitä närhiä on aikaisemmin Valsilla nähty yhteensä.

Närhi (Garrulus glandarius) 2010.10. Valassaaret. Kuva: Ari Lähteenpää.

Yksi närhi myös rengastettiin ja ”kihlaus” lienee närhen osalta peräti saaren ensimmäinen. Retkeläisten jo poistuttua rengastettiin sunnuntaina vielä neljä närheä. Muista hyvistä havainnoista kannattaa mainita punasotka, sillä tämä tavanomainen lajia on havaittu Valassaarilla hyvin harvoin. Retken tähtilaji oli merisirri, joka löytyi Tuorelarevetin kärjestä. Lintu oli hyvän tovin paikallisena rantakivellä ja jatkoi sitten muutolle. Tämä ylipääsäkin harvalukuinen syysmuuttaja on harvoin nähty vieras Valsilla ja oli muutamalle retkeläiselle elämänpinna. Muuttohaukka nähtiin syömässä myyrää sekin Tuorelarevetin kärjessä.

Heikko muutto korvautui onnistuneella rengastuksella, jota retkeläiset pääsivät seuraamaan aivan alusta lähtien. Kun saarelle saavuttiin, oli ”vastaanottokomiteassa” mukana juuri verkkoon jäänyt varpushaukka!  Pöllöistä jäi verkkoihin useita helmipöllöjä ja sarvipöllöjäkin kaksi. Muita lajeja, joiden rengastusta saatiin seurata, olivat närhen lisäksi räkättirastas, käpytikka sekä lehtokurppa.


Sarvipöllö (Asio otus) 2010.10. Valassaaret. Kuva: Ari Lähteenpää.

Retkelle osallistuvat Ariel Ahlblad, Kari Kuokkanen, Jukka Salmi, Heikki Sillanpää, Heikki Vainio ja Ari Lähteenpää. Rengastamassa saarella oli Pekka Peura ja tällä ”assistenttina” Tomas Lövdahl.