Päivitetty 26.01.2014
Tuukka Pahtamaa
1.3.2013 perjantai – Suomesta Panamaan
Aamuherätys Bonus Inn –hotellissa on klo 4.20. Aamupalaa emme hotellilla saa näin aikaisen herätyksen vuoksi. Ajamme hotellibussilla terminaalillemme ja teemme check innin automaatilla. KLM:n koneemme lähtee aikataulussa aamuseitsemältä. Amsterdamissa on vaihto saman yhtiön toiseen koneeseen, vietämme kentällä kolmisen tuntia. Lento menee suunnitelmien mukaan ja saavumme alkuillasta Panama Cityyn. Lentokentän passintarkastus on erityisen hidas. Kuumassa tupaten täysinäisessä vastaanottohallissa menee toista tuntia. Kaikki valokuvataan, sormenjäljet otetaan ja passit tarkastetaan. Vihdoin pääsemme läpi.
Meitä on vastassa Alicia. Hän on jostain syystä jättänyt autonsa keskellä ajotietä. Poliisit ovat paikalla, kun saavumme tavaroinemme Alician ajopelille. Hän taivuttelee tuskastuneena varttitunnin poliiseja ja välttää lopulta sakot. Ajamme kaupan kautta Albrook Inn hotelliimme, joka tulisi olemaan kaksiviikkoisen Panaman retkemme perushotelli.
2.3.2013 lauantai – Panama Cityn ranta-alueet
On vielä pimeää. Birding Panaman opas Luis Paz saapuu ajallaan ennen aamukuutta Albrook Inn –hotellin parkkipaikalle. Esittäydymme. Opas osoittautuu varsin puheliaaksi ja mukavan tuntuiseksi. Kaveri lienee alle viisikymppinen. Livertäjätyrannit aloittavat sirkutuksensa jo aamuhämärissä. Pari pitkäpyrstöturpiaalia lennähtää lähelle ja tarharastas laulelee. Aamulämpötila lähentelee +30 astetta.
Pakkaudumme päivän tavaroinemme Luisin taksiin ja ajamme On The Run –huoltamolle aamupalalle. Ateria ei vielä kuulu etukäteen maksamaamme pakettihintaan. Aamukahvin ja rupattelun jälkeen ajamme Panama Cityn rannalle Costa del Estelle. Tästä olemme haaveilleet jo kauan, tutkineet lintu- ja paikkaopaskirjaa ja pohtineet mielessämme, mitä voisimme nähdä.
Matalassa rantavedessä ja sen reunamalla on runsaasti lintuja. Vuorovesi on korkealla ja linnut ovat aivan rannan tuntumassa. Ensimmäisinä tunnistamme oliivimerimetson ja amerikanrantasipin. Hieman kauempana on joukoittain lokkilintuja. Lokit ovat yksipuolisesti nokisiipilokkeja, joka esiintyy Panamassa läpimuuttavana ja talvehtijana. Mukana on useampaa tiiralajia, runsaimpana riuttatiira ja kuningastiira, mutta pienenä vähemmistönä myös kaunotiiroja. Aivan lähellämme kastanjavarpuskyyhkypari etsii maasta ravintoa. Rantapuissa meteliä pitää pikkuraitatikkapari. Panama Cityn keskustan korkeat talot piirtyvät horisontissa hieman edempänä lännessä. Rakentamisen ääniä kantautuu korviimme, kun katselemme lumi- ja karibianhaikaroita.
Kahlaajalajistossa meille mielenkiintoista lajistoa edustavat ruostekuiri ja preeriaviklo, joita on rannalla useita satoja verraten lähelläkin. Parvet nousevat välillä lentoon, jolloin edellinen hohtaa ruosteenväriä ja jälkimmäisellä vilkkuvat siipien valkeat juovat. Mielenkiintoisiin kahlaajiin lukeutuu myös rämekurppelo, joita kahlailee tai seisoskelee edellisten lomassa hieman pienempinä, toistasataa niitäkin. Tutumpaa lajia edustaa pikkukuovi, maailman kosmopoliitti – edellisen kerran näin lajin Australiassa muutama kuukausi sitten. Pikkukuoveja tepastelee lietteillä kymmeniä. Vielä enemmän on niin ikään tuttuja tundrakurmitsoja. Vesijättömaalla tallustelee myös kymmeniä eteläamerikanhyyppiä ja talvipukuisia pilkuttomia amerikanrantasipejä. Mielenkiintoisia ovat amerikanmetsäviklo ja molemmat keltajalkaviklolajit. Tuon tuostakin kantautuu jälkimmäisten valkoviklomainen ”tjyy, tjyy, tjyy” –huutelu. Lokkien joukosta löydämme kaukoputkilla yhden amerikanharmaalokin.
Rannan yli lentää kalasääski, kosmopoliitti sekin. Petolintuja edustavat myös 2 muuttohaukkaa. Laji esiintyy maassa harvalukuisena talvehtijana ja muuttajana. Näkemämme vaaleakarakara kuuluu sen sijaan pesimälajistoon.
Lähelle rantaa veden päälle ilmaantuu lentelemään 9 lintua, jotka nokallaan viistävät veden pintaa: amerikansaksinokkia! Linnut lentelevät editsemme moneen kertaan edestakaisin ja näyttäytyvät hyvin. Laji on Panamassa harvalukuinen läpimuuttaja. Parven lisäksi saksinokkia on muutama muukin, päiväsummaksi kirjaan 13. Kolmella Afrikan-käynnillä emme havainneet sikäläistä saksinokkaa ja nyt laji oli toivelistalla.
Aallot vyöryvät matalaan rantaan ja vuorovesi pakenee hiljalleen yhä kauemmas. Muutamia keisarifregattilintuja ja ruskopelikaaneja lentelee ylitsemme ja meren yllä. Lietteiltä löytyy kruunuyöhaikara. Pitkäpyrstöturpiaalinaaras tepastelee rannan roskien joukossa ja nykii korsia – lienee pesämateriaalin etsinnässä.
Lietteen yli lentää sirohiirihaukka hieman kondoreita lentotyylillään matkien. Opas tietää syyn: kondoreista ei ole rannan linnuille vaaraa, mutta haukka on saalistamassa. Rannan linnut eivät mene kuitenkaan vipuun, vaan tunnistavat haukan ja parveutuvat ilmaan. Sirohiirihaukka esiintyy Panamassa harvalukuisena pesimälintuna.
Hieman myöhemmin saamme seurata muuttohaukan ja sirohiirihaukan kohtaamista. Muuttohaukka lentää sirohiirihaukan kimppuun ja Aarnen kuvista saatamme jälkeenpäin nähdä mitä tapahtui: sirohiirihaukka oli saalistanut pienehkön linnun, jonka muuttohaukka käy siltä anastamassa. Yhteenotossa ilmassa hiirihaukka tiputtaa saaliinsa ja muuttohaukka rientää sen perään.
Aamun kuluessa vesi pakenee loitommas ja linnut sen myötä. Tarkkailtuamme rannan tapahtumia kylliksemme, siirrymme rantatien varren pienelle kanavalle. Kanavan reunalietteillä tepastelee nelisenkymmentä amerikanpitkäjalkaa ja lehvästön suojasta löytyy amerikankyyryhaikara. Mustakondorit viihtyvät katulampuissa. Rantapuustossa näyttäytyy harvinainen mangrovekäki, joka saa oppaan lämpenemään. Laji on hänellekin elis: ensimmäinen havaintonsa 14 vuoden lintutarkkailu-uran aikana. Lintu näyttäytyy hyvin ja saamme siitä kuvia. Luis painottaa, että Birding Panama toivoo kuvia havainnostamme (lähetämmekin niitä myöhemmin).
Jatkamme autolla Panama Viejon rannalle. Matkan varrella näemme vanhojen rakennusten raunioita. Pysähdymme vilkasliikenteisen rantatien varrelle tarkkailemaan. Maassa ruokailee kastanjavarpuskyyhkyjä. Paikalla lentelee myös muutama sahramisirkkunen. Koiraat ovat iloisen keltaisia. Pitkäpyrstöturpiaalit esittävät soidinelkeitä.
Rannalla on samoja lajeja kuin aiemmin Costa del Estellä. Lokkimassa pölähtää välillä lentoon muuttohaukan nostattamana. Tiiroja on noin 8000 ja nokisiipilokkeja kirjaan päiväsummaksi 1000. Kruunuyöhaikaroita näkyy lisää: ne tepastelevat tai patsastelevat paljastuneella lietteellä. Kalkkuna– ja mustakondoreita lentelee lähistöllä. Keskipäivän lähestyessä lämpötila on +28 astetta.
Jatkamme Panaman kanavan rannalle, aluksi itäpuolelle. Muutama keisarifregattilintu liitää kanavan suuntaisesti liikkumattomin siivin. Puiston puustosta löydämme isonokkaväijyn (Boat-billed Flycatcher), oliivikardinaalin (Streaked Saltator), tropiikkimatkijan (Tropical Mockingbird) ja nokinäpsyn (Common Tody-Flycatcher). Naamioväijyjä (Great Kiskadee) näemme päivän aikana muutaman, mutta kimakkaväijy (Social Flycatcher) on väijyistä runsain. Livertäjätyranneja on täälläkin. Töyhtöelenian näemme myös. Yllämme lentelee lyhytpyrstökiitäjiä, joukossa pari vyökiitäjää. Epolettiaratteja kirmaa ylitsemme päivän aikana pikkuparvin.
Jatkamme Amador Causewaytä tien päähän, josta avautuu näkymä Panama Cityyn vastakkaisesta suunnasta kuin aamulla Costa del Esteltä. Rantavesissä on lukuisia veneitä. Fregattilintuja liitää täälläkin. Meressä verraten lähellä kohoaa pelikaanikallio, jolla on nyt vain muutama ruskopelikaani. Kallion laki hohtaa valkoisena merkkinä suuremmista lintumääristä joskus aiemmin. Paluumatkalla näemme amerikantuulihaukan ja vaaleakarakaran, tarkkailemme myös sinihaikaraa rantalietteellä. Ajamme vielä siltaa pitkin Panaman kanavan yli sen länsipuolelle Veracruz roadin varrelle, jossa tarkkailemme puolisen tuntia kuivahtaneita kosteikkoja. Emme näe mitään uutta. Palaamme puolenpäivän jälkeen hotellille, lämpö on noussut + 30:een. Maksamme Luisille tämän aamupäivän erikseen. Olemme maksaneet seuraavat 12 koko päivää jo etukäteen.
Alkuiltapäivästä laskeudumme portaat Albrook Inn hotellin takana olevalle lammelle. Paikka osoittautuu hyväksi lintukohteeksi. Viherkalastajapariskunta istuskelee kuivilla oksilla toisistaan erillään. Avoimesti nähtävinä ovat muutamat helttajassanat. Niiden kullanhohtoiset siivet välkkyvät upeasti lennossa. Kymmenkunta sinisiipitavia lepäilee lammikolla ja esittää välillä lentonäytöksen. Kahlaajia edustavat keltajalkaviklo ja amerikanmetsäviklo. Jalohaikara ja amerikankyyryhaikara ovat myös paikalla. Jokunen lymyrääkkä viihtyy rantakasvillisuuden seassa antaen välillä ääninäytteensä. Laji näyttäytyy välillä myös avoimessa ympäristössä. Nuori kotilohaukka istuskelee lammen keskellä kuivan puun oksilla ja katselee sieltä ympäristöön. Musta– ja kalkkunakondoreita näkyy maisemassa silloin tällöin. Lammen toisen laidan metsikössä huutelee harmaaraitahaukka. Livertäjätyrannit pitävät huolta muusta äänimaailmasta. Iltapäivälämpö nousee jo +34 asteeseen.
Pieni sadekuuro pyyhkäisee maiseman yli, mutta se ei haittaa. Lammen takana on suuria puita, joissa istuskelee muutamia kyyhkyjä. Ne ovat viinikyyhkyjä. Samoja puita kolisuttelee upea olkainpalokärki. Lammen keskellä kuivan puun oksilla napottavat harmaatyranni ja reissun ainoaksi jäävä sinipääsky. Etelänkarhepääskyjä on enemmän ja niitä näemme monena muunakin päivänä. Rantapusikossa laulelee rusopeukaloinen ja lammenrantakasvillisuudessa liikuskelee tarhapeukaloinen. Rantakasvillisuudessa lymyää myös jokunen rantakerttuli.
Käymme välillä lammen läheisellä ojalla, jonka pusikoissa liikkuu lintuja. Aarne saa kuvia naukumatkijasta, keltaperävireosta, kanadankerttulista ja raitapuumuurasta. Nurmikoilla pomppii joukko tarharastaita ja puustossa liikuskelee jokunen tarhatangara. Muina tangaroina saamme seurata piispa– ja palmutangaroita. Oksistossa työskentelee pohjoiseen matkaava kolokerttuli ja rusokylkikerttuli. Seepiakultapyrstö ja panamankaklattaja edustavat meille trooppista eksoottista lajistoa. Reissun ensimmäiset tukaanit näemme tänään: pari rikkitukaania (Keel-billed Toucan) ilmestyy lähipuihin metelöimään. Upeita!
Hotellilla sisääntulon räystään alle tropiikkimatkijapari rakentaa pesäänsä. Hotellin kolibriruokinnat vaikuttavat tyhjiltä. Näemme vilahdukselta yhden kolibrin, jota emme kuitenkaan saa määritettyä lajilleen. Siemenruokinnoilla näyttää olevan sapuskaa ja niinpä jokunen sepelsirkkunen ruokailee niillä.
Illallisella tutustumme osaan muuta Birding Panaman linturetkiporukkaamme. Albrook Innin ruoka osoittautuu varsin hyväksi. Hotelli tarjoaa Internet-mahdollisuuden, jota hyödynnämme.




3.3.2013 sunnuntai – Metropolitan Nature Park
Herätys on aamukuuden maissa. Vielä hämärissä hotellin nurmikoilla tepastelee suuria jyrsijöitä, akuteja. Kokoonnumme Albrook Innin eteen koko porukka. Meitä on 3 Suomesta, 2 Ruotsista ja loput 8 USA:sta. Oppaanamme 12 päivän aikana toimisi Luis Paz. Seurailemme pihapiirin lintuja. Peräti kymmenkunta rikkitukaania siirtyilee lähipuissa. Hotellin ruokinnoilla on viinikyyhkyjä, kastanjavarpuskyyhkyjä, pitkäpyrstöturpiaaleja ja sepelsirkkusia. Pari kultakurkkusirkkusta on joukossa. Tropiikkimatkijat viihtyvät räystäällä, jonka alla on niiden pesä. Jokunen kondori lentää ylitsemme.
Aamuseitsemältä pääsemme aamupalalle hotellin ravintolaan. Aikaisemmin sieltä ei voi saada einestä, eivätkä pakatut aamiaiset ole mahdollisia. Syötyämme nousemme bussiin ja matka kohti Metropolitanin puistoa alkaa. Metropolitan Nature Park on ainoa suuren metropolin trooppinen metsäpuisto Latinalaisessa Amerikassa. Kierrämme puiston polkua aamupäivällä runsaan 4 tunnin ajan.
Heti portilla saamme ihastella puissa nokkelasti liikkuvia suikkatamariineja. Linnustossa ensimmäinen mielenkiintoinen havainto on sinipäämomotti (Blue-crowned Motmot), joka istuskelee rauhassa oksallaan ja antaa katsella itseään. Isonokkaväijy ja pikkuraitatikka edustavat meille jo tuttua lajistoa. Hieman myöhemmin tulemme kukkivan puun luokse, jossa liikuskelee ja ääntelee monia eri lajeja. Poimimme joukosta mm. paritanssijan, pilkkasiipi-, hiiri-, kerttuli- ja isomesitangaran sekä idänlehtoturpiaalin. Kirjaamme myös pikkutyranninapsijan, mutta Suomessa kuva paljastaa, että kyseessä on mangrovenapsija. Hieman myöhemmin metsästä kuuluu sininiskavireon kantava, hieman valkoviklomainen (tai no, täälläpäin keltajalkaviklomainen J) ”tjuu, tjuu, tjuu” -ääni.
Jatkamme polkua eteenpäin ja nousemme ylöspäin. Polun varrelta kuuluu leveänokkamomotin (Broad-billed Motmot) ääntä. Luis saa linnun atrapilla aivan lähelle. Saavumme tasanteelle, jossa pysähdymme kuuntelemaan ja katselemaan. Vähitellen lajimäärä kasvaa. Kultaperäkasikki ilmestyy lähipuihin ja antaa karhean ääninäytteensä. Vähän myöhemmin näemme myös bambukasikin, jotka molemmat ovat kirjan mukaan verraten yleisiä. Puissa kiipeilee mustavalkoraidallinen kiipijäkerttuli, joka on talvehtija ja läpimuuttaja. Muina kerttuleina kirjaamme kelta-, ruskokylki- ja rusorintakerttulin. Sininiskavireon kantava ääni kuuluu hieman kauempaa. Aarne löytää aivan läheltä kolmivarvaslaiskiaisen. Se loikoilee oksistossa omalla sohvallaan ja vähät välittää meidän hyörimisestä.
Patikoimme polkua edelleen. Polun varrella tapaamme toisen sinipäämomotin. Kaksi komeaa rikkitukaania istuskelee näytillä. Kotvan kuluttua huomaamme isovyölaiskurin oksalla. Se antaa rauhassa tutkailla itseään ja tuo mieleen kookaburran. Metsästä kantautuu kaappariattilan kuuluvaa ääntelyä. Äänihavainnoksi jää myös banaaninärhi sekä retken ainoiksi jäävät pari ruusutangaraa. Koko retken ainokaisiksi jäävät myös havainnot muurahais– ja kruunumuurahaistangarasta. Oliivikoukkunapsija ilahduttaa. Metsässä on moskiittoja. Ne pureskelevat nilkkojamme.
Metropolitanin metsän lajeina havaitsemme myös panamanpuumuuran (Western Slaty-Antshrike), viuhkapyrstömuuran (Dot-winged Antwren) ja savumuuran (Dusky Antbird). Kaakaokipuaja ja ruskopystynokka edustavat meille eksoottista lajistoa. Ensimmäisinä määritettyinä kolibreina havaitsemme lumitimanttikolibrin (Snowy-bellied Hummingbird), ruostepyrstökolibrin (Rufous-tailed Hummingbird) ja kobolttikolibrin (Violet-bellied Hummingbird). Papukaijalajistoa edustavat siniaratti ja punaotsa–amatsoni. Ryhmä Tyrant Flycatchers on hyvin edustettuna: erakkonapsija (Yellow-crowned Tyrannulet), töyhtöelenia (Yellow-bellied Elaenia), mistelinapsija (Paltry Tyrannulet), mangrovenapsija (Northern Scrub-Flycatcher), oliivikoukkunapsija (Southern Bentbill), nokinäpsy (Common Tody-Flycatcher), pikkunapsu (Dusky-capped Flycatcher), panamannapsu (Panama Flycatcher), naamioväijy (Greta Kiskadee), isonokkaväijy (Boat-billed Flycatcher), kimakkaväijy (Social Flycatcher), viiruväijy (Streaked Flycatcher), marjatyranni (Piratic Flycatcher), harmaatyranni (Gray Kingbird) ja laahustyranni (Fork-tailed Flycatcher). Ylivoimaisesti runsain Tyrant Flycatcher on jokapaikan livertäjätyranni (Tropical Kingbird). Peukaloisia edustavat punarinta– ja mangrovepeukaloinen. Retken ainoaksi jää isopeukaloiskerttu (Long-billed Gnatwren).
Palaamme hotellille lounaaksi. Osa porukasta viettää sen jälkeen siestaa, mutta me suomalaiset menemme lähikaduille ja käymme myös Albrookin lentokentän reunamalla. Hotellin lähipuusta löydämme ruostepyrstökolibrin (Rufous-tailed Hummingbird), mutta se jatkaa pian matkaansa – ruokinnoilla kun ei ole kolibreille einestä. Lyhyeksi jäänyt sadekuuro ei haittaa. Oikaisemme lentokentän suuntaan nurmikon poikki. Kentän reunamilla on kalkkuna– ja mustakondoreita. Paluumatkalla huomaamme, että joku on hälyttänyt poliisin, joka saapuu moottoripyörällä seuraamaan tilannetta. Kiikarit kaulassa on hyvä liikkua ja kuulemme lähipihalta sanan ”birdwatchers”. Vaihdamme muutaman ystävällisen ajatuksen pariskunnan kanssa ja kerromme yleisesti mitä olemme nähneet.
Iltapäivän keskivaiheilla menemme eiliselle tutulle lammelle hotellin alapuolelle. Lajisto on kutakuinkin säilynyt samana. Nyt muukin porukka on mukana. Kotilohaukka istuskelee edelleen kuivassa puussa lammen keskellä. Viherkalastajapari on myös paikalla. Uusina lajeina lammelle saapuu muutama punaviheltäjäsorsa ja yksinäinen sulttaanikana tepastelee lammen takareunalla. Kolme amerikansirriä ovat uusia myös. Sinisiipitavit ovat edelleen paikalla, samoin lymyrääkkä ja helttajassanat. Amerikanmetsävikloja on eilistä enemmän. Jokunen kaimaani paistattelee lammen saarekkeilla. Eilisellä kaklattajapaikalla on nyt olkainpalokärki tutkimassa puuta. Uusina lajeina reissulle näemme päivän aikana mm. oravakäen ja anin.
Erinomaisen hotelli-illallisen yhteydessä kirjaamme lajit ja lukumäärät taulukkoon. Oppaan tahti vain on sellainen, ettei mukana tahdo pysyä. Vain me suomalaiset kirjaamme lukumäärät, muut ruksaavat ainoastaan havaitut lajit. Joudumme paikkailemaan aukkoja jälkeenpäin.



4.3.2013 maanantai – Soberanian kansallispuisto
Aamukuudelta olemme jo aamupalalla On The Runin huoltiksella. Tankkauksen jälkeen ajamme pikkubussillamme Gamboan pohjoispuolelle Pipeline Roadille Soberanian kansallispuistoon. Aamuhämärän alkaessa vaalentua matkamme pysähtyy tiellä olevan auton tukkiessa kulkuväylän: rengasrikko. Hetken pohdinnan jälkeen hyppäämme bussista ulos ja jatkamme jalkapatikassa. Kuski jää huolehtimaan autostamme.
Mölyapinat esittävät aamukonserttiaan lähistöllä. Mölyapinat (Alouatta) on Etelä-Amerikassa elävä hämähäkkiapinoiden suku, joka on saanut nimensä kovaäänisistä huudoistaan. Mylvintä voi kuulua kilometrien päähän ja äänet ovat erilaisia merkityksen mukaan. Lauma pysyy koossa huudoin, koska tiheässä metsässä ei ole näköyhteyttä.
Hämärästä metsästä löydämme muutaman linnun: 2 helmirintamuuraa ja kolumbianlaulupeukaloinen erottuvat metsän pohjalla. Pari huutelevaa isotinamia kirjautuu havaintoihin. Aamun valjetessa metsä tuntuu yllättävän hiljaiselta. Sama tunne on kuin usein ennenkin tropiikissa: lintujen laulua ei ole siinä määrin kuin keväisessä ja alkukesäisessä Suomessa. Onko meillä kaikki kiihkeämpää sinä lyhyenä aikana talven jälkeen, jolloin muuttolinnut saapuvat ja aloittavat pesintänsä? Ovatko täällä sääolot vähemmän vaihtelevat ja pesinnällä ei ehkä ravintotilanteenkaan kannalta ole yhtä kiireinen aikataulu?
Kirjan mukaan Pipeline Road on parhaimpia paikkoja nähdä amerikkalaisia trooppisia metsälajeja lajimäärän kohotessa peräti 400:aan. Tie rakennettiin alun perin toisen maailmasodan aikana palvelemaan Panaman kannaksen läpi kulkevaa putkilinjaa. Sitä ei kuitenkaan käytetty tähän tarkoitukseen. Vajaan tunnin kävelymme ei tuota kovin ihmeellisiä tuloksia tällä periaatteessa maailmankuululla lintupaikalla; helmirintamuura taitaa olla ainoa, jota emme näe muualla Panamassa (esim. harmaakorva- ja siniposkimuura jäävät kokonaan näkemättä). Emme osu reissun aikana kertaakaan army-ant swarmille! Sen sijaan lehdenleikkaajamuurahaisten ”valtateitä” on monin paikoin.
Aamukahdeksalta saavumme Soberanian kansallispuiston Rainforest Discovery Centerin verraten hiljattain rakennetulle opastuskeskukselle. Parkkipaikalla on pikkutrogoneita kolmekin. Piipahdamme puurakenteisessa keskuksessa, joka tuntuu hyvin järjestetyltä – ainakin kolibriruokintojen automaateissa on sokerilientä ja sen myötä paikalla huristelee koko joukko kolibreja. Niiden lentotapa tuo mieleen suuret kiitäjäperhoset. Suurin osa on kauniita mesikolibreja (White-necked Jacobin), sekä koiraita että naaraita. Koiraiden niskan valkoinen sepel loistaa kirkkaana tummansinistä päätä vasten. Muutaman kerran ruokinnoilla vierailee myös suurempi pohjanerakkokolibri (Long-billed Hermit). Lämpimän ruskea selkäpuoli, pitkä pyrstö, pitkä kaareva nokka ja pään juovitus erottuvat linnun haeskellessa sopivaa mesipaikkaa. Kolibrien siipien hurina kuuluu tuon tuostakin, lintujen kierrellessä ruokinta-automaattien ympärillä. Vajaan puolen tunnin opastuskeskusvisiitin jälkeen patikoimme hiljalleen polkua Calamito-järvelle. Matkan varrella kansallispuiston metsä tarjoaa muutamia mielenkiintoisia lajeja: panamanpuumuuria, viuhkapyrstömuuria, kastanjaselkämuuran, rastasmuuria ja valkokuvemuurasia.
Järven rannalla odottelemme runsaan tunnin. Pikkunaamioväijy viihtyy rantapensaassa. Kauempana seisoskelee amerikanharmaahaikara. Paluumatkalla polun varrella näyttäytyy hyvin kesylaiskuri. Samassa paikassa sinirintakolibri (Blue-chested Hummingbird) antaa kuvata itseään.
Jatkamme 32 m korkealle muutaman vuoden vanhalle näköalatornille (canopy observation tower), jonne johtaa kierreportaat. Torni koostuu metalliputkista ja metallitasanteista. Kierreportaiden ympärille on asetettu metalliverkkoverhous turvallisuuden tunnetta luomaan. Ylhäällä avautuu avara näkymä sademetsän latvuston ylle. Sininiskavireoiden ääntely kantautuu maiseman ylle. Pikkutrogoni ilmestyy aivan lähellemme puun latvukseen. Kalkkunakondori kaartelee yläpuolella. Metsän läpi kulkee laiva: Panaman kanava on aivan lähellä, ehkä vajaan parin kilometrin päässä. Komeat ja kuuluvasti huutelevat ruskonokkatukaanit (Chestnut-mandibled Toucan) pitävät meteliä. Kaappariattila jankuttaa muutaman kerran metsässä. Valkokurkkukardinaali viheltää kuulakkaan kauniisti aivan lähistöllä, ehdottomasti kaunein kuulemamme linnun ääni tällä reissulla. Huiluttelu tuo mieleen Intian Bondlassa vihellelleet isotiaistimalit. Sepellaiskuri ilmestyy lähipuun latvukseen ja esittäytyy hyvin. Kotvan kuluttua kuulemme kovaa metallisointista meteliä: kaksi jauhoamatsonia (Mealy Parrot) lentää lähelle puunlatvukseen huutelemaan. Laji on Panaman suurin papukaija aroja lukuun ottamatta.
Viihdymme tornin huipulla keskipäivän molemmin puolin yli pari tuntia. Kun olemme saaneet kylliksemme, kapuamme alas. Tornin juurella kuulemme lyijytrogonin ääntelyä. Palaamme Centerin kolibriruokinnoille kuvaamaan. Mesikolibreja on edelleen paikalla ruokailemassa, ehkä kuitenkin vähemmän kuin aamulla. Lähipuihin ilmestyy peräti kaksi trogonilajia: äsken kuulemamme lyijytrogoni sekä mustapyrstötrogoni. Edellisen nokka on punertava, jälkimmäisen keltainen. Banaaninärhi näyttäytyy puussa hieman kauempana. Rainforest Discovery Centerin kolibriruokinnat ja näköalatorni tekevät vaikutuksen.
Lounaaksi matkaamme Gamboaan pieneen kuppilaan: tarjolla on tuttuun tapaan kanaa ja riisiä. Aterian jälkeen ruokapaikan ulkopuolella ylitsemme lentää pikkujalohaukka. Tien toisella puolella äkkäämme mustalakkitityran, joka istuskelee rauhallisena kolopuussaan.
Pakkaudumme bussiin ja ajamme Rio Chagres –joen länsirannalle Gamboan venesatamaan (Gamboa Marina). Mangrovepääskyt istuskelevat laiturin nurkilla ja veneillä. Ilmassa lentelee sekä etelän– että pohjankarhepääskyjä. Mustakondorit pomppivat maassa melko kesyinä. Rantavedessä puljaa koiras pitkäpyrstöturpiaali. Rantakasvillisuudessa näyttäytyvät tarhapeukaloinen ja talvehtiva kauniin keltainen kolokerttuli. Kimakkaväijyt istuskelevat laiturin köysissä. Lehdenleikkaajamuurahaisilla on polkunsa rannan poikki. Muurahaiset kantavat kirkkaanvihreitä lehden paloja.
Rannan puuröykkiön päällä lepäilee useita kilpikonnia. Niiden yläpuolella puun oksilla lekottelee muutama suuri iguaani (vihreä leguaani). Liskot ovat jopa toista metriä pitkiä, suuripäisiä ja selkäpuolella niillä on näyttävä harja. Iguaaneilla on tapana makailla puiden oksistossa veden yläpuolella ja vaaran uhatessa pudottautua veteen ja paeta uimalla. Iguaanien puolustuskeino on häntä, jolla ne voivat tarvittaessa läimäyttää uhkaajaansa. Laji kykenee myös monien muiden liskojen tavoin irrottamaan häntänsä, jonka tilalle kasvaa uusi. Laji elää Etelä- ja Väli-Amerikassa.
Tepastelemme sataman toiseen päähän ja jatkamme kulku-uraa metsään. Räiskyvä napsuttelu kertoo Golden-collared Manakinin läsnäolosta. Kirkkaankeltainen koiras näyttäytyy lyhyen hetken, mutta piilottelee sen jälkeen. Jatkamme metsikön läpi avoimelle niitty- ja laidunmaalle. Rinteen ylälaidalla on hulppea Gamboa Rainforest Resort. Sen edustalla kosteikon reunanurmella laiduntaa 2 kabyparaa. Laidunmaalla lennähtää reissun ainoa punasirkkunen. Suuressa kukkivassa reunapuussa ruokailee pari tarhaturpiaalia ja idänlehtoturpiaali. Timo ja Aarne saavat kuvia yllämme lennelleistä pikkuhaarakiitäjistä.
Reissulle uusina lajeina näemme päivän aikana mm. ruskotiikerihaikaran, etelänsirkkahaukan, suomukyyhkyn, muutaman isoanin, pari kauluskiitäjää, mustahohtokolibrin (Black-throated Mango), kaksi isosepelkalastajaa, suomutöyhtötikan, jokusen viherpikkuelenian (reissun ainoa), kanelilepinkäistyrannin, muutaman munkkikotingan ja pari punaperäkasikkia.


5.3. tiistai – Karibian puolelle kanavaa
Olemme illalla pakanneet tavaroitamme ja aamulla ne pinotaan bussimme takapenkeille – emme palaisi illalla Albrook Inn –hotelliin. Ennen aamiaista staijailemme hotellimme edustalla puolisen tuntia. Toistakymmentä rikkitukaania toivottaa aamun tervetulleeksi lähipuiden latvuksissa. Ne esittävät meille ohilennon.
Aamiaisen jälkeen matkaamme bussilla Gamboaan. Retkeilemme räjähdetehtaan portin luona Ammo Dump Ponds –nimisen kosteikon ympärillä. Eteläamerikanhyyppä on meille jo tuttu laji. Paikalta löytyy myös tuttu lymyrääkkä. Läheltä puustoisesta kosteikkometsästä äkkäämme ruskotiikerihaikaran, joka on hyvin näytillä. Näemme myös meille tutun kyyryhaikaran, joka tuntuu olevan täällä amerikankyyryhaikaraa harvalukuisempi. Laivoja kulkee vierestämme Panaman kanavaa molempiin suuntiin. Keisarifregattilintuja ja ruskopelikaaneja lentelee kanavan yllä. Pari isoviirusirkkua lymyää ruohostossa.
Jatkamme Old Gamboa Roadin tietä kahdelle lammikolle, Summit Pondseille. Niiden väliseltä kannakselta havaitsemme 3 ruuhinokkaa (Boat-billed Heron), joilla on myös pesä puussa lammen rantaveden yläpuolella. Muualla emme lajia enää tapaisi. Ruuhinokat ovat erikoisia haikaroita: puolimetrisiä, typäköitä, paksunokkaisia ja pääasiassa yöaktiivisia. Panamassa ne ovat harvalukusia.
Tepastelemme kuumassa aamupäivässä tieuraa metsiköiden halki. Loitompana Aarne löytää kultapöllön aivan uran lähipuusta. Lintu yllättyy ja lennähtää vähän syvemmälle metsään, missä on toinenkin kultapöllö. Linnut jäävät paikoilleen ja onnistumme kaikki näkemään lajin kohtuu hyvin. Kultapöllö esiintyy Panamassa harvalukuisena. Paluumatkalla lampien väliseltä kannakselta Summit Pondseilla löydämme lammen yläpuolelle kaartuvista puista 2 mölymangrovekanaa. Aarnen tarkat silmät ovat jälleen kerran apuna. Uusi laji reissulle ja ainoaksi jäävä havaintomme.
Lounaan jälkeen ajamme Camino de Cruzes trailille, jossa vietämme pari iltapäivän tuntia. Vesirajassa köllöttelee suuri krokotiili. Äkkäämme taivaalla verraten korkealla selvästi muuttoparvena pyörivän petolintujoukon, jossa erottuu vaaleita preeriahiirihaukkoja. Joukossa on muitakin petolintuja, ainakin kalkkunakondoreita pystymme määrittämään. Hetkessä paikan ohittaa nousevissa ilmavirtauksissa muutama sata petoa. Ne ovat matkalla Pohjois- ja Etelä-Amerikan välistä kapeaa kannasta seuraillen idästä länteen ja siitä edelleen pohjoiseen. Latvustosta kurkottelemme määritettäväksi useita talvehtivia tai muuttomatkallaan olevia kerttuleita.
Palaamme autolle. Krokopaikalla on nuori sinihaikara. Lähdemme ajamaan Panaman kanavan vartta pohjoiseen Panaman Karibian puoleiselle rannikolle. Karibian puolella on kuumempi kuin Tyynenmeren puoleisella rannikolla, jossa ei toki päässyt vilu yllättämään sielläkään. Päivän ylin lämpötila on nyt n. 30 astetta. Saavumme majapaikkaamme Sierra Llorona Ecolodgelle hieman ennen iltakuutta. Kolibriruokinnoilla ehdimme vielä nähdä ennen pimeää kruununeitokolibreja (Violet-crowned Wood-nymph).
Reissulle uusina lajeina näemme tänään edellisten lisäksi mm. luhtahiirihaukan, viherlattanokan, retken ainoan pikilepinkäistyrannin (White-winged Becard), pensasvireon, naamiokerttulin ja keltapyrstöturpiaalin. Yöllä ääninäytteensä antaa sepelmetsäpöllö.

6.3.2013 keskiviikko – Karibian rannikolla
Yöllä sepelmetsäpöllö huhuilee lähistöllä. Aamuvarhaisella pakkaudumme ennen kuutta bussiin ja ajamme Gatuniin odottelemaan kanavan yli pääsyä. Autojonossa menee aikaa parikymmentä minuuttia. Kanavan toisella puolella aivan tien varrella ruohostossa kurkkii ruohikkoturpiaali.
Matkan varrella pysähdymme katsomaan täpläarakaria puun latvuksessa. Ajamme Achiote Roadille ja patikoimme hiljalleen tietä kuunnellen ja katsellen aamussa. Mölyapinat huutelevat viikunapuussa. Laulukaskaat virittelevät sointujaan. Kuulemme sekä iso– että pikkutinamin ääntelevän. Purppura– ja sininaamakyyhkyt huutelevat metsässä. Amazonianmomotti (Rufous Motmot) yhtyy huutelijoihin, havainto jää reissun ainoaksi.
Petolintuja näemme hyvin. Tavanomaisten musta– ja kalkkunakondoreiden lisäksi taivaalle ilmestyy kaartelemaan suuri kuningaskondori ja hetken päästä toinenkin. Teemme havainnon reissun ainoasta hammashaukasta. Kaartelemaan ilmaantuu myös useampi mustahaukka, uusi laji sekin. Tunnusomaista ovat pitkät leveät siivet ja valkoinen poikkivyö lyhyessä pyrstössä. Reissun ainoaksi jää myös komea ritarijalokotka.
Yhtäkkiä tien yli tepastelee suurehko näätäeläin: grisoni. Otus on linjakas, päältä harmaa ja etupuolelta alta musta, päässä mustan ja harmaan välimailla on vaalea raita. Otus vipeltää metsän suojaan meidät huomattuaan, mutta Aarnella on ollut kamera valmiina ja muutama ruutu on nyt tallessa. Olemme onnekkaita, lajia pääsee kuulemma harvoin näkemään.
Golden-collared Manakinien napsuttelun houkuttelemina lähdemme tiestä erkanevaa polkua sademetsään. Paikka osoittautuu hedelmälliseksi. Viheltäjätrogonipari löytyy metsästä. Ketterimmät meistä ylittävät pienen puron kapeahkoa puunrunkoa pitkin ja toiselta puolelta valoisalta metsäaukiolta löydämme muutaman uuden lajin: valkopääpeukaloinen viihtyy puun rungon epifyytillä, taituripeukaloinen innostuu laulelemaan hetken aivan lähellä ja amerikansirohaukkoja menee pikkuparvi ylitsemme. Hälytys tulee myös pökkelökehrääjästä, joka saa jalkoihin vipinää, mutta havainto osoittautuu oksantyngäksi, joka muistuttaa erehdyttävästi päivälevolla olevaa pökkelökehrääjää.
Palaamme autolle ja huomaamme, että Walter on poissa. Ehdimme jo hieman huolestua, kun mies ilmestyy porukkaan oltuaan omissa oloissaan tunnin verran.
Kierrämme Achiote Roadin varrella olevaa Trogon trailia palan matkaa. Näemme uutena lajina teräspyrstökolibrin (White-vented Plumeleteer). Autopaikalla on pikkutrogonipariskunta palatessamme. Ajamme lounaalle Achioten kylään paikalliskuppilaan. Syömme kanaa, riisiä ja papuja maistuvan mehun kera. Pari banaanikerttulia (Bananaquit) sirkuttelee pihapuussa. Upean värikkäät tuliperätangarat liikuskelevat lähistöllä ja viherkardinaali istuu hetken tienvarren puussa avoimesti. Nautakarjaa on laitumella ja kulkukoiria tien varrella kuljeksimassa. Useita aneja on laidunmaalla. Näemme myös reissun ainoan uurrenokka-anin.
Osa porukasta olisi halunnut jo aikaisemmin hotellille. Teemme kompromissin ja lähdemme paluumatkalle aiottua aikaisemmin – Achiote Roadilla olisi hyvinkin ollut vielä annettavaa. Kanavalla tolpan nokassa on amerikantuulihaukka. Kanavan yli pääsemme nyt miltei jonottamatta. Sen jälkeen käveleskelemme runsaan tunnin vilkkaan tien varrella pikkujoen rannalla näkemättä mitään erikoista. Purossa on pari kaimaania ja sinihaikara.
Palaamme Sierra Lloronaan ennen iltapäiväneljää. Lopun valoisan ajan viihdymme kolibriruokinnoilla. Pohjanerakkokolibri huristelee näyttävästi. Mesikolibreja on enemmän ja myös kruununeitokolibreja on useita. Viereiselle hedelmäruokinnalle ilmestyy valkokulmatikka.
Edellä mainittujen tuliperätangaroiden lisäksi näemme muitakin tangaralajeja: pilkkasiipi-, tarha-, piispa-, palmu-, kultahuppu-, hiiri-, ja kesätangaroita, enimmäkseen useampia kutakin lajia. Reissulle uusina lajeina monien edellä mainittujen lisäksi näemme mm. amerikannokikanan, komean tulikärjen ja värikkään kultapyrstön.
Illalla pakkaamme valmiiksi aamun lähtöä varten. Osa tavaroista jäisi Panama Cityyn Albrook Inn –perushotelliimme ja vain osan tavaroista ottaisimme mukaan Länsi-Panamaan Chiriquin ylängölle lentokoneen painorajoituksen vuoksi. Päivän ylin lämpötila on +31, ei niin kuuma kuin oletimme ja opas varoitteli.


7.3.2013 torstai – Panama Cityn kautta Chiriquihin
Aamupalan jälkeen lähdemme heti matkaan ja ajamme bussilla suoraan Panama Cityyn Albrookin lentokentälle. Kuski veisi ylimääräiset tavaramme Albrook Inniin. Check Inn menee yllättävän jouhevasti ja pääsemme odottelemaan Chiriquin lentoa. Opas on varoittanut, että koskaan ei tiedä, lähteekö kone ajallaan. Meillä ei kuitenkaan ole ongelmia ja pääsemme suihkukoneeseen jokseenkin aikataulun mukaisesti. Perillä Davidissakaan ei tule ongelmia. David on Länsi-Panaman suurin kaupunki. Pakkaudumme meitä hakemaan tulleeseen bussiin ja matka kohti Chiriquin ylänköjä alkaa.
Pysähdymme ylängön laidunmaalla. Ruohikkoturpiaali esittäytyy heti tien varrella. Sinitaivaalla kaartelee kymmenittäin petolintuja. Erotamme joukosta ainakin preeriahiirihaukkoja ja kalkkunakondoreita muuttomatkallaan. Haarapääskyjä istuu langalla rivissä. Teräspääsky on uusi tuttavuus, täällä läntisillä ylängöillä elää paikallinen rotu, kun taas kanavan itäpuolella tavataan Etelä-Amerikasta muuttaneita talvehtijoita. Sirkeä pikkuhaukka tekee pari kierrosta peltoalueen yllä. Laahustyranni ahdistelee sitä hetken aikaa. Juuri ennen bussiin paluuta korkealle taivaalle ilmestyy kiitäjäporukka, kokonsa puolesta luultavasti kauluskiitäjiä.
Saavumme Volcanin kaupunkiin Dos Rios –hotelliin, joka sijaitsee vajaan 1400 metriä merenpinnan yläpuolella. Majoittaudumme ja jatkamme matkaa Volcan Lakesille. Bussikuski jättää meidät varsin kauas huonoon tiehen vedoten. Kävelemme kärrypolkua. Kalkkuna– ja mustakondoreita on ilmassa. Vaaleakarakara edustaa myös jo tutuksi tullutta lajistoa. Töyhtö– ja savannielenia näyttäytyvät. Ennen kuin ajoura sukeltaa metsään saamme ihastella preeriaturpiaalia laidunmaalla. Keltainen vatsapuoli ja rinnan poikki kulkeva musta V-vyö ovat hyvin esillä.
Metsässä latvustossa istuu hetken näytillä hiljainen panamantangara. Amerikansepelkyyhkyjä liikuskelee latvustossa muutamia. Linnut ovat ylipäätään korkealla latvustossa ja saamme kurkkia sinne pää niin takakenossa kuin mahdollista. Palkinnoksi saamme mm. loistokerttulin ja naamiotiaiskerttulin. Parasta antia tarjoaa sitruunamarjukka (Yellow-throated Euphonia), joka esiintyy hyvin harvinaisena Länsi-Chiriquissa.
Järvellä uiskentelee kääpiöuikku. Paksunokkauikkuja on muutama. Mielenkiinnolla tarkkailemme kolmea pikkulapasotkaa. Amerikannokikanoja on myös. Alkuilta saapuu nopeasti ja palaamme autolle ja edelleen hotellille. Lähes parisataa lehmähaikaraa on kerääntynyt yöpymään hotellin lähilammen puustoon.
Chiriquin ylängöllä on jopa verraten viileätä kanavan ympäristöön verrattuna. Illalla tuulee kovaa ja lämpötila on vain + 18 astetta. Timo yöpyy oppaan kanssa samassa huoneessa. Aamulla saamme kuulla, että Dariénin retkikohteemme ei olekaan Mogue, kuten meille aiemmin ilmoitettiin (ja mikä tieto lukee Birdning Panaman nettisivuilla), vaan sen sijaan menisimme pidemmälle Yaviza–El Real–Pirren seudulle. Tämän tiedon saamme vasta, kun Timo erikseen asiaa oppaalta kysyi. Pari-kolme viikkoa ennen Suomesta lähtöämme meidän haluttiin lähettävän passeistamme kopiot sähköisesti Dariénin lupia varten ja nyt selviää, minkä vuoksi. Turvallisuussyistä tuolle alueelle ei pääse ilman armeijan lupaa.
Päivän lajimäärä ei nouse suureksi, kun olemme pääasiassa matkalla. Näemme reissun toisen pikkujalohaukan. Retken ainoaksi jäävät keltanapsija (Yellow Tyrannulet) ja lehtinapsija (Rough-legged Tyrannulet). Jälkimmäinen esiintyy harvinaisena läntisillä ylängöillä. Uusina lajeina näemme Cherrie´s tanagerin, hopeakurkkutangaran, säihkykerttulitangaran ja eteläamerikansirkun.
Iltahuuto sujuu totutun vauhdikkaasti hotelli-illallisella. Nopeutta lisää vielä se, että opas merkkaa nähdyt lajit ensin omaan taulukkoonsa ja vasta sen jälkeen aloittaa huudon. Jokunen laji unohtuu välistä ja hoksautamme siitä.
8.3. perjantai – Chiriquin ylängöillä
Aamiaisen syömme Cerro Puntassa ajettuamme vajaa puoli tuntia ylänköjen suuntaan. Ateriointi kestää tunnin. Sinä aikana bussikuskimme ostaa jostakin minulle lippiksen kun olen unohtanut omani hotellille. Lippis maksaa kai pari-kolme dollaria – annan hänelle kympin.
Maisema on kauttaaltaan sateenharmaa. Sataa edelleen, kun saavumme Los Quetzales trailin alkupäähän. Sadeviitalle on käyttöä. Niin olisi saappaillekin, jotka toin koti-Suomesta erityisesti Dariénia varten, mutta ne ovat nyt Panama Cityssä Albrook Innissä, kun Chiriquin lennolle ei voinut ottaa kuin osan matkatavaroista mukaan painorajoituksen vuoksi.
Mayaketsaali löytyy miltei heti. Paikalla on koiras ja naaras ja myöhemmin näemme vielä toisen koiraan. Etukäteen opas arvioi, että lajin voisi nähdä 60 % todennäköisyydellä. Pensasaidan kukissa on jokunen lyijypuhkoja (Slaty Flowerpiercer). Sade ei lakkaa, joten lähdemme patikoimaan hiljalleen märkää ajouraa ylöspäin. Ympäröivät metsät tarjoavat verraten hyvin lajeja nähtäväksi kohtalaisesta sateesta huolimatta. Timon löytämä ruskopilvikolibri (White-throated Mountain-gem) näyttäytyy oksalla istuen. Hieman ylempää löydämme huppukolibrin (Magnificent Hummingbird). Välillä avautuu pienipiirteistä viljely- ja laidunmaata, joka monipuolistaa ylänköalueen elinympäristöä. Erään hakamaan reunamalla seurailemme luontoa pidempään. Osalla retkeläisistä (edes oppaalla) ei ole lainkaan sadevaatteita ja he alkavat olla varsin märkiä ja ilmeisen kylmettyneitä. Lämpötila on noin +16. On kuitenkin täysin tyyntä. Ilmanalan täytyy olla ympäri vuoden kostea, sillä aidantolpissa kasvaa runsaasti rehevää jäkälää.
Seurailemme hakamaan takareunaan puuhun laskeutuvaa petolintua: se määrittyy nuoreksi harmaaraitahaukaksi. Joitakin kerttuleita liikkuu latvuksissa. Ruusukurkkukolibri (Volcano Hummingbird) löytyy kärrypolun varren kukista. Yellow-bellied Siskin ääntelee hetken vihervarpusmaisesti lähipuissa. Ruskolakkirastaat laulelevat haikeasti. Los Quetzales trail tarjoaa erinomaisia havaintoja, kun tepastelemme sillä hiljalleen n. 2300-2500 m korkeudella merenpinnan yläpuolella.
Sade kestää koko aamupäivän. Suomessa vastaavalla säällä ei viitsisi ulos mennä saatikka lintuja seurailla. Täällä ei ole vaihtoehtoa ja yllättävän paljon havaitsemme sateesta huolimatta. Jonkin verran sade kuitenkin verottanee lajilistaa.
Lounaalle menemme Cerro Puntaan Cafe Monicaan. Sen jälkeen osa amerikkalaisista lähtee hotellille ja me muut seurailemme Cielito Surin (1850 mpy) kolibriruokintoja, joilla lintuja kuhisee mukavasti: vanhoja tuttuja lumitimanttikolibreja (Snowy-bellied Hummingbird) ja ruostepyrstökolibreja (Rufous-tailed Hummingbird) sekä uusina lajeina violettisapelikolibreja (Violet Sabrewing), viherorvokkikolibreja (Green Violetear), sälepyrstökolibreja (Stripe-tailed Hummingbird) ja vielä jo aamupäivällä näkemiämme huppukolibreja ja ruskopilvikolibreja. Vau, mikä paikka! Kierrämme hetken puutarhaa. Eteläamerikansirkku laulelee iltapäiväauringossa. Jatkamme maantielle ja läheiselle sillalle. Pari ruskoniskasirkkua lentää tien yli.
Volcanissa menemme vielä tunniksi hotellin läheiselle lammelle oppaan ja Michelin kanssa; innokkaimmat erottuvat joukosta. Olemme n. 1360 m korkeudella. Heti aluksi havaitsemme kolibrinaaraan, joka määrittyy kipinäkolibriksi (Scintillant Hummingbird). Lammen rantapuissa on myös harvalukuinen oliivitikkanen, oliivikardinaali ja banaanikerttuli. Retkelle uusina lajeina em. lisäksi näemme päivän kuluessa muutaman smaragditukaanin (Emerald Toucanet), amerikankäpytikan, harvalukuisen punaorneeron (Ruddy Treerunner), punanaamaorneeron (Red-faced Spinetail), reissun ainoaksi jäävät vuorieleniat (Mountain Elaenia), töyhtösiepparin (Tufted Flycatcher), pari pilvimetsäsiepparia (Yellowish Flycatcher), mustafiivin hotellin pihamaalla, andienvireon (Brown-capped Vireo), pippurivireon (Rufous-browed Peppershrike), harmaametsäpeukaloisen (Gray-breasted Wood-Wren) ja muutaman rosvorastulin (Black-faced Solitaire), monia ruskolakkirastaita (Ruddy-capped Nightingale-Thrush) ja vielä enemmän pilvimetsärastaita (Mountain Thrush), lavertelijarastaan (White-throated Thrush), kolme isosilkkitilheä (Long-tailed Silky-flycatcher), muutaman Flame-throated Warblerin, seetrikerttuleita (Black-throated Green Warbler), mustaposkikerttulin (Black-cheeked Warbler), sitruunakerttuleita (Wilson´s Warbler), huppuviuhkakerttuleita (Slate-throated Redstart), suruvyökerttuleita (Collared Redstart), muutaman keltahoususirkun (Yellow-tighed Finch), tiaistangaran (Sooty-capped Bush-Tanager) ja pari liekkitangaraa (Flame-colored Tanager).
Näemme paljon uusia lajeja. Länsi-Panaman ylänköalueilla linnusto on huomattavan erilainen aikaisempiin päiviin verrattuna. Samojakin lajeja on, mutta suurta osaa näkemästämme lintulajistosta ei tapaa lainkaan Keski-Panamassa, vaan ne ovat sopeutuneet tänne ylänkömetsiin ja esiintymisalue ulottuu kenties Panaman länsirajalta Costa Rican puolelle.







9.3.2013 lauantai – Chiriquin ylängöillä
Aamiaisen nautimme Volcanin paikalliskuppilassa. Sen jälkeen ajamme Las Nubesiin La Amistad International Parkiin. Portin jälkeen alarinteessä on talo, jossa myöhemmin lounastaisimme. Tepastelemme hiljalleen ajouraa ylöspäin. Puustossa liikkuu lintuja, osa korkealla. Saavumme tasanteelle, johon on raivattu puuton alue. Opastuskeskus on tässä. Viivähdämme hetken. Lähdemme patikoimaan metsäpolkua. Aivan alussa edellämme pomppii rastas. Se näyttäytyy hetken hyvin. Kyse on panamanrastaasta. Havainto jää reissun ainoaksi.
Hieman ylempänä kuulemme trogonin ääntä. Opas houkuttelee atrapilla. Paikalla on kaksi trogonilajia: käki– ja panamantrogoni. Käkitrogoni näyttäytyy hyvin. Jatkamme El Retono Trailin polkua eteenpäin. Olemme runsaan 2000 m korkeudella merenpinnan yläpuolella. Metsä on varsin hiljainen. Tovin kuluttua edessä olevista puista löytyy kuitenkin peräti 3 mayaketsaalia, koiras ja kaksi naarasta. 14 henkeä kapealla metsäpolulla on hieman liikaa niin, että kaikki näkisivät linnut optimaalisesti niitä häiritsemättä.
Saavumme kohtaan, jossa on jonkinlainen betoninen piharakennus. Sen vieressä amerikankäpytikkaparilla on kolo puussa. Polunvarrelta löytyy kaksi isojalkasirkkua. Ne viihtyvät maanpeitekasvillisuuden suojassa. Metsästä kantautuu silloin tällöin ääniä, mutta erityistä lintukonserttia ei ole.
Saavumme kirkasvetiselle vuolaasti virtaavalle purolle. Metsässä kasvaa saniaispuita. Minkäänlaiset lentävät ötökät eivät ole kiusanamme. Jalatkin säästyvät puremilta toisin kuin aiemmin Metropolitan Nature Parkissa. Löydämme metsästä panamantrogoninaaraan, joka tulee atrapin innoittamana verraten lähelle. Metsässä häärii useampi kaitanokkakipuaja (Spot-crowned Woodcreeper) ja viiruvatsaorneero (Lineated Foliage-gleaner).
Metsäpolun loppuosalla rinnepolulta avautuu aika ajoin näkymiä ympäristöön. Suuret Ceiba-puut kohoavat paksurunkoisina ja komeina muita korkeammalle ylänköalueen sademetsän latvuston ylle. Jatkamme polkua ja saavumme opastuskeskukselle takaisin. Olemme tehneet sademetsässä 2,4 km:n rengaslenkin. Hetken kuluttua huomaamme, että Michel puuttuu. Kaveri oli vielä polun loppujaksolla muun porukan mukana. Nyt miestä ei vain kuulu. Palaamme kohtaan, jossa metsäpolku saapuu ajouralle ja osa on jo lähdössä takaisin metsään etsimään, kun Michel kapuaa rinnettä ajouraa pitkin autolle. Hän oletti meidän menneen suoraan alas lounaspaikkaamme, mutta olimmekin menneet ylös opastuskeskukselle.
Lounaaksi on totutusti kanaa ja riisiä. Huppukolibrinaaras istuskelee lähipensaassa. Aterioinnin jälkeen piipahdamme Volcanissa hotellillamme. Osa porukasta jääkin sinne, mutta me innokkaimmat menemme alkuillaksi vielä toissapäiväiselle Volcan Lakesille. Bussikuski ei edelleenkään halua ajaa kärrypolkua autollaan, vaan jättää meidät pienlentokentän reunaan kuten viimeksi. Jatkamme jalan. Niitty- ja laidunalueen patikoimme verraten nopeasti, jolloin meille jää enemmän aikaa metsään ja järville. Metsässä kurkottelemme taas kaulojamme korkean puuston latvuksiin, jossa linnut viihtyvät. Kerttuleita on useita lajeja, uusina lajeina lehtokerttuli (Kentucky Warbler) ja hippiäiskerttuli (Golden-crowned Warbler), edellinen verraten yleinen talvehtija ja jälkimmäinen harvalukuinen paikallinen pesimälintu. Muutama isotinami pärähtää lyhyeen lentoon metsän pohjalta. Jatkamme viimekertaisen kääntymispaikan ohi viimeisen järven rantaan. Pohjukkalammella on lintuja hyvin: sinisiipitaveja, liejukanoja, eteläamerikanhyyppiä ja amerikanharmaahaikara. Uutena lajina rantalietteellä tepastelee kaksi amerikanjassanaa. Ulompana järvellä ovat myös edelliskertaiset pikkulapasotkat, pari kääpiöuikkua ja muutama paksunokkauikku sekä nippu amerikannokikanoja.
Iltapäivän aurinko värittää kauniisti ylängön järvimaiseman. Taivaanrannan valkeat pilvet ja vuorenhuiput reunustavat maisemakuvaa. Tepastelemme hieman raukeina tyynen järven rantaa. Metsästä lentää suurehko lintu järven yli ja laskeutuu toiselle puolelle metsän siimekseen. Kotvan kuluttua sitä seuraa toinen lintu, jolloin määritys onnistuu jo paremmin: kyse on arakarista. Heti perään lentää vielä kolmas lintu samaa reittiä ja sekin katoaa metsän hämyyn. Katsomme kirjaa: jo aiemmin kanavan ympäristössä näkemämme täpläarakari ei esiinny täällä! Katsomme vielä Aarnen ottamia kuvia: kyllä, linnut ovat tuliarakareja, joka esiintyy harvalukuisena Chiriquissa.
Palaamme muun porukan luokse. Kalkkunakondori kaartelee lammen perukan yllä. Seisoskelemme lammen rannalla ilta-auringossa. Lähipuuhun ilmestyy uusi tuliarakari ja vähän myöhemmin vielä pari lisää. Rantametsä osoittautuu muutenkin hyväksi lintukohteeksi. Uutena lajina löydämme ruusukurkkutyrannin (Rose-throated Becard), joka on harvinainen. Yläpuolellamme korkealla kaartelee peto, joka määrittyy kuningasjalokotkaksi, joka sekin on kirjan mukaan harvinainen. Päivän muita uusia lajeja aiemmin mainittujen lisäksi ovat mm. liuskemuuranen (Slaty Antwren), costaricanvireo (Yellow-winged Vireo), kanadanvireo (Philadelphia Vireo), edellinen pesimälaji ja jälkimmäinen talvehtija, reissun ainoat kaksi okrapeukaloista (Ochraceous Wren), sinipäämarjukkapari (Elegant Euphonia). Päivän ylin lämpötila on 24 astetta, mutta illalla taas viilenee.


10.3. 2013 sunnuntai – Chiriquista Panama Cityyn
Aamulla olemme pihalla heti kun hämärä hellittää. Pihamaalla pomppii oranssinokkainen kultanokkarastas. Jokapäiväinen hotellimme asukki mustafiivi on paikalla myös tänään. Rakennuksen maantien puolella oleva suuri kukkiva puu tarjoaa monelle linnulle einestä ja meille hyvän katselupaikan. Latvuksessa viihtyy hetken aikaa muutama valko-otsainen meksikonaratti (White-crowned Parrot). Havainto jää reissun ainoaksi. Puusta löydämme myös punarintakardinaalin, joka talvehtii Panamassa.
Tyynessä aamussa paikalla olisi ollut annettavaa pidempäänkin, mutta kiiruhdamme aamupalalle taas Volcanin paikalliskuppilaan, jossa menee runsas tunti hyvää aamun katseluaikaa. No, syötäväkin on. Nopeimmat ehtivät tepastella kadun varrella jonkin aikaa seurailemassa pääskyjä ja sirkkusia.
Jatkamme bussilla ja suuntamme nyt ylängöiltä alaspäin. Kotvan kuluttua pysähdymme Questa de Piedran itäpuolella sijaitsevalle Rio Macho de Monte– rotkojoelle n. 850 m merenpinnan yläpuolella. Viihdymme paikalla pari tuntia ja lintuja on hyvin. Uutena lajina näemme 2 virtakerttulia. Reunametsän aluskasvillisuudessa häärii kastanjaposkikerttuli. Oppaan mukaan paikalla voisi nähdä kauniita viherhaivenkolibreja, mutta onni ei ole puolellamme tällä kertaa. Uusina näemme kuitenkin pari pisamaotsamarjukkaa ja pikkutikliä.
Jatkaessamme alaspäin kohti Davidia havaitsemme pohjantöyhtökarakaran lentävän bussin ohi. Soreahiirihaukka istuskelee tienvarren puussa. Päivän uusina lajeina edellä mainittujen lisäksi näemme oliivikipuajan (Olivaceous Woodcreeper) ja tarhaväijyn ((Gray-capped Flycatcher).
Davidissa vietämme runsaan puolen tunnin lounaan vilkkaassa ruokapaikassa. Sitten ajamme lentokentälle. Chek Inn ja koneeseen meno sujuvat jouhevasti. Olemme jälleen ilmassa, nyt palaamassa takaisin Panama Cityyn. Istun amerikkalaisen Johnin (82 v) vieressä ja juttelemme maailman menosta. Erityisesti Venäjä ja sen naapuruus nousee puheenaiheeksi – se tuntuu kiinnostavan amerikkalaisia. Panaman pääkaupunki erottuu hyvin laskeutuessamme. Keskustan korkeat kerrostalot piirtyvät selkeänä kokonaisuutena maisemakuvassa. Matkatavarat löytyvät ja pakkaudumme bussiimme. Kohteena on tuttu Albrook Inn. Saamme saman huoneen kuin aiemmin, mutta sisään kirjautuminen edellyttää taas passin kopiointia ja sisääntulolomakkeen allekirjoitusta.
Loppuiltapäiväksi ajamme tutulle paikalle Costa del Esteen. Ranta-alueella on tuttuja lajeja. Lintuja on tuhansia kuten viimeksi, lokkilinnut runsaimpina. Muuttohaukkakin on paikalla. Piipahdamme myös Panama Viejon rantalietteillä. Vuorovesi on jo varsin kaukana ja lietteet ovat vedettömiä. Satakunta sirriä pörrää kauempana ja määritämme joukossa olevan sekä kanadan– että tundrasirrejä. Muuten lajisto on samanlainen kuin 8 päivää aikaisemmin. Pääkaupungissa lämpötila on taas ihan toista kuin Chiriquin ylängöllä.
Viimeistä kertaa vietämme illallista Albrook Innissä koko porukan kanssa. Hyvästelemme Johnin, hänen vaimonsa, toisen amerikkalaisen parin sekä Michelin ja Walterin. Huomenna lähtisimme kohti Dariénia ilman heitä. Ilta menee pakkaamisessa – osa tavaroista jäisi taas hotelliin.


11.3.2013 maanantai – Panama Citystä Metetiin
Jätämme ison osan matkatavaroistamme Albrookiin ja pakkaudumme Francescon tilataksiin. Lähtö on 5.30. Mukana meidän kolmen suomalaisen lisäksi ovat ruotsalaispari Jan ja Britt sekä kalifornialaiset Valerie ja Bill. Jälkimmäiset ajattelivat kokeilla välillä lintureissua, kun olivat käyneet aiemmin Afrikan safarilla. He eivät siis ole erityisesti lintuharrastajia. Oppaamme Luis tulisi matkaan mukaan vasta Tocumenissa. Piipahdamme aamiaisella tutussa ruokapaikassa kaupungin pohjoisosassa.
Otamme Luisin kyytiin Tocumenissa ja jatkamme lentokentän lähelle parin tunnin retkelle. Alueella on jokin kunnallistekninen tukikohta. Useat kuorma-autot jyrräävät ohitsemme samalla kun tiejyrä tasoittaa tietä. Tocumen Marshin lintukohteelle ei kuulemma enää nykyisin pääse ja osa siitä onkin jo otettu ihmisen tehokkaan maankäytön piiriin.
Amerikanliitohaukka lentää lähistöllä. Laahustyranni istuskelee langalla. Reissun toinen preeriaturpiaali napottaa pellolla. Nuori vaaleakarakara käväisee lähistöllä. Saavumme ojalle, jossa esiintyy pikkuviherkalastaja. Huomiomme kiinnittyy puunrungolla jököttävään basiliskiin. Basiliskeja elää Keski-Amerikan trooppisissa sademetsissä. Lisko on puolimetrinen.
Luis puhuu luonnonympäristön suojelun tärkeydestä. Täällä alkuperäistä luontoa tuhotaan ihmisen laajentaessa toimintojaan. Vaarassa on myös pikkuviherkalastajan elinympäristö. Kysyn kaavoituksesta ja arvokkaiden elinympäristöjen säästämisestä sen avulla. Opas hymähtää ja toteaa, että iso tukku rahaa avaa mahdollisuuden toimia toisella tavalla (”Tuukka, this is not Finland …”). Kotvan kuluttua onnistumme lajin näkemään: pikkuviherkalastaja ilmestyy lähellemme veden yläpuolelle karahkaan istuskelemaan. Veden pinnan renkaat osoittavat, että purossa on myös kalaa.
Jatkamme kävelyä tukikohdan alueelle. Kukkivasta puusta löydämme ruostepyrstö- ja mustahohtokolibrin. Saavumme lammelle, jonka rantakasvillisuudessa lentelee lampinapsu (Pied Water-Tyrant). Luis kertoo lampinapsun olevan Panamassa uhanalainen ja vedestä riippuvainen laji. Lammella uiskentelee liejukanoja. Rantaviivalla tepastelee lootusjassanoita. Punaviheltäjäsorsia on useampi kymmen ja joukossa yksi myskisorsa. Kuljemme lammen reunaa. Pari pihatyrannia istuskelee puussa ja pikkuraitatikka tutkii puita lähistöllä. Vedessä meitä seurailee kaimaani. Kauempana näemme toisenkin lampinapsun. Paluumatkalla saamme tarkkailla suurta oravaa, joka kiipeilee aidalla. Kaluunakäki viheltelee kaksiosaista vihellystään lähistöllä. Sahramisirkkusia on maatilalla useampia.
Jatkamme matkaa. Lake Bayanon rannoilla emme käy lainkaan. Vähän järven itäpuolella Piriatin tienoolla pysähdymme syvän jokiuoman varteen. Kävelemme sillalla. Muutama rekka hurauttaa ohi kovaa vauhtia. Sillan matalat kaiteet eivät anna suurta turvaa parin-kolmenkymmenen metrin pudotukselle. Joen pohjalta poimimme purokerttulin.
Hieman edempänä lähdemme patikoimaan metsäpolulle. Lähipuussa näyttäytyy hetken harvinainen keltaviiksitikka (Golden-green Woodpecker). Yleisempi suomutöyhtötikka on myös paikalla. Uusi laji isotöyhtönapsu (Great Crested Flycatcher) istuu luottavaisena metsän kätkössä. Jatkamme ajouraa eteenpäin. Opas varoittelee poikkeamasta polulta; alueella on erittäin myrkyllisiä käärmeitä (ferdelance). Syvemmällä metsässä näemme pari mustapyrstötrogonia keltaisine nokkineen. Palaamme autolle ja jatkamme Metetin suuntaan. Lounastamme kuitenkin ensin Tortin kylän tienvarsiravintolassa, jossa meille tarjoillaan maukas ateria. Nautimme lounaan paikan pienimuotoista puutarhaa seuraillen. Ravintolan parilla kolibriruokinnoilla on kuitenkin vain niukasti liikettä.
Matkan varrella on useampia armeijan tarkastuspisteitä. Eräällä niistä kestää pidempään, kun passimme viedään tarkastettaviksi. Saavumme Metetiin ja majoittaudumme Felicidad hotelliin, joka on tähänastisista yöpymispaikoistamme vaatimattomin. Iltapäivän lopuksi ehdimme vielä lähistön metsäalueelle (Reserva Hidrologia/ Seriania Fila del Tallo), jossa kävelemme pienen matkan ylärinteeseen. Sinipäämomotti näyttäytyy heti polun alussa. Purolla kohtaamme taas purokerttulin. Ylempänä avoimemmalla rinnemaalla kasvaa suuri keltakukkainen tammi, jossa pörrää muutama kolibri. Kukkia on runsaasti, enemmän kuin aiemmin näkemissämme puissa. Kirjaamme 2 uutta kolibrilajia: siniruohokolibri (Sapphire-throated Hummingbird) ja varjosafiirikolibri (Blue-throated Goldentail), edellinen verraten yleinen, jälkimmäinen harvalukuinen. Suuressa puussa polun varrella kapuaa viirupääkipuaja (Streak-headed Woodcreeper), joka jää reissun ainokaiseksi. Kuutisenkymmentä punaotsa-amatsonia esittäytyy iltalennollaan palatessamme autolle.
Syömme päivällisen myöhään klo 20 tienoilla Metetin kuppilassa. Ilmastointi on liian tehokas viilentäen hartiat kipurajalle asti kun istun selin laitteeseen. Lopulta kone sammutetaan pyynnöstäni. Paikalla on samaan aikaan toinen lintuporukka illallisella ja iltahuudolla. He saavat syödyksi ja huutonsa valmiiksi kokeneen vetäjänsä Guido Berguidon johdolla ennen meitä. Oppaamme Luis haluaa aloittaa oman iltahuutonsa vasta kun toinen porukka on poistunut. Mainittujen lisäksi havaitsemme uusina lajeina reissulle pari mustapuumuuraa (Black Antshrike) ja ruostekotingan (Rufous Piha).
Felicidad -hotellissamme vesihanoista ei tule lainkaan vettä: painetta ei ole riittävästi. Ulkona on vesihanoja, joista vesi on tuotava ämpärillä sisälle. WC ja iltapesu hoituvat ämpärillä kannetulla vedellä. Huoneessa ei ole moskiittoverkkoa. Virittelen omani.


12.3.2013 tiistai – Metetistä Yavizan kautta El Realiin
Aamiaisen nautimme samassa Metetin kuppilassa kuin illallisen. Ennen lähtöä einespaikan pihalla ylitsemme lentää harvinainen ja paikallinen viheriibis. Matkaan pääsemme ennen seitsemää. Pysähdymme tien varteen ennen Yavizaa Finca Tupistan kylän paikkeilla. Täpläarakari istuskelee puunoksalla. Amerikansirohaukka leijailee lähistöllä. Piipahdamme metsän puolella, jossa huomaamme puussa oleilevan harvinaisen vaaleahaukkasen. Tangarat ääntelevät innokkaasti, varoittelevatko petolinnusta? Kaappariattilan huutelu kantautuu loitompaa. Olkainpalokärki näyttäytyy lähellä. Uutena lajina havaintoihin kirjautuu keltalapionappari (Yellow-breasted Flycatcher).
Aamupäivällä pääsemme hyvissä ajoin Yavizaan. Ajamme kylän läpi ja pysäköimme ANAM stationin (Autoridad Nacional Del Ambiente) pihaan. Luis menee asemalle kyselemään lupiamme El Realiin ja Pirreen. Meitä pyydettiin ennen matkaa lähettämään passeista kopiot sähköisinä juuri Dariénin lupia varten. Odottelu alkaa. Seurailemme kylän tapahtumia. Elo Yavizassa vaikuttaa rauhalliselta. Kujat ovat kapeahkoja, eikä autoja ole ruuhkaksi asti, ainakaan näillä kulmilla. Pihapeukaloinen laulelee rakennusten nurkilla. Jokunen mustakondori pomppii maassa tai istuskelee puissa. Pikkutytöillä on suurehko sopusuhtainen ja väriltään kauniin raidallinen kissa sylissään, sanovat sen olevan Wild cat. Myöhemmin löydämme netistä tarkemman nimen: kissa on mitä ilmeisimmin Margay, Leopardus wiedii, joka elää vain uudella mantereella. Poikajoukko on tietysti jokirannalla puuhailemassa poikien juttuja. On kuuma.
Ympärillämme kaartelee laiskasti petolintuja. Yksi kondori tulee matalalla verraten lähelle ja saa meissä liikettä. Lajituntomerkit ovat näkyvissä ja määritämme reissun ainokaisen pikkukondorin. Näemme myös etelänsirkkahaukan. Käväisemme välillä kävelemässä läheisellä jalkapallokentällä. Sen reunaruohostossa piilottelee muutama samettisirkkunen. Lähipuihin lennähtää pari oranssilakkiturpiaalia (Orange-crowned Oriole). Muutama amerikanpääsky edustaa myös reissulle uutta lajia.
Alkuiltapäivällä petolintuja nousee yläilmoihin monessa pyörteessä. Petoja on kuin hyttysiä. Kirjaamme niitä kaikkiaan n. 1200 ja samaan aikaan on kolmekin tornia näkyvissä. Koti-Suomessa Aarnen kuvista voimme päätellä, että preeria- ja viheltäjähiirihaukkojen lukusuhde on 1:14 viheltäjähiirihaukkojen hyväksi. Kokonaismäärä nousee siten ainakin satoihin nähtyihin viheltäjähiirihaukkoihin. Kirjan mukaan torneissa voi olla kymmeniä tuhansia lintuja preeria- ja viheltäjähiirihaukkoja yhdessä kalkkunakondoreiden kanssa.
Staijailun lomassa tulee nälkä. Niinpä mutustelemme retkieväitämme, pähkinöitä ja keksejä, vesi kyytipoikana. Usean tunnin odottelun jälkeen siirrymme odottelemaan poliisiaseman edustalle. Opas kertoo ulkona Pirren turvallisuuskysymyksistä. Aivan turvallista liikkuminen siellä ei ole: he olivat jollakin lintuporukalla istuneet jokivarrella kun ohi oli marssinut aseistautuneita miehiä. Opas luuli kyseessä olevan hallituksen joukot, mutta havaitessaan kulkijoiden jalassa kumisaappaat tiesi, että kyse oli kapinallisista. Hallituksen joukot eivät kuulemma käytä kumisaappaita. Luisin mukaa poliisipäällikkö tietää tarkalleen kapinallisten sijainnin, mutta alueella vallitsee tietynlainen tasapaino, jossa kumpikin osapuoli pyrkii välttämään konfliktia. Erään kerran hallituksen joukot olivat löytäneet huumeiden kasvatuspaikan ja eräs sotilas oli astunut miinaan. Tämän jälkeen hallituksen joukot ajoivat kapinalliset siltä alueelta pois (muutama vastapuolelta menehtyi).
Tovin kuluttua tulee tieto, että menemme lounaalle. Ajammekin autolla jokirannan kuppilaan, jossa nautimme totutusti riisiä ja kanaa. Kun olemme täyttäneet vatsamme juuri aiemmin pähkinöillä sun muulla, ei ole erityisen nälkä ja ruokaa jääkin kovasti yli. Lounaan jälkeen tepastelemme Yavizan hautausmaan nurkalle ja näemme reissun ensimmäiset tavalliset varpuset. Amerikaniibishaikaroita matkaa ylitsemme komeasti kahdeksisenkymmentä. Paikalle saapuu myös hautaussaattue. Kunnioitamme tapahtumaa ottamalla lakin pois päästä.
Hieman ennen iltapäiväkolmea tulee tieto, että luvat ovat kunnossa ja voisimme lähteä kohti El Realia. Olemmekin tuota pikaa jokirannassa. Tutkailemme hieman huolestuneina kapeaa jokivenettä, miten mahtuisimme kaikki tavaroinemme siihen. Romppeet lastataan keulaan ja änkeämme itsemme perästä alkaen istumaan tuoleille tai veneeseen asetetuille poikkipuille. Paatti tulee tupaten täyteen, kun meidän lisäksemme matkaan lähtee paikallisopas ja pari muuta El Realiin matkalla olevaa paikallista sekä vielä saksalainen seikkailijapoika, joka tarttuu mukaamme Yavizasta. Kaveri on odottanut 6 päivää lupaa päästä Dariéniin, huh. Sen kerran kun vene liikkuu, on ymmärrettävää, että se lastataan myös täyteen.
Perämoottori käynnistyy ja venematka alkaa. Pelastusliivejä ei ole. Kapea vene on pitkä, mutta ei erityisen vakaan tuntuinen. Kiikarit ja kamerat kaulassa olo ei tunnu erityisen turvalliselta. Merellä Merenkurkussa en ole tainnut koskaan kokea samanlaista turvattomuutta kovassakaan merenkäynnissä. Onneksi joella ei ole juurikaan aallokkoa. Paattimme pysyy pinnalla. Matkaamme ylävirtaan. Vastaan tulee muita kapeita jokiveneitä, osa yhtä täynnä kuin meidänkin veneemme. Joessa kelluu kaikenlaista puutavaraa, mikä myös huolestuttaa. Veneemme vauhti ei juuri hiljene, vaikka vastaan virtaa isojakin puunrunkoja ja oksankasoja.
Suuret kymmenien metrien korkuiset Ceiba-puut kohoavat jokivarsimetsien yläpuolelle. Niiden korkeutta korostaa se, että hakkuiden jäljiltä jättöpuina ne ovat huomattavasti nuorempaa puustoa korkeampia. Lintujakin näkyy. Haikaroita edustavat useat amerikanharmaahaikarat, jalohaikarat ja sinihaikarat. Suuria eteläamerikanhaikaroita (Cocoi Heron) on peräti toistakymmentä, mutta runsain on lumihaikara. Sekä kyyry– että amerikankyyryhaikara kuuluvat lajistoon. Parhaan haikarahavainnon teemme kuitenkin kalottihaikarasta (Capped Heron): yksi ja reissun ainoaksi jäävä lintu oleilee rantalietteellä. Reissun ainoiksi jäävät myös jokivarren särkillä näkemämme 3 kaulusturpiaalia. Valkoiibiksiä on useita kymmeniä, oliivimerimetsoja muutama ja pari amerikankäärmekaulaakin. Kahlaajia edustavat eteläamerikanhyyppä ja amerikanrantasipi.
El Realiin pääsee vain korkean vuoroveden aikana. Joudumme odottelemaan puolisen tuntia. Teemme lenkin hieman ylempänä Tuira-joella. Suuren puun oksanhangassa aivan rantaviivan yläpuolella loikoilee raitanaamainen pesukarhu eli supi. Se katselee meitä kun ajamme veneellä alapuolelle verraten lähelle. Pesukarhu on puolikarhulaji, joka elelee Pohjois- ja Keski-Amerikassa. Laji on taitava puissa kiipeilijä. Suuressa lehdettömässä Ceiba-puusta löydämme myös laiskiaisen. Sekin on lähes liikkumattomana tapansa mukaan.
Itäinen taivaanranta on mustanpuhuva. Pilvet ympäröivät Pirre-vuorta. Sadeviitta on keulassa repussa ja saappaatkin jätesäkissä samassa paikassa. Sateet täällä voivat olla hyvinkin rankkoja, joten hieman huolestuneita olemme. Pärskeitä tulee laidan yli ja veneen lattialle kertyy jonkin verran vettä. Jokivarren puissa roikkuu muutamia pitkiä ja harmaita tuulessa hieman keinuvia pusseja. Ne ovat Oropendolan pesiä.
Tovin Tuira-joella kierreltyämme palaamme toiselle haaralle El Realiin. Rantalietteen karahkalla istuskelee kalastajahaukka. Joki haarautuu vieläkin ja lopulta ajamme varsin kapeaa uomaa perille. Leveälehtinen mangrove reunustaa uomaa yhtenäisenä kasvustona. Ensimmäisessä rantautumispaikassa alas jokipenkkaa johtavat betonirappuset ovat liejun peitossa. Vaihdamme paikkaa ja palaamme paremmalle laiturille, jossa on puutikkaat ylös rantapenkalle. Veneen pohjalle kertyy sen verran vettä, että matkatavarat kastuvat hieman, mutta emme onneksi kuitenkaan saa sadetta, mikä kastelisi meidät hetkessä läpimäriksi. Lopulta olemme tavaroinemme kylässä paikallisten seuratessa ja auttaessa kamojen nostamisessa jokivarsipenkalle.
El Real on kirjan mukaan pieni ja verraten run-down kylä Tuira- ja Chucunaque –jokin yhtymäkohdassa. Meidät ohjataan eri kämppiin. Kylän majoihin on selvästi tehty meitä varten tilaa. Kaksi meistä suomalaisista saa oman talon, jossa on kaksi huonetta varastomainen eteinen ja WC + pesutila. Kolmas, Timo, pääsee oppaiden kanssa samaan taloon samaan huoneeseen.
Nopean majoittautumisen jälkeen lähdemme kävelemään El Realin katuja ja ympäristöä mukanamme sekä Luis että paikallisopas, joka on nimeltään Isaac Pizarro. Jälkimmäinen huuteli jo veneessä kovalla äänellä muutamien näkemiemme lajien nimiä. Nyt Isaac kulkee määrätietoisesti ja viheltelee jonkin linnun ääntä. Mustakultapyrstö (Black Oropendola) lennähtää ohitsemme. Kuulemme sekä kaluunakäen että täpläkauluskäen. Edellisen ääni on 2-osainen hieman melankolinen vihellys ”hyy- HIIT” jota se toistelee muutaman sekunnin välein, ja jälkimmäisellä on hyvin saman oloinen 2-osainen ja heti sen perään kolme vaimeampaa lyhyttä vihellystä. Täpläkauluskäellä on laaja, mutta epäyhtenäinen levinneisyys Etelä- ja Väli-Amerikassa.
Saavumme pienelle lentokentälle ja huomaamme kiitotiellä 6 sirriä. Sirrejä sisämaassa (!), ne kiinnostavat meitä kovasti. Jäämme tutkimaan kahlaajia samaan aikaan kun oppaat huhuilevat kultavatsatikkaa (Spot-breasted Woodpecker). Opas on vihellellyt juuri tätä lajia ja nyt tikka ilmestyy lähipuuhun. Nopean tikkatsekkauksen jälkeen jatkamme sirrien tarkkailua. Kahlaajat osoittautuvat amerikansirreiksi. Kultavatsatikka jatkaa samaan aikaan matkaansa. Kirjan mukaan lajin levinneisyys on varsin suppea, joten oppaan ihmettely meidän kiinnostuksen kohteesta (sirrit) on ehkä perusteltu, mutta tuolloin emme tajunneet tikan harvinaisuutta ja paikallisuutta ja että sirrit ovatkin amerikansirrejä. Lohduttelen Luisia, että näimme tikan kyllä hyvin. El Realiin tulee kirjan mukaan kerran viikossa lentokone Panama Citystä.
Paluuosuudella piipahdamme poliisiasemalla. Meidät kutsutaan sisään. Passikopiomme ovat selvästikin täällä, tai ainakin heillä on tieto siitä keitä meidän pitäisi olla. Tiskin takana oleva heppu pyytää meitä ilmoittautumaan nimenhuudossa. Jokaisen nimi käydään läpi. Kierroksen jälkeen palaamme majapaikkaamme, jonka lähellä on paikallinen kuppila. Illastamme siellä ja samaan aikaan pidämme tuttuun tapaan iltahuudon. Iltapesu käy kuten edellisenä iltana: ämpärillä. Timo ja Aarne käyvät vielä pimeän aikaan illalla saman lenkin kylän laitamalla hyvin tuloksin: pari-kolme kauluskehrääjää ja sepelkehrääjä.







13.3.2013 keskiviikko – El Realista Pirren asemalle
Aamuyöstä heräilemme kovaan vesisateeseen. Sade jatkuu vielä kun kokoonnumme paikalliskuppilaan aamiaiselle. Tarkoituksemme on lähteä aamuseitsemältä, mutta nyt lähdöstä ei tule mitään. Vettä tulee kohtalaisen kovaa. Kylän kulkukoirat pitävät sadetta katosten alla. Kullakin on oma pikkureviirinsä, jolla ei suvaita muita. Jokunen kukko tepastelee kylänraitilla aamun valjetessa. Kuppilamme seinällä astelevat perä jälkeen torakka ja gekko.
Aamuyhdeksältä sade lakkaa. Sitruunahupputurpiaalinaaras lennähtää hetkeksi puunlatvuksen kuivalle oksalle jatkaakseen saman tien matkaansa. Meille avautuu mahdollisuus lähtöön. Valerie ja Bill jäävät El Realiin, osin Luisin houkuttelemana. Me pohjoismaalaiset lähdemme kohti Pirren asemaa, joka on ANAM Ranger station, Dariénin kansallispuiston alueella oleva jonkinlainen tutkimusasema. Mukanamme ovat molemmat oppaat sekä vielä autokuskimme ja kokki. Matkaa olisi 14 km ja puolet siitä taittuisi autolla, toinen osa jalan. Asema sijaitsee Dariénin kansallispuiston reunalla sademetsän keskellä.
Hyppäämme reppuinemme lava-auton takaosaan. Lavan yläpuolelle on viritetty pressu, joka kuitenkin haittaa havainnointia. Niinpä käärimme sen kasaan. Matka autolla alkaa. Heti alussa näemme reissun ainoan ruskoluhtahaukan (Savanna Hawk). Se istuskelee sateen jälkeen hieman märkänä puupökkelön nokassa hakkuualueella. Tovin kuluttua paikallisopas huutaa kovaa ja auto pysähtyy. Suuren puun oksalla verraten korkealla jököttää isopökkelökehrääjä. Oksa on selvästi sen vakiolepäilypaikka, kun opas sen tietää ja osaa lajia odottaa. Linnun suojaväri kätkee sen hyvin puuston oksistoon. Seuraava pysähdyspaikkamme on isovyölaiskurin kohdalla, jonka olemme nähneet jo aiemmin.
Vajaan 10 km ajon jälkeen auto pysäytetään ja me kapuamme tavaroinemme alas. Tästä eteenpäin tavarat kulkevat mönkijällä ja me patikoimme päiväreppuinemme perässä. Aamusateen jälkeen kumisaappaat osoittautuvat mukaviksi. Olkainpalokärki kapuaa puussa. Kesylaiskuri näyttäytyy. Pirre Unon talolla saamme paikalliselta herkulliset banaanit. Polun yläpuolella havaitsemamme valkokruunuseppä edustaa meille uutta lajistoa. Harmaaposkinunna (Gray-cheeked Nunlet) huutelee metsästä. Nauhapyrstötyranni (Long-tailed Tyrant) istuskelee kelon nokassa. Rastasmuura kirjautuu havaintoihimme. Näemme myös reissun ainoat pikkukipuajat (Wedge-billed Woodcreeper).
Isaac viheltelee lintuja. Molemmat lintuoppaamme kävelevät kuitenkin puun ohi, mutta onneksi autokuski on valppaampi; hänkään ei selvästi tee taivalta ensimmäistä kertaa. Nimittäin leveän puron reunamalla Francesco huutaa jotakin ja viittoilee puihin päin ylös. Palaamme paikalle ja kas, suuressa kapokkipuussa on harpyijan pesä ja oksalle lennähtää Isaacin viheltelyjen jälkeen puolitoistavuotinen harpyijanuorukainen. Saamme katsella sitä mielin määrin, tosin alaviistosta ja linnun ollessa koko ajan samassa asennossa. Kirjan mukaan laji ei kaartele, vaan viettää suurimman osan ajastaan puuston latvuksessa ja saalistaa apinoita, laiskiaisia ja muita suuria saaliita.
Sademetsäkasvustosta huomaamme istuvan vaalea-erakkokolibrin (Pale-bellied Hermit). Kirja mainitsee lajin harvinaiseksi. Puron varrelta löydämme reissun ainoan isoviherkalastajan (Amazon Kingfisher).
Jatkamme polkua ja saavumme Pirren asemalle. Se sijaitsee keskellä kuumankosteaa alamaan sademetsää (primary forest). Lämpötila on nytkin kuuman puolella, + 28 astetta. Etelämpänä kohoaa Serrania de Pirre, jonka näimme eilen veneestä. Sademetsän sisältä vuorta ei näe puuston ollessa edessä. Paikalla on kaksi rakennusta, toinen ikivanha kaksikerroksinen ja toinen yksikerroksinen lautarakenteinen, jossa ovet ja osin ikkunaluukutkin puuttuvat. Jälkimmäistä maalataan parhaillaan. Paikalla on työmiehiä, jotka maalaavat rakennusta iltamyöhään asti. Rakennusten lähellä olevassa katoksessa on WC-pönttöjä ja suihku.
Katsastamme kaksikerroksisen vanhan rakennuksen, jossa tarkoituksemme on yöpyä. Vastaan lemahtaa vahva homeen haju. Se on niin pistävä, että silmiä alkaa kirveltää ja hengitys tuntuu salpautuvan. Syömme kokin valmistaman lounaan. Viheltäjätyranni (Sirystes) ilmestyy pihapuihin. Jätämme tavarat ja lähdemme patikoimaan aseman läheistä rengaspolkua. Ensin on ylitettävä sama puro, jonka varrella näimme aiemmin harpyijan. Saappailla ylitys onnistuu, mutta kenkämiehet ja Britt joutuvat kahlaamaan yli avojaloin. Isotinami säikähtää polun varrelta lentoon. Hetkeä myöhemmin paikallisoppaan tieto on taas valttia: löydämme pikkuharpyijan pesän ja linnun istumassa sen vieressä. Laji on harpyijaakin harvinaisempi. Kaappariattila huutelee sademetsässä hieman loitompana.
Jatkamme polkua eteenpäin. Sen varrella on reissun ainoa mustaviirukipuaja (Black-striped Woodcreeper). Uusia lajeja ovat myös ruostenappari (Ruddy-tailed Flycatcher) ja tropiikkipiivi. Satakielipeukaloisten vihellykset kantautuvat metsästä.
Palaamme leiriin. Jättimäinen, suuren nyrkin kokoinen, sammakko napottaa paikallaan maassa. Kokki on valmistellut meille herkullisen illallisen. Taskulamppujen valossa pidämme iltahuudon. Ympäristön ääniä emme juuri kuule, sillä generaattori antaa talon maalaajille virtaa valaistukseen ja työtä tehdään lähellämme. Iltasuihku on virkistävä, vaikka samassa rakennuksessa elää myös skorpioneja. Saan järjestettyä oman yöpymiseni lautarakennukseen, johon virittelen puusängyn alalaverille moskiittoverkkoni – ikkunat ja ovet ovat auki hyttysten vapaasti tulla. Niitä ei kuitenkaan näy koko yönä. Muutama työmies nukkuu samassa rakennuksessa eri huoneissa. lltapimeällä kierrämme Timon kanssa vielä aseman aukion ympäri. Kaukaa lännestä kantautuu töyhtöpöllön huutelu. Timo kuulee yöllä myös viirumetsäpöllön.
Etelänsirkkahaukalle (4), soreahiirihaukalle (12) ja kultapyrstölle (10) päivä on paras. Sinikotinga kirjautuu havaintoihin pitkästä aikaa. Ensimmäinen harmaapäätangara (Gray-headed Tanager) näyttäytyy tänään.



14.3.2013 torstai – Pirren asemalta Panama Cityyn
Yöllä aamuneljältä olen osin hereillä kun havahdun terävään laukaukseen. Se ei kuulu kovin kaukaa. Kuka liikkuu aseen kanssa pilkkopimeässä sademetsässä keskellä yötä? Nukun uudestaan, kunnes aamukuuden aikaan kuulen jotakin kovaa tippuvan maahan ja kierivän jonkin matkaa. Mikä se voisi olla? Aamulla juttelen Janin kanssa; hänkin on kuullut laukauksen. Rakennusten välissä kasvaa kookospalmu, jonka latvuksessa on lukuisia hedelmiä. Maahan tippunut kookospähkinä varmaankin selittää aamukuuden aikaan tekemäni kuulohavainnon, mutta sysipimeässä viidakossa yöllä liikkuneella asemiehellä lienee ollut pimeänäkölaite, jos on pystynyt saalistamaan.
Aamiainenkin on retkiolosuhteisiin aivan maistuva. Pakkaamme tavaramme ja seurailemme aamua hetken aikaa aseman pihalla. Nokipääpeukaloinen laulaa hetken puron varrella. Viheltäjätyranni on myös äänessä. Jätämme tavarat kuistille odottamaan ratsastajaa, joka noutaisi reppumme. Päiväreput mukanamme lähdemme patikoimaan takaisin kohti El Realia. Kävelynopeus on nyt toista luokkaa kuin edellisenä päivänä, olemme selvästi vain palaamassa takaisin. Kotvan tilskittyämme meitä vastaan saapuu nuori tyttö ratsun selässä. Oppaat vaihtavat hänen kanssaan muutaman sanan.
Puron varrella istuskelee viherkalastaja. Meluisat jauhoamatsonit saattelevat meidät matkaan. Sinipäämomotit huutelevat muutamin paikoin. Valkokruunuseppä kirjautuu havaintoihin tänäänkin. Näemme reissun viimeiset ruskonokkatukaanit. Mielenkiintoisen havainnon teemme, kun kuulemme arapapukaijojen kovaa rääkynää. Oppaan mukaan linnut ovat vihersiipiaroja. Kauluskiitäjiä lentelee taivaalla. Kastanjaselkämuurille päivä on reissun paras.
Pysähdymme. Ratsutyttö palaa hevosellaan mukanaan kantamuksemme hevosen selkään hyvin sidottuina. Polun loppupäässä huomaamme avomaan reunamalla puun latvuksessa pari sirkkahaukkaa (Mississippi Kite). Ylitsemme lentää etelänsirkkahaukka. Petolinnuista runsain on eiliseen tapaan soreahiirihaukka. Löydämme vielä pari munkkikotingaa. Saavumme autolle ja ajamme eilisen matkan nyt toiseen suuntaan. Auton editse lennähtää panamanjuoksukyyhky. Aneille päivä on reissun paras. El Realissa meidät jätetään tuttuun paikalliskuppilaan, jonne saavumme heti aamun jälkeen. Tovin viivähdämme ravintolan terassilla ja moni ostaa jotakin, ainakin mehu tekee kauppansa. Eilisaamuisten kulkukoirien sijasta vastapuolen terassilla ja sen alla on joukko taistelukukkoja toinen jalka maahan sidottuun tappiin kiinnitettynä.
Pääsemme veneeseen vielä aamupäivällä ja mukaan tulee tietysti jokunen kyläläinen. Nyt käytämme betoniportaita laskeutuessamme jokitörmää veneeseen. Nurin käännetty limsakori toimii istuimena. Peruutamme paatilla satamapoukamasta ulommas. Pikkuraitatikka huutelee lähtiäisiksi. Venematka menee jo totutummin, eivätkä turvallisuuskysymykset ole mielessä yhtä paljon kuin tullessa. Vauhtia on nytkin, eikä jokiuomassa kelluvaa rojua juurikaan väistellä tai niiden vuoksi hidastella. Haikaroita ja kahlaajia on silmiinpistävän vähän tulomatkaan verrattuna. Jokunen mangrovepääsky näyttäytyy. Loppumatkalla veneen ohi ja joen yli lentää värikäs lintu ja katoaa pensastoon. Opas nuokkuu, eikä näe. Kirjasta emme löydä lajia, johon värituntomerkit sopisivat. Saavumme Yavizaan puolenpäivän aikaan.
Edessä on pitkä automatka. Paikallisopas tulee mukanamme Panama Cityyn – hänelle tulisi jokin pikkuporukka opastettavaksi seuraavana päivänä. Ajo sujuu joutuisasti ilman pysähtelyä. Poliisiasemillakaan ei nyt mene aikaa, selviämme pikkupysähdyksellä tai ohiajolla. Autokuskilla on turhan kova vauhti ja ainakin takapenkillä alkaa välillä hirvittää. Pysähdymme Tortissa lounaalle samassa paikassa kuin viimeksi. Syötyämme, kuski huomaa yhden renkaan olevan lähes ilmaton – kova vauhti on kostautunut. Renkaan vaihto jossain lähellä käy kuitenkin joutuisasti. Oppaat piipahtavat pankissa eräällä pysähdyksellä. Huudamme päivän lajit listaan ajon aikana. Francescon ajovauhti vain on sen verran hurjaa, että taulukon täyttö takapenkeillä on hankalaa. Pienen huomautuksen jälkeen meno rauhoittuu, toviksi. Jätämme Luisin kotiinsa ja muu porukka hyvästelee hänet. Me suomalaiset olemme sopineet oppaan kanssa vielä huomisen retkeilystä.
Palaamme Albrook Inniin. Opas ei koko reissun aikana maininnut mitään autokuskeille tai muille oppaille maksettavista tipeistä. Firman sivuilla on suositushinnat, mutta odotimme oikean hetken ilmoittamista. Jotkut antoivat tippejä, toiset eivät. Dariénissa mukana olleille paikallisoppaalle ja autokuskillemme Francescolle annamme tipit nyt.
Joudumme kolmannen kerran buukaamaan itsemme Albrook Inniin, respan tyttö ottaa passeista kopiot ja allekirjoitamme sisääntulolomakkeen. Saamme taas saman huoneen kuin edellisillä kerroilla. Illastamme vielä muun Dariénissa käyneen porukan kanssa ja jätämme heille sitten hyvästit. Illalla on taas edessä pakkaus, kun huomisen retkeilyn jälkeen suuntaisimme lentokentälle suoraan maastosta.
15.3.2013 perjantai – Cerro Azul ja kotimatka alkaa
Olemme sopineet Luisin kanssa treffit vasta aamuyhdeksältä. Vietämme rauhallisen aamiaisen hotellissamme ja ehdimme piipahtaa vielä hotellin alapuolella olevalla tutulla lammikolla. Lajisto on tuttua: kotilohaukka, punaviheltäjäsorsat ja muutama sinisiipitavi ovat edelleen paikalla. Helttajassanoita on muutama ja pari amerikanmetsävikloa. Livertäjätyrannit visertelevät.
Juuri ennen Luisin saapumista firman pomo Jose soittaa respaan meille tiedoksi, että meille ei olekaan myönnetty pääsylupia Cerro Jefen-Azulin ydinalueille, minkä vuoksi joudumme tyytymään lähistön muihin paikkoihin. Luisin taksiin hyppäämme tavaroinemme yhdeksän jälkeen ja ajamme Cerro Azulin porteille. Kävelemme Las Nubesin tasokkaan omakotiasutuksen piirissä keskipäivän yli.
Amerikansirohaukat esittävät ylärinteellä lentonäytöstään: ne leijailevat tuulessa mäntyjen yläpuolella välillä liidellen välillä paikallaan pysyen. Haukkoja on useita. Ihailemme niiden sulavuutta. Erään männyn latvuksesta löytyy pesä ja todellakin: amerikansirohaukat pesivät tällä rinteellä. Tarharastaat laulelevat ympärillä.
Hieman myöhemmin upea kuningaskondori lentää ylitsemme. Männyssä roikkuu pitkä harmaa pussi: seepiakultapyrstön pesä. Linnut eivät näytä olevan nyt paikalla. Toisessa puussa olevassa termiittikeossa on kolopesä, joka on kuulunut trogonille. Sitäkään emme näe paikalla. Viiruväijy ääntelee puussa. Lähistöllä on sekä turkoosi– että isomesitangara. Näemme monia muitakin tuttuja tangaroita. Sepelsirkkusia on monin paikoin, joukossa pari kultakurkkusirkkusta. Raitapuumuurakoiras lymyää puskissa. Jahtaamme myös kerttulia, jonka määrittäminen ei ole aluksi aivan helppoa. Saamiemme kuvien perusteella päättelemme sen olevan magnoliakerttuli ja koti-Suomessa kuvatarkistukset vahvistavat määrityksen. Lintu esiintyy harvalukuisena, eikä opas ole koskaan nähnyt sitä tällä alueella. Näemme myös pari rusorinta- ja kanadankerttulia. Kastanjaposkikerttulit saattavat olla pesänrakennuspuuhissa.
Ajamme mahdolliselle lounaspaikalle, mutta kuppila on kiinni. Haemme pikkukaupasta jotakin purtavaa ja mutustelemme eineet autossa istuen. Piipahdamme vielä metsätiellä, josta löytyvät seetrikerttuli ja kesätangara. Metsässä kiipeilee tulikärki. Uutena lajina kuulemme ruskotöyhtötypäkön (Scale-crested Pygmy-Tyrant). Pari keltaperävireota on äänessä. Ruostepyrstökolibri on viimeinen kolibrilajimme Panamassa. Pikkutrogoninkin näemme vielä. Panaman upeaa lajistoa edustavat myös muutama rikkitukaani. On lämmintä ja rauhallista.
Ajamme hiljalleen lentokentälle. Pysähdymme sisääntulotien varteen vilkasliikenteiselle paikalle vaihtamaan vaatteita ja viimeistelemään pakkaukset. Luis jättää meidät lentoaseman eteen, annamme hänelle sopiviksi katsomamme tipit ja hyvästelemme oppaamme kiitoksin. Aulassa kysymme kortteja ja postimerkkejä – niitä kun ei Luisin mukaan saanut mistään matkan varren kaupasta. Yllätyksemme on suuri, kun kolme lentokentän naisvirkailijaa ei ymmärrä sanoja ”postcard” ja ”stamp”. Mietimme missä on palvelukyky tai –halu? Postikortteja emme myöskään näe missään myymälässä, joten kortit jäävät lähettämättä. Turvatarkastus ottaa minulta ilmastointiteippirullan pois käsimatkatavarasta. Toinen rulla heiltä jää löytymättä. KLM:n kone lähtee Panama Citystä iltaseitsemältä. Pitkän lennon jälkeen saavumme keväiseen Amsterdamiin 16.3. aamupäivällä. Kone kiertää kaupungin keskustan kaukaa pohjoisesta rannikkolinjaa kiertäen kunnes laskeutuu. Pitkän rullauksen aikana näemme kentän nurmilla ja kosteikoilla keväisiä muuttolajeja. Vaihdamme konetta Amsterdamissa. Helsinkiin saavumme loppuiltapäivästä.

Panama
Panama sijaitsee Pohjois- ja Etelä-Amerikan välissä. Maa on pituudeltaan yli 600 km, mutta kapeimmillaan vain 50 km. Geomorfologinen muoto maalla on loiva horisontaalinen S-kirjain eli pituussuunnassaan maa kulkee idästä länteen, eikä etelästä pohjoiseen, kuten saattaisi luulla. Siten Atlantti sijaitsee maan pohjois- ja Tyynivaltameri eteläpuolella. Muotonsa vuoksi Panamassa on paikkoja, joissa tilanne on päinvastainen: Atlantti lännessä ja Tyynivaltameri idässä.
Maan halki pituussuunnassa kulkee vuoristoketju, joka on korkeimmillaan maan länsiosassa Chiriquin maakunnassa. Volcán Barú kohoaa vajaan 3,5 km korkeuteen. Maan keskiosassa Panaman kanavan ympäristössä on matalampaa. Vuoristoketju kulkee lähempänä Karibian puoleista rantaa, jolloin Tyynenmeren puoleinen rinne on paljon laajempi ja loivempi. Molemmilla rannikoilla on saaria ja saariryhmiä, joilla pesii endeemisiä ja valtamerilajeja.
Panama sijaitsee 7-10 pohjoisen leveysasteiden välissä ja on siten trooppista. Alavat alueet ovat lämpimiä ympäri vuoden, kun taas ylängöt ovat viileämpiä. Lämpötila vaihteleekin tyypillisesti enemmän päivän ja yön välillä kuin kausiluonteisesti. Kuiva kausi on joulukuusta huhtikuulle, jolloin saadaan lyhyitä sateita. Sadekaudella sadetta tulee lähes päivittäin, tavallisimmin iltapäivisin. Maa sijoittuu Karibian hurrikaanien eteläpuolelle. Tyynenmeren puolella sadetta saadaan vähemmän kuin Karibian puolella.
Kannaksen kohdalla oli aikoinaan saaristo. Panaman kanavan ympäristö jakaa linnustoa: monien pohjoisten lajien levinneisyys ei ulotu sen yli etelämmäs ja sama päinvastoin. Avomaan linnut esiintyvät pääasiassa Tyynenmeren rinnealueella lännessä ja Keski-Panamassa. Metsien hakkuu on tarjonnut monelle näistä leviämismahdollisuuden. Ylängöillä esiintyy monia lajeja, joita ei tavata muualla. Panamassa on joukko alueellisia ja kansallisia endeemejä.
Panaman linnustosta 15 % (n.150 lajia) on säännöllisesti muuttavia. Suurin osa näistä tulee Pohjoisen lauhkealta vyöhykkeeltä. Jotkut tulevat eteläiseltä lauhkealta vyöhykkeeltä tai ovat tropiikin sisäisiä muuttajia. Jotkut lajit esiintyvät Panamassa vain läpimuuttajina, toiset talvehtivat maassa. Syysmuutto on vilkkaimmillaan syys-lokakuussa ja kevätmuutto maalis-huhtikuussa. Runsaimmat muuttajat ovat tietyt maalinnut, petolinnut ja rantalinnut.
Petolintumuutto on näyttävää: runsaimmat lajit ovat kalkkunakondori sekä viheltäjä- ja preeriahiirihaukka. Nousevia ilmavirtauksia käyttävät muuttoparvet voivat käsittää tuhansia lintuja. Muutto on syksyllä voimakkaampaa ja syksyisin on laskettu yli 3 miljoonaa petolintua.
Pohjois-Amerikassa pesiviä kahlaajia levähtää ja talvehtii vuorovesirannoilla suuria määriä. Runsain laji on tundrasirri. Arvioidaan, että lajin maailman kannasta 30 % käyttää Panaman lahtea läpimuutto- tai talvehtimisalueenaan. Muita runsaita lajeja ovat kanadansirri, kanadantylli, tundrakurmitsa, preeriaviklo ja pikkukuovi.
Panaman kanava (Wikipedia)
Panaman kanava on 82 kilometriä pitkä ja yhdistää Tyynenmeren ja Atlantin toisiinsa. Kanava kulkee Panaman kannaksen alavimman kohdan poikki ja nousee korkeimmalle kohdalle Gatúnin tekojärvellä, joka on 26 metriä valtamerien pintaa korkeammalla. Kanava avattiin liikenteelle 15. elokuuta 1914.
Kanava on tärkeä oikoreitti laivoille, jotka muuten joutuisivat kiertämään Etelä-Amerikan eteläkärjen ympäri 13 000 kilometrin matkan. Vuonna 2004 kanavassa kulki yli 14 000 alusta. |
Kanavan Tyynen valtameren puoleisessa päässä Panamanlahdella on ankkurointipaikka, jossa laivat odottavat vuoroaan. Mirafloresin kaksivaiheisilla suluilla noustaan 16,5 m ylemmäksi Mirafloresin tekojärveen. Pedro Miguelin sulussa noustaan 9,5 m ja saavutaan 11 km pitkään Gaillardin leikkaukseen.
Gaillardin leikkauksen jälkeen reitti jatkuu Gatúnin tekojärvellä. Tällä 26 metrin korkeudella kanava kulkee 38 kilometriä. Gatúnin kolmella sululla laskeudutaan Atlantin valtameren puolelle Karibianmereen. Täällä oleva Limóninlahti on luontainen satama ja toimii laivojen odotuspaikkana.
Laivat siirtyvät kanavassa sulkukammioon. Panaman kanavan sulut ovat parillisia, joten laivaliikenne kulkee samanaikaisesti molempiin suuntiin. Laivan kulku kanavassa kestää noin 9 tuntia.
Suluissa laivoja vedetään pienillä sähkövetureilla, ns. muuleilla, jotka kulkevat sulun molemmilla reunoilla. Veturien voimakkaiden vinssien avulla laiva pidetään myös sulun keskellä.
Kanavan käytöstä peritään maksu laivan uppouman mukaan. Kanavan käytöstä maksetaan keskimäärin 54 000 dollaria laivaa kohden.
Kirjallisuus
Angehr, G. R. & Dean, R. 2010: The Birds of Panama. – A Field Guide.
Angehr, G. R, Engleman, D. & Engleman, L. 2008: A Bird-Finding Guide to Panama.
Timo Lahden retkimuistiinpanot ja Tuukan videot.
Panama 2.3-15.3.2013 – lajikohtainen tarkastelu
Lajikohtaisissa esiintymisessä viittaan kirjaan: Angehr, G. R. & Dean, R. 2010: The Birds of Panama. – A Field Guide.
1. Great Tinamou, isotinami, Tinamus major
Yhteensä 10 yksilöä 5 päivänä. Eniten Chiriquissa 9.3. Volcan Lakes -rantametsässä 4 yksilön parvi. Linnut olivat sen verran arkoja, ettemme päässeet näkemään kovin hyvin yrityksistä huolimatta. Ne tepastelivat metsän kätköihin. Kirjan mukaan yleinen esiintymisalueellaan.
2. Little Tinamou, pikkutinami, Crypturellus soui
Ainoa havainto: 6.3. Achiote Roadilla kahden yksilön ääntelyä aamulla oppaan määritykseen perustuen. Kirjan mukaan yleinen esiintymisalueellaan.
3. Black-bellied Whistling Duck, punaviheltäjäsorsa, Dendrocygna autumnalis
4 päivänä yhteensä 47 lintua, eniten 11.3. aamulla Tocumenin lentokentän läheisellä lammella 36 yksilöä. Seuraavaksi paras paikka Panama Cityn Albrook Inn –hotellimme läheisellä lammella, jossa 3.3. 4 lintua ja 15.3. 6 lintua. Kirjan mukaan yleinen esiintymisalueellaan.
4. Muscovy Duck, myskisorsa, Cairina moschata
Ainoa havainto: 11.3. Tocumenin lentokentän läheisellä lammella 1 lintu. Kirjan mukaan harvinainen.
5. Blue-winged Teal, sinisiipitavi, Anas discors
5 päivänä yhteensä 46 lintua, eniten 9.3. Volcan Lakes 20 yksilöä. Panama Cityssä Albrook Inn –hotellimme lähilammella 2.-3.3. 11 lintua paikallisena. Yleisin läpimuuttava ja talvehtiva sorsalaji.
6. Lesser Scaup, pikkulapasotka, Aythya affinis
Ainoa havaintopaikka Volcan Lakes, jossa 7.3. ja 9.3. ilmeisesti samat 3 lintua. Harvinainen talvehtija.
7. Gray-headed Chachalaca, panamankaklattaja, Ortalis cinereiceps
4 päivänä yhteensä 7 lintua. Kirjan mukaan yleinen.
8. Least Grebe, kääpiöuikku, Tachybaptus dominicus
Ainoa havaintopaikka Volcan Lakes, jossa 7.3. 1 ja 9.3. 2 lintua uimassa. Kirjan mukaan verraten yleinen.
9. Pied-billed Grebe, paksunokkauikku, Podilymbys podiceps
Ainoa havaintopaikka Volcan Lakes, jossa sekä 7.3. että 9.3. 4 lintua. Kirjan mukaan yleinen.
10. Brown Pelican, ruskopelikaani, Pelecanus occidentalis
4 päivänä yhteensä 441 lintua, eniten Panama Cityn ranta-alueella: 2.3. 25 ja 10.3. n. 400 paikallisena, muut havainnot kanavan tuntumassa. Kirjan mukaan hyvin yleinen molemmilla rannikoilla.
11. Neotropic Cormorant, oliivimerimetso, Phalacrocorax brasilianus
5 päivänä yhteensä 141 lintua, eniten 2.3. Panama Cityn ranta-alueilla n. 120 havaittua. Kirjan mukaan yleinen rannikoilla , järvillä ja joilla.
12. Anhinga, amerikankäärmekaula, Anhinga anhinga
4 päivänä yhteensä 6 yksilöä. Kirjan mukaan harvalukuinen järvillä, lammilla ja joilla.
13. Magnificent Frigatebird, keisarifregattilintu, Fregata magnificens
7 päivänä yhteensä 131 lintua, eniten 2.3. Costa del Este ja muut Panama Cityn ranta-alueet n. 50 havaittua. Laji nähtiin pääasiassa Panama Cityn ja kanavan ympäristössä. Kirjan mukaan hyvin yleinen rannikoilla.
14. Rufescent Tiger-Heron, ruskotiikerihaikara, Tigrisoma lineatum
4 yksilöä 3 päivänä. Kirjan mukaan harvalukuinen.
15. Great Blue Heron, amerikanharmaahaikara, Ardea herodias
6 päivänä yhteensä 24 lintua, eniten 2.3. Panama Cityn ranta-alueilla 10 yksilöä. Kirjan mukaan yleinen talvehtija.
16. Cocoi Heron, eteläamerikanhaikara, Ardea cocoi
Yhteensä 15 lintua 2 päivänä. 2.3. Panama Cityn rannalla 1 lintu ja 12.3. Tuira-joella Yavizan ja El Realin välillä peräti 14 yksilöä, mutta yllättäen paluureissulla 14.3. ei ainoatakaan! Kirjan mukaan harvalukuinen esiintymisalueellaan.
17. Great Egret, jalohaikara, Ardea alba
Yhteensä 66 lintua 11 päivänä, eniten 2.3. Panama Cityn ranta-alueilla 35 yksilöä. Kirjan mukaan yleinen.
18. Snowy Egret, lumihaikara, Egretta thula
Yhteensä 259 lintua 9 päivänä, eniten 2.3. Panama Cityn ranta-alueilla 150 yksilöä. Kirjan mukaan yleinen rannikolla ja harvalukuinen sisämaassa.
19. Little Blue Heron, sinihaikara, Egretta caerulea
Yhteensä 96 lintua 8 päivänä, eniten 2.3. Panama Cityn ranta-alueilla 60 yksilöä. Kirjan mukaan yleinen muuttaja, jotkut ovat Panamassa vuoden ympäri.
20. Tricolored Heron, karibianhaikara, Egretta tricolor
Yhteensä 12 yksilöä 4 päivänä, eniten 2.3. Panama Cityn ranta-alueilla 8 yksilöä. Kirjan mukaan yleinen esiintymisalueellaan.
21. Cattle Egret, lehmähaikara, Bubulcus ibis
Yhteensä 1005 lintua 7 päivänä, eniten 12.3. Meteti-Yaviza-El Real n. 300 yksilöä. Kirjan mukaan hyvin yleinen.
22. Capped Heron, kalottihaikara, Pilherodius pileatus
Ainoa havainto: 12.3. venematkalla Yavizasta El Realiin 1 yksilö Tuira-joen lietteillä. Kirjan mukaan harvalukuinen esiintymisalueellaan.
23. Green Heron, amerikankyyryhaikara, Butorides virescens
Yhteensä 18 yksilöä 9 päivänä, eniten 9.3. Chiriquissa Volcanin kaupungin ympäristössä 5 lintua. Kirjan mukaan kanavan länsipuolella yleinen, mutta itäpuolella harvalukuinen.
24. Striated Heron, kyyryhaikara, Butorides striata
2 lintua eri päivinä. Kirjan mukaan pääasiassa yleinen esiintymisalueellaan.
25. Yellow-crowned Night-Heron, kruunuyöhaikara, Nyctanassa violacea
Yhteensä 15 yksilöä 3 päivänä, eniten 2.3. Panama Cityn rannoilla 10 lintua, 10.3. lyhyemmällä käynnillä samoilla paikoilla 4 ja 14.3. Yavizasta lähdettäessä jokivarrella 1 yksilö. Kirjan mukaan yleinen Tyynenmerenpuoleisella rannikolla.
26. Boat-billed Heron, ruuhinokka, Cochlearius cochlearius
Ainoa havaintopaikka: 5.3. Old Gamboa Roadin varrella Summit Pondsin puustoisella lammikolla 3 lintua, pesä puussa. Kirjan mukaan harvalukuinen tai paikallinen esiintymisalueellaan.
27. Wood Stork, amerikaniibishaikara, Mycteria americana
3 päivänä yhteensä 84 lintua, eniten 12.3. Yavizassa lounaan jälkeen, jolloin 80 muuttavaa lintua. Kirjan mukaan harvalukuinen tai harvinainen.
28. White Ibis, valkoiibis, Eudocimus albus
Yhteensä 193 lintua 4 päivänä, eniten 2.3. Panama Cityn ranta-alueilla 100 ja 10.3. samoilla paikoilla lyhyemmällä käynnillä 40 yksilöä. 12.3. Tuira-joen varsilla 45 yksilöä, mutta paluupäivänä 14.3. vain 8. Kirjan mukaan verraten yleinen Tyynenmeren rannikolla.
29. Green Ibis, viheriibis, Mesembrinibis cayennensis
Ainoa havainto: 12.3. aamulla Metetissä aamupalan jälkeen kylän ylittävä lentävä lintu. Kirjan mukaan harvinainen ja paikallinen.
30. Black Vulture, mustakondori, Coragyps atratus
Yhteensä 2060 lintua, laji nähtiin kaikkina päivinä. Lukusuhde kalkkunakondoriin epäselvä, vaikka tässä mustakondorin esitän hieman lukuisampana. Kirjan mukaan runsas kaupunkien ympäristössä ja rannikolla, muualla yleinen.
31. Turkey Vulture, kalkkunakondori, Cathartes aura
Yhteensä 1800 lintua, laji nähtiin kaikkina päivinä. Hyvin yleinen lähes koko maassa. Kirjan mukaan kymmenet tuhannet kalkkunakondorit muuttavat kannaksen yli keväin syksyin. Kevätmuutto ajoittuu helmikuun lopulta huhtikuun alkuun. Näimme jonkun muuttoparven, Suomessa tarkastetun kuvan mukaan yhdessä parvessa 5.3. iltapäivällä kymmeniä kaartelevia kalkkunakondoreita.
32. Lesser Yellow-headed Vulture, pikkukondori, Cathartes burrovianus
Ainoa havainto: 12.3. Yavizassa odotellessamme lupia Dariéniin 1 pikkukondori kaarteli aivan yläpuolellamme verraten matalalla hyvin nähtävillä jonkin aikaa. Kauempaa lajin tunnistaminen ilmeisen vaikeaa, jos pään väritys ei ole nähtävissä. Kirjan mukaan verraten yleinen Tyynenmeren puoleisella rinnealueella.
33. King Vulture, kuningaskondori, Sarcoramphus papa
Yhteensä 4 lintua 3 päivänä: 6.3. Achiote Roadilla 2 yksilöä ja 15.3. Cerro Azulin rinteillä 1 lintu. Kirjan mukaan harvalukuinen.
34. Osprey, kalasääski, Pandion haliaetus
Yhteensä 9 yksilöä 6 päivänä. Kirjan mukaan yleinen läpimuuttaja ja talvehtija.
35. Pearl Kite, pikkuhaukka, Gamsonyx swainsonii
Ainoat havainnot: 4.3. Soberanian kansallispuiston torni ja 7.3. Chiriquissa matkalla Volcanin kaupunkiin 1 yksilö lenteli laidunmaan yllä. Kirjan mukaan harvalukuinen.
36. Swallow-tailed Kite, amerikansirohaukka, Elanoides forficatus
Yhteensä 74 lintua 4 päivänä, eniten 6.3. Achiote Roadilla 40 muuttavaa. 15.3. Cerro Azulin rinteillä 25 lintua ja pesä löytyi korkealta männyn latvuksessa. Panamassa muuttava pesimälintu, joka palaa tammi-maaliskuussa.
37 White-tailed kite, amerikanliitohaukka, Elanus leucurus
Ainoa havainto: 11.3. Tocumenin lentokentän lähistön avomaalla 1 lintu. Kirjan mukaan yleinen tai paikallinen alueesta riippuen.
38. Double-toothed Kite, hammashaukka, Harpagus bidentatus
Ainoat havainnot: 4.3. havaintotornilla 1 ja 6.3. Achiote Roadilla 1 lintu. Kirjan mukaan verraten yleinen esiintymisalueellaan.
39. Mississippi Kite, sirkkahaukka, Ictinia mississippiensis
Ainoa havainto: 14.3. palatessamme Pirren asemalta El Realiin polun varrella avomaan reunapuussa 4 petoa, jotka määritettiin sirkkahaukoiksi, kuvia otettiin. Kirjan mukaan harvalukuinen läpimuuttaja.
40. Plumbeous Kite, etelänsirkkahaukka, Ictinia plumbea
Yhteensä 8 lintua 5 päivänä. Kirjan mukaan harvalukuinen: Panamassa muuttava pesimälintu, joka palaa helmi-maaliskuussa, jolloin nähdään myös pohjoisessa pesiviä läpimuuttavia lintuja.
41. Snail Kite, kotilohaukka, Rosthramus sociabilis
Yhteensä 2 lintua, joista toinen nuori lintu nähtiin 3 päivänä Panama Cityn Albrook Inn –hotellin lähilammella. Kirjan mukaan esiintyy vain kanavan ympäristössä, jossa on viime aikoina runsastunut.
42. Black-collared Hawk, kalastajahaukka, Busarellus nigricollis
Ainoa havaintopaikka: 12.3. Tuirajoen varrella 2 lintua ja 14.3 1, nähtiin hyvin veneestä ja saatiin kuvia. Kirja mainitsee hyvin harvinaiseksi.
43. Savanna Hawk, ruskoluhtahaukka, Buteogallus meridionalis
Ainoa ruskoluhtahaukka: 13.3. El Realista hiukan Pirren asemalle mentäessä 1 lintu paikallisena. Kirjan mukaan verraten yleinen – harvalukuinen esiintymisalueellaan.
44. Common Black-Hawk, mustahaukka, Buteogallus anthracinus
Yhteensä 14 lintua 4 päivänä, eniten 6.3. Achiote Roadilla 5 yksilöä. 12.-14.3. Dariénin käynnillä kunakin päivänä 3 lintua. Kirjan mukaan yleinen rannikoilla ja jokien varsilla.
45. Zone-tailed Hawk, sirohiirihaukka, Buteo albonotatus
Yhteensä 5 yksilöä 2 päivänä, eniten 2.3. Panama Cityssä 3 yksilöä. Kirjan mukaan harvalukuinen Tyynenmeren puoleisella rinnealueella.
46. Roadside Hawk, soreahiirihaukka, Buteo magnirostris
Yhteensä 23 lintua 5 päivänä, eniten 13.3. El Realin ja Pirren välillä 12 yksilöä. Kirjan mukaan yleinen Tyynenmeren puoleisella osalla ja harvalukuinen Karibian puoleisella.
47. Broad-winged Hawk, viheltäjähiirihaukka, Buteo platypterus
Yhteensä 3 lintua 3 päivänä taulukoituna reissun aikana, mutta Suomessa katsoimme kuvaotoksia näkemistämme suurista petojen muuttoparvista 12.3. Yavizasta ja niissä on preeriahiirihaukkojen lisäksi runsaasti viheltäjähiirihaukkoja: lukusuhde 1:14 viheltäjähiirihaukkojen hyväksi. Kokonaismäärä nousee siten satoihin nähtyihin viheltäjähiirihaukkoihin, mikä sekin on pieni murto-osa siitä määrästä, jonka täytyi muuttaa ylitsemme ja ohitsemme kun liikuimme lähinnä metsäpoluilla. Kirjan mukaan hyvin yleinen talvehtija koko maassa.
48. Gray Hawk, harmaaraitahaukka, Buteo nitidus
Yhteensä 3 lintua 3 päivänä. Harvalukuinen koko maassa.
49. Short-tailed Hawk, luhtahiirihaukka, Buteo brachyurus
Yhteensä 6 lintua 3 päivänä. Kirjan mukaan harvalukuinen.
50. Swainson´s Hawk, preeriahiirihaukka, Buteo swainsonii
Yhteensä 2100 muuttavaa hiirihaukkaa 4 päivänä, mutta tähän lukemaan sisältyy ehkä jopa enemmän viheltäjähiirihaukkoja kuin preeriahiirihaukkoja samoissa nousevissa ilmavirtauksissa korkealla taivaalla. Eniten petomuuttoa pääsimme seuraamaan Yavizassa 12.3. alkuiltapäivällä odotellessamme lupia Dariéniin: n. 1200 nousevissa virtauksissa, samaan aikaan kolmekin tornia näkyvissä. Preeriahiirihaukka on kirjan mukaan runsas läpimuuttaja syksyllä ja keväällä (maaliskuusta huhtikuun alkupuolelle): tekstin mukaan torneissa voi olla kymmeniä tuhansia lintuja yhdessä kalkkunakondoreiden ja viheltäjähiirihaukkojen kanssa. Kun emme oikeastaan lainkaan staijanneet muuttoa, näimme epäilemättä vain pienen murto-osan muuttaneista.
51. Harpy Eagle, harpyija, Harpia harpyja
Ainoa havainto: 13.3. lähellä Pirren asemaa polun varren suuressa Ceiba-puussa noin 6 kuukautinen lentokykyinen nuorukainen, jota saimme ihailla mielin määrin. Molemmat oppaat olivat paikan jo ohittaneet, mutta autonkuljettajamme huusi, että tämä on oikea paikka. Polun varrella kulki juuri tässä kohtaa leveä puro. Kirjan mukaan harvinainen. Laji ei kaartele, vaan viettää suurimman osan ajastaan puuston latvuksessa ja saalistaa apinoita, laiskiaisia ja muita suuria saaliita.
52. Crested Eagle, pikkuharpyija, Morphnus guianensis
Ainoa havainto: 13.3. alkuillasta kiertäessämme Pirren aseman polkua 1 yksilö pesäpuussa. Kirjan mukaan hyvin harvinainen – siis edellistäkin harvinaisempi.
53. Black-Hawk-Eagle, ritarijalokotka, Spizaetus tyrannus
Ainoa havainto: 6.3. Achiote Roadin varrella 1 lintu aamulla. Kirjan mukaan yleinen esiintymisalueellaan.
54. Ornate Hawk-Eagle, kuningasjalokotka, Spizaetus ornatus
Ainoa havainto: 9.3. Chiriquissa 1 yksilö Volcan Lakes iltapäivän lopuksi kaartelemassa yllämme. Kirjan mukaan harvinainen alamailla ja harvalukuinen aluskukkuloilla ja ylängöillä.
55. Slaty-backed Forest-Falcon, vaaleahaukkanen, Micrastur mirandollei
Ainoa havainto: 12.3. tien varren metsässä 1 paikallisena matkalla Yavizaan. Kirjan mukaan harvinainen.
56. Crested Caracara, pohjantöyhtökarakara, Caracara cheriway
Yhteensä 2 lintua eri päivinä, mm. 10.3. bussin ikkunasta nähtynä Chiriquissa. Kirjan mukaan hyvin yleinen Tyynenmeren puolella.
57. Yellow-headed caracara, vaaleakarakara, Milvago chimachima
Yhteensä 36 lintua 11 päivänä kaikilla 3 osa-alueella. Hyvin yleinen Tyynenmeren puolella, vähemmän yleinen Karibian puolella.
58. American Kestrel, amerikantuulihaukka, Falco sparverius
Yhteensä 5 lintua 4 päivänä. Harvalukuinen läpimuuttaja ja talvehtija.
59. Bat Falcon, pikkujalohaukka, Falco rufigularis
Yhteensä 3 yksilöä eri päivinä. Kirjan mukaan harvalukuinen.
60. Peregrine Falcon, muuttohaukka, Falco peregrinus
Yhteensä 5 lintua 3 päivänä, ensimmäiset 2 yksilöä 2.3. Panama Cityn Costa del Estellä. Harvalukuinen läpimuuttaja ja talvehtija.
61. White-throated Crake, lymyrääkkä, Laterallus albigularis
Yhteensä 6 yksilöä 4 päivänä, eniten 2.3. Panama Cityn kosteikoilla 3 lintua (mm. Albrook Innin lähilammella). Kirjan mukaan yleinen esiintymisalueellaan.
62. Gray-necked Wood-Rail, mölymangrovekana, Aramides cajanea
5.3. Old Gamboa Roadin varren Summit Pondsin lammella samassa paikassa ruuhinokkien kanssa 2 yksilöä sekä 11.3. Tocumenin lammikolla 1 yksilö. Verraten yleinen koko maassa.
63. Purple Gallinule, siniliejukana, Porphyrio martinica
Yhteensä 3 lintua 2 päivänä. Kirjan mukaan yleinen.
64. Common Moorhen, liejukana, Gallinula chloropus
Yhteensä 63 yksilöä 5 päivänä kosteikoilla. Kirjan mukaan yleinen.
65. American Coot, amerikannokikana, Fulica americana
Yhteensä 16 lintua 2 päivänä, eniten 9.3.Volcan Lakes 12 yksilöä. Harvalukuinen talvehtija.
66. Southern Lapwing, eteläamerikanhyyppä, Vanellus chilensis
Yhteensä 85 yksilöä 6 päivänä, eniten 2.3. Panama Cityn ranta-alueilla 40 lintua. Runsastunut, nykyään yleinen esiintymisalueellaan.
67. Black-bellied Plover, tundrakurmitsa, Pluvialis squatarola
Yhteensä 155 lintua 2 päivänä, eniten 2.3. Panama Cityn ranta-alueilla 140 yksilöä ja 10.3. samoilla paikoilla lyhyellä iltapäiväkäynnillä 15. Kirjan mukaan yleinen läpimuuttaja ja talvehtija.
68. Black-necked Stilt, amerikanpitkäjalka, Himantopus mexicanus
Ainoa havaintopaikka: 2.3. Panama Cityn ranta-alueella pikkukanavan lietteillä 40 lintua. Verraten yleinen rannikoilla ja esiintyy läpi vuoden, mutta runsaimmillaan syyskuusta maaliskuuhun.
69. Northern Jacana, amerikanjassana, Jacana spinoza
Ainoa havainto: 9.3. Chiriquissa Volcan Lakes 2 aikuista ja nuori lintu rantalietteellä. Yleinen esiintymisalueellaan Länsi-Panamassa.
70. Wattled Jacana, helttajassana, Jacana, jacana
Yhteensä 51 lintua 6 päivänä kosteikoilla. Yleinen esiintymisalueellaan.
71. Greater Yellowlegs, isokeltajalkaviklo, Tringa melanoleuca
Yhteensä 50 yksilöä 3 päivänä, eniten 2.3. Panama Cityn ranta-alueilla 40 lintua. Yleinen läpimuuttaja ja talvehtija Panamassa.
72. Lesser Yellowlegs, keltajalkaviklo, Tringa flavipes
Yhteensä 30 yksilöä 2 päivänä, eniten 2.3. Panama Cityn ranta-alueilla 20 lintua. Harvalukuinen talvehtija ja kevätmuuttaja (syksyllä runsaampi).
73. Solitary Sandpiper, amerikanmetsäviklo, Tringa solitaria
Yhteensä 20 lintua 5 päivänä. Yleinen läpimuuttaja ja talvehtija Panamassa.
74. Willet, preeriakahlaaja, Tringa semipalmata
Yhteensä 600 yksilöä 2 päivänä Panama Cityn ranta-alueilla (Costa del Este): 2.3. arviolta 350 lintua ja 10.3. samoilla paikoilla 250. Hyvin yleinen läpimuuttaja ja talvehtija Panamassa.
75. Spotted Sandpiper, amerikansipi, Actitis macularius
Yhteensä 72 lintua 6 päivänä, eniten 2.3. Panama Cityn ranta-alueilla 50 yksilöä. Hyvin yleinen läpimuuttaja ja talvehtija Panamassa.
76. Whimbrel, pikkukuovi, Numenius phaeopus
Yhteensä 80 lintua 2 päivänä: 2.3. Panama Cityn ranta-alueilla 60 yksilöä ja 10.3. lyhyellä iltapäiväkäynnillä Costa del Este 20. Hyvin yleinen talvehtija Panamassa.
77. Marbled Godwit, ruostekuiri, Limosa fedoa
Yhteensä 750 lintua 2 päivänä: 2.3. Panama Cityn ranta-alueilla n. 450 lintua ja 10.3. samoilla paikoilla lyhyellä iltapäiväkäynnillä n. 300 yksilöä. Hieno kahlaaja. Kirjan mukaan Panamassa harvalukuinen läpimuuttaja ja talvehtija, mutta olimmekin kirjan mukaan lajin parhailla havaintopaikoilla Panamassa.
78. Least Sandpiper, amerikansirri, Calidris minutilla
Yhteensä 9 yksilöä 2 päivänä: 3.3. Panama Cityssä Albrook Innin lähilammella 3 yksilöä ja 12.3. Dariénissa El Realin lentokentällä 6 lintua. Panamassa verraten yleinen talvehtija.
79. Semipalmated Sandpiper, kanadansirri, Calidris pusilla
10.3. Panama Cityn ranta-alueella n. 170 pikkukahlaajan parvessa myös tätä lajia, n. 20 yksilöä tunnistettiin. Panamassa hyvin yleinen läpimuuttaja ja talvehtija.
80. Western Sandpiper, tundrasirri, Calidris mauri
10.3. Panama Cityn ranta-alueella n. 170 pikkukahlaajan parvessa myös tätä lajia, n. 50 yksilöä tunnistettiin. Panamassa runsas läpimuuttaja ja talvehtija.
81. Short-billed Dowitcher, rämekurppelo, Limnodromus griseus
Yhteensä 180 yksilöä 2 päivänä: 2.3. Panama Cityn ranta-alueella (Costa del Este) n. 150 lintua ja 10.3. samalla paikalla n. 30 yksilöä. Laji on Panamassa yleinen läpimuuttaja ja talvehtija.
82. Laughing Gull, nokisiipilokki, Larus atricilla
Yhteensä n. 1700 lintua 2 päivänä Panama Cityn ranta-alueilla: 2.3. n. 1000 ja 10.3. n. 700 yksilöä. Laji on Panamassa runsas talvehtija ja läpimuuttaja.
83. American Herring Gull, amerikanharmaalokki, Larus smithsonianus
Ainoa havainto: 2.3. Panama Cityn Costa del Este 1 lintu. Laji on harvinainen talvehtija.
Tern sp., Thalasseus sp., tiira sp.
2.3. Costa del Estellä ja Panama Viejolla n. 8000 määrittämätöntä tiiraa massana ilmassa välillä, suurin osa varmaankin kuningas- ja riuttatiiroja.
84. Royal Tern, kuningastiira, Thalasseus maximus
Yhteensä 500 lintua Costa del Estellä 2.3. ja 10.3. Vaikea määrittää lajilleen kauempaa. Kirjan mukaan hyvin yleinen talvehtija.
85. Elegant Tern, kaunotiira, Thalasseus elegans
Yhteensä n. 30 lintua Costa del Estellä 2.3. Kirjan mukaan harvinainen muuttaja Tyynenmerenpuoleisella rannikolla.
86. Sandwich Tern, riuttatiira, Thalasseus sandvicensis
Yhteensä 650 lintua Costa del Estellä 2.3. ja 10.3. Kirjan mukaan yleinen talvehtija.
87. Black Skimmer, amerikansaksinokka, Rynchops niger
Yhteensä 21 yksilöä Costa del Estellä Panama Cityn rannalla. 2.3. 13 lintua ja 10.3. 8 yksilöä. Kalastelivat omalla tyylillään veden pinnassa tai istuskelivat lietteellä. Harvalukuinen läpimuuttaja. Upea nähdä saksinokkia!
88. Rock Pigeon, kesykyyhky, Columba livia
Yhteensä 316 lintua 9 päivänä asutuksen piirissä, parhaat päiväsummat 80 yksilöä. Yleinen kaupungeissa.
89. Short-billed Pigeon, purppurakyyhky, Patagioenas nigrirostris
Ainoa havaintopäivä: 6.3. Achiote Roadilla 3 huhuilijaa. Kirjan mukaan helpoin tunnistaa juuri äänestä, yleinen esiintymisalueellaan.
90. Pale-vented Pigeon, viinikyyhky, Patagioenas cayennensis
Yhteensä 67 yksilöä 9 päivänä, eniten 15.3. 20 yksilöä. Yleinen alamailla, harvalukuinen aluskukkuloilla.
91. Scaled Pigeon, suomukyyhky, Patagioenas speciosa
Ainoa havainto: 4.3. 2 lintua. Yleinen.
92. Band-tailed Pigeon, amerikansepelkyyhky, Patagioenas fasciata
Yhteensä 17 lintua 3 päivänä Chiriquissa. Kirjan mukaan yleinen läntisillä ylänköalueilla.
93. Mourning Dove, vaikertajakyyhky, Zenaida macroura
Yhteensä 4 lintua 3 päivänä Chiriquissa. Kirjan mukaan harvalukuinen Tyynenmerenpuoleisella rinnealueella.
94. Ruddy Ground-Dove, kastanjavarpuskyyhky, Columbina talpacoti
Yhteensä 122 lintua 8 päivänä, parhaat päiväsummat 30 yksilöä. Kirjan mukaan hyvin yleinen lähes koko maassa.
95. Blue Ground-Dove, sininaamakyyhky, Claravis pretiosa
Yhteensä 4 lintua 2 päivänä mm. Achiote Roadilla 6.3. 3 lintua. Verraten yleinen lähes koko maassa.
96. White-tipped Dove, juoksukyyhky, Leptotila verreauxi
Yhteensä 19 yksilöä 10 päivänä. Kirjan mukaan pääasiassa hyvin yleinen.
97. Gray-chested Dove, panamanjuoksukyyhky, Leptotila cassini
Yhteensä 4 lintua 3 päivänä: 2.3. Panama Cityssä 1 Ä, 6.3. 2 huhuilijaa Achiote Roadilla ja 14.3. 1 lintu lähellä El Realia.
98. Red-and-green Macaw, vihersiipiara, Ara chloropterus
14.3. Pirren polun varrella komeaa ääntelyä hetken ajan.
99. Orange-chinned Parakeet, epolettiaratti, Brotogeris jugularis
Yhteensä 276 yksilöä 10 päivänä. Selvästi yleisin ja runsain papukaijalaji, emme nähneet kuitenkaan Chiriquissa, vaikka kirjan mukaan sielläkin laji esiintyy. Kirjan mukaan yleisin ja laajalevinneisin pienistä papukaijoista.
100. Blue-headed Parrot, siniaratti, Pionus menstruus
Yhteensä 22 lintua 7 päivänä. Yleinen koko maassa.
101. White-crowned Parrot, meksikonaratti, Pionus senilis
Ainoa havainto: 10.3. aamulla Volcanin kaupungissa Hotel Dos Riosin suuressa pihapuussa aamulla 4 lintua. Kirjan mukaan harvalukuinen läntisessä Chiriquissa.
102. Red-lored Parrot, punaotsa-amatsoni, Amazona autumnalis
Yhteensä 98 yksilöä 6 päivänä. Eniten 11.3. Metetissä iltalennolla yöpymään n. 60 lintua. Kirjan mukaan yleinen.
103. Mealy Parrot, jauhoamatsoni, Amazona farinosa
Panaman suurin papukaija. Yhteensä 18 lintua 4 päivänä, eniten Dariénissa Pirren polun varrella. Kovaääninen papukaija. Kirjan mukaan verraten yleinen esiintymisalueellaan.
104. Mangrove Cuckoo, mangrovekäki, Coccyzus minor
Ainoa havainto: 2.3. Panama Cityn rantapuustossa Costa del Estellä aivan tien varressa lintu, joka oli oppaallekin uusi laji, tosin Luis sai myöhemmin useita muitakin eliksiä. Kirjan mukaan harvinainen.
105. Squirrel Cuckoo, oravakäki, Piaya cayana
Yhteensä 9 yksilöä 7 päivänä. Kirjan mukaan yleinen.
106. Striped Cuckoo, kaluunakäki, Tapera naevia
Yhteensä 4 yksilöä 3 päivänä. Kaksiosainen vihellys tunnusomainen, kirjan mukaan yleinen.
107. Pheasant Cuckoo, täpläkauluskäki, Dromococcyx phasianellus
Ainoa havainto: 12.3. 1 yksilön ääntä iltakierroksella El Realissa. Samaan aikaan äänessä oli sekä Striped että Pheasant Cuckoo, jolla on hieman pidempi ääni. Edellisen ääni on 2-osainen hieman melankolinen vihellys ”hyy- HIIT” jota toistelee muutaman sekunnin välein, ja jälkimmäisellä on hyvin saman oloinen 2-osainen ja heti sen perään kolme vaimeampaa lyhyttä vihellystä. Täpläkauluskäellä on laaja, mutta epäyhtenäinen levinneisyys Etelä- ja Väli-Amerikassa: Argentiina, Belize, Bolivia, Brasilia, Kolumbia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, French Guiana, Guatemala, Guyana, Honduras, Meksiko, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Surinam ja Venezuela.
108. Greater Ani, isoani, Crotophaga major
Yhteensä 8 yksilöä 3 päivänä kanavan itäpuolella. Kirjan mukaan yleinen esiintymisalueellaan.
109. Smooth-billed Ani, ani, Crotophaga ani
Yhteensä 41 lintua 7 päivänä, parhaina päivinä Dariénissa 10 ja 15 yksilöä. Kirjan mukaan yleinen.
110. Groove-billed Ani, uurrenokka-ani, Crotophaga sulcirostris
6.3. ja 12.3. yhteensä 11 yksilöä. Kirjan mukaan yleinen esiintymisalueellaan.
111. Crested Owl, töyhtöpöllö, Lophostrix cristata
Ainoa havainto: 13.3. illalla Pirren asemalla huutelua kaukaa länsipuolelta kuului selvästi jonkin aikaa 3-4 sek. välein toistuva lyhyt soinnukas matala ja laskeva kurahdus ”BROurr”, joka sopii hyvin ja ainoastaan tälle lajille.
112. Spectacled Owl, kultapöllö, Pulsatrix perspicillata
Ainoa havainto: 5.3. Old Gamboa Roadin metsätieuralla 2 yksilöä näyttäytyi puustossa aamupäivällä. Kirjan mukaan harvalukuinen esiintymisalueellaan.
113. Mottled Owl, viirumetsäpöllö, Ciccaba virgata
Dariénissa Pirren asemalla ääntä yöllä 13.3., syvä tasainen haukahtelusarja.
114. Black-and-White Owl, sepelmetsäpöllö, Ciccaba nigrolineata
6. ja 7.3. Sierra Lloronassa aamuyöllä huutelua. Kirjan mukaan harvalukuinen.
115. Vermiculated Screech-owl, amerikanpöllönen, Megascops guetemalae
14.3. klo 04,15 maissa Pirren kämppään kuului useaan otteeseen tyypillistä pitkää tauotonta pulinaa.
116. Short-tailed Night-Hawk, sepelkehrääjä, Lurocalis semitorquatus
12.3. El Realissa iltayöstä 5-6 yksilöä.
117. Common Pauraque, kauluskehrääjä, Nyctidromus albicollis
10.3. Michel löysi päivälevolta Albrook Innillä ja 12.3. El Realin lentokentän läheisillä avomailla 2-3.
118. Great Potoo, isopökkelökehrääjä, Nyctibius grandis
Ainoa havainto: 13.3. 1 lintu istuskeli isossa (viikuna?)puussa matkatessamme El Realista Pirren aseman suuntaan. Auto pysäytettiin tässä paikallisoppaan tuntemassa lajin päivälepopaikassa. Kirjan mukaan harvalukuinen.
119. White-collared Swift, kauluskiitäjä, Streptoprocne zonaris
Yhteensä 62 yksilöä 3 päivänä. 6.3. Chiriquissa pilvissä lennellyt kiitäjäporukka lienee kookkaina ollut juuri tätä samaa lajia. Osa kiitäjistä ja pääskyistä jäi määrittämättä, kun opas ei tuntunut olevan kovin kiinnostunut etsimään uusia lajeja taivaalta.
120. Short-tailed Swift, lyhytpyrstökiitäjä, Chaetura brachyura
Yhteensä 138 yksilöä 9 päivänä, eniten 2.3. Panama Cityn ranta-alueilla 50 lintua. Chiriquissa lajia emme nähneet, eikä sitä kirjan mukaan siellä olekaan. Kun liikuimme voittopuolisesti metsissä, kiitäjät jäivät huonolle tarkkailulle. Kirjan mukaan verraten yleinen kanavan itäpuolella.
121. Band-rumped Swift, vyökiitäjä, Chaetura spinicaudus
Yhteensä 5 yksilöä 2 päivänä. Taivaalta vaikeasti erotettavissa edellisestä lajista, joten osa niistä lienee tätä lajia. Kirjan mukaan yleinen.
122. Lesser Swallow-tailed Swift, pikkuhaarakiitäjä, Panyptila cayennensis
4.3. Rio Chagres- joen länsirannalla ja Gamboan venesataman pohjoispuolen metsä/niitty/peltoalueella (Gamboa Rainforest Resort- hulppean hotellin edustalla) klo 17.00 2-3 yksilöä lentelemässä. Kirjan mukaan verraten yleinen lähes koko maassa.
123. Long-billed Hermit, pohjanerakkokolibri, Phaethornis longirostris
3-4 lintua 2 päivänä: 4.3. Soberanian kansallispuistossa Panama Rainforest Discovery Center ja 6.3. Sierra Lloronan majapaikassamme kolibriruokinnoilla. Iso ja hieno kolibrilaji. Kirja mainitsee yleiseksi.
124. Pale-bellied Hermit, vaaleaerakkokolibri, Phaethornis anthophilus
Ainoa havainto: 13.3. Pirren polun varrella sademetsässä 1 yksilö. Kirja mainitsee harvinaiseksi.
125. Violet Sabrewing, violettisapelikolibri, Campylopterus hemileucurus
Ainoa havaintopäivä: 8.3. Chiriquissa 6 yksilöä Cielito Surin kolibriruokinnoilla. Kirjan mukaan verraten yleinen Länsi-Panamassa.
126. White-necked Jacobin, mesikolibri, Florisuga mellivora
Yhteensä 37 lintua 3 päivänä, eniten 4.3. Panama Rainforest Discovery Centerissä ja Gamboa Rainforest Resortissa yhteensä 30 lintua. Upea kolibri! Kirja mainitsee yleiseksi.
127. Green Violet-ear, viherorvokkikolibri, Colibri thalassinus
Ainoa havaintopäivä: 8.3. Chiriquissa 3-4 lintua kolibriruokinnoilla. Kirjan mukaan laji on hyvin yleinen Panaman läntisillä ylänköalueilla.
128. Black-throated Mango, mustahohtokolibri, Anthracothorax nigricollis
Yhteensä 8 lintua 4 päivänä kanaalin ympäristössä ja matkalla Dariéniin. Chiriquissa lajia ei tapaa. Yleinen alamailla.
129. Violet-crowned Woodnymph, kruununeitokolibri, Thalurania colombica
Yhteensä 14 lintua 2 päivänä: 5. ja 6.3. Sierra Lloronan kolibriruokinnoilla. Kirjan mukaan yleinen alamailla.
130. Violet-bellied Hummingbird, kobolttikolibri, Damophila julie
Yhteensä 5 yksilöä 4 päivänä kanavan ympäristössä. Kirjan mukaan verraten yleinen.
131. Blue-throated Goldentail, varjosafiirikolibri, Hylocharis eliciae
Yhteensä 3 yksilöä 2 päivänä matkalla Dariéniin. Kirjan mukaan harvalukuinen.
132. Sapphire-throated Hummingbird, siniruohokolibri, Lepidopyga coeruleogularis
Yhteensä 4-5 lintua 2 päivänä Dariénin suunnalla. Kirjan mukaan verraten yleinen.
133. Snowy-bellied Hummingbird, lumitimanttikolibri, Amazilia edward
Yhteensä 6 yksilöä 5 päivänä lähinnä kanavan ympäristössä. Kirjan mukaan yleinen.
134. Rufous-tailed Hummingbird, ruostepyrstökolibri, Amazilia tzacatl
Yhteensä 26 lintua 12 päivänä, harvoja kolibreja joka nähtiin kaikilla kolmella osa-alueella. Kirjan mukaan hyvin yleinen.
135. Blue-chested Hummingbird, sinirintakolibri, Amazilia amabilis
Ainoa havaintopäivä: 4.3. Panama Rainforest Discovery Centerin kolibriruokinnoilla yht. 3 lintua. Kirjan mukaan verraten yleinen alamailla.
136. Stripe-tailed Hummingbird, sälepyrstökolibri, Eupherusa eximia
Ainoa havaintopäivä: 8.3. Chiriquissa 2 yksilöä kolibriruokinnoilla, Kirjan mukaan harvalukuinen läntisillä ylänköalueilla.
137. White-vented Plumeleteer, teräspyrstökolibri, Chalybura buffonii
Kolme havaintopäivää: 3.3. 1 yksilö, 6.3. Achiote Roadilla 2-3 ja 13.3. Pirren polun varrella 1 yksilö. Kirjan mukaan verraten yleinen.
138. White-throated Mountain-gem, ruskopilvikolibri, Lampornis castaneoventris
Yhteensä 5 yksilöä 2 päivänä Chiriquissa. Kirjan mukaan yleinen Chiriquin läntisillä ylänköalueilla.
139. Magnificent Hummingbird, huppukolibri, Eugenes fulgens
Yhteensä 13 lintua 3 päivänä Chiriquissa kolibriruokinnoilla. Kirjan mukaan verraten yleinen Chiriquin läntisillä ylänköalueilla.
140. Volcano Hummingbird, ruusukurkkukolibri, Selasphorus flammula
Ainoa havaintopaikka: 8.3. Chiriquissa Los Quetzales trailin yläosissa kärrytien reunamilla 2 lintua. Kirjan mukaan verraten yleinen Chiriquin ylängöillä pääasiassa 1950 m yläpuolella.
141. Scintillant Hummingbird, kipinäkolibri, Selasphorus scintilla
8.3. Volcanon kaupungissa iltapäivällä hotellin lähellä n. 1360 m korkeudella kipinäkolibrinaaras.
142. Violaceus Trogon, pikkutrogoni, Trogon violaceus
Yhteensä 7 yksilöä 3 päivänä. Kirjan mukaan verraten yleinen.
143. Black-throated Trogon, viheltäjätrogoni, Trogon rufus
Ainoa havainto: 6.3. Achiote Roadin tiestä erkanevan polun varrella 1/1 yksilö. Kirjan mukaan verraten yleinen.
144. Collared Trogon, käkitrogoni, Trogon collaris
Ainoa havainto: 9.3. Chiriquissa La Amistad International Parkin polun varrella 1 yksilö. Kirjan mukaan verraten yleinen Chiriquin läntisillä ylängöillä (muualla Panamassa laji ei esiinnykään).
145. Orange-bellied Trogon, panamantrogoni, Trogon aurantiiventris
Ainoa havaintopaikka: Ainoa havainto: 9.3. Chiriquissa La Amistad International Parkin polun varrella 2 yksilöä. Kirjan mukaan verraten yleinen Chiriquin ylängöillä ja aluskukkuloilla (kanaalin itäpuolella laji ei esiinnykään).
146. Black-tailed Trogon, mustapyrstötrogoni, Trogon melanurus
Yhteensä 5 yksilöä 4 päivänä, eniten matkalla Darieniin ja siellä. Kirjan mukaan verraten yleinen kanavalta itään.
147. Slaty-tailed Trogon, lyijytrogoni, Trogon clathratus
Yhteensä 5 lintua 3 päivänä: 4.-6.3. kanavan ympäristössä. Kirjan mukaan yleinen.
148. Resplendent Quetzal, mayaketsaali, Pharomachrus mocinno
Chiriquissa 2 päivänä 5 yksilöä: 8.3. Los Quetzales traililla 2/1 ja 9.3. La Amistad International Parkissa 1/2. Kirjan mukaan verraten yleinen läntisillä ylängöillä.
149. Rufous Motmot, amazonianmomotti, Baryphthengus martii
Ainoa havainto: 6.3. Achiote Roadilla 1 huutelija. Kirjan mukaan yleinen alamailla ja aluskukkuloilla.
150. Broad-billed Motmot, leveänokkamomotti, Electron platyrhynchum
Yhteensä 3 yksilöä eri päivinä kanavan ympäristössä. Kirjan mukaan yleinen esiintymisalueellaan.
151. Blue-crowned Motmot, sinipäämomotti, Momotus momota
Yhteensä 10 yksilöä 5 päivänä, eniten 14.3. Dariénissa Pirren polun varrella 4 huutelijaa. Kirjan mukaan verraten yleinen esiintymisalueellaan.
152. Ringed Kingfisher, isosepelkalastaja, Megaceryle torquata
Yhteensä 5 yksilöä 4 päivänä. Yleinen vesistöjen varsilla.
153. Amazon Kingfisher, isoviherkalastaja, Chloroceryle amazona
Ainoa havainto: 13.3. Pirren polun varrella 1 kalastaja. Verraten yleinen vesistöjen varsilla.
154. Green Kingfisher, viherkalastaja, Chloroceryle americana
Yhteensä 10 yksilöä 7 päivänä kosteikoilla. Runsain kalastajamme, kirjan mukaan yleinen.
155. American Pygmy Kingfisher, pikkuviherkalastaja, Chloroceryle aenea
Kahtena päivänä, mm. 11.3. Tocumenin lentokentän lähellä varjoisan ojan varrella 2 lintua. Kirjan mukaan harvalukuinen.
156. White-necked Puffbird, isovyölaiskuri, Notharchus pectoralis
Kaksi havaintoa: 3.3. Metropolitan Nature Parkissa polun varrella 1 yksilö ja Dariénissa 13.3. Pirren polun varrella 1 lintu istuskelemassa puunoksalla sateen jälkeen, jota aluksi luulimme mustarintalaiskuriksi. Kirjan mukaan harvalukuinen.
157. Pied Puffbird, sepellaiskuri, Notharchus tectus
Yhteensä 4 lintua 3 päivänä. Harvalukuinen.
158. White-whiskered Puffbird, kesylaiskuri, Malacoptila panamensis
Yhteensä 5 lintua 3 päivänä, 4.3. Rainforest Discovery Centerin lähellä 1 lintu ja 13.3. Pirren polun varrella 3 yksilöä. Verraten yleinen alamailla ja harvalukuinen aluskukkuloilla.
159. Gray-cheeked Nunlet, harmaaposkinunna, Nonnula frontalis
Ainoa havainto: 13.3. Pirren polun varrella 1 ääntelijä. Harvalukuinen.
Jakamareja emme nähneet lainkaan ja kirjan mukaan kaikki 3 lajia ovatkin harvalukuisia/epätavallisia.
160. Spot-crowned Barbet, valkokruunuseppä, Capito maculicoronatus
Pirren polun varrella 1 lintu sekä 13. että 14.3. Harvalukuinen.
161. Blue-throated/Emerald Toucanet, smaragditukaani, Aulacorhynchus caeruleogularis
Yhteensä 4 yksilöä 2 päivänä. Yleinen aluskukkuloilla ja ylängöillä Länsi-Panamassa.
162. Collared Aracari, täpläarakari, Pteroglossus torquatus
Yhteensä 8 yksilöä 4 päivänä. Yleinen.
163. Fiery-billed Aracari, tuliarakari, Pteroglossus frantzii
Ainoa havaintopaikka: 9.3. Chiriquissa Volcan Lakesin viimeisen lammen rantametsissä 6 lintua. Harvalukuinen Chiriquissa.
164. Keel-billed Toucan, rikkitukaani, Ramphastos sulfuratus
Yhteensä 71 yksilöä 10 päivänä. Emme nähneet Chiriquissa, mutta muualla retken jokaisena päivänä. Yleinen.
165. Chestnut-mandibled Toucan, ruskonokkatukaani, Ramphastos swainsonii
Yhteensä 13 lintua 4 päivänä kanavan ympäristössä ja Dariénissa. Yleinen.
166. Olivaceous Piculet, oliivitikkanen, Picumnus olivaceous
Yhteensä 2 lintua eri päivinä: ensimmäinen 8.3. Volcanin kaupungissa pikkulammen rantapuussa. Harvalukuinen.
167. Black-cheeked Woodpecker, valkokulmatikka, Melanerpes pucherani
Yhteensä 4 yksilöä 3 päivänä. Yleinen.
168. Red-crowned Woodpecker, pikkuraitatikka, Melanerpes rubricapillus
Ylivoimaisesti runsain tikkalajimme: yhteensä 61 yksilöä 11 päivänä kaikilla kolmella osa-alueella. Kirjan mukaan hyvin yleinen.
169. Smoky-brown Woodpecker, savutikka, Veniliornis fumigattus
Ainakin opas näki 9.3. Chiriquissa. Kirjan mukaan harvalukuinen läntisillä ylängöillä ja aluskukkuloilla.
170. Hairy Woodpecker, amerikankäpytikka, Picoides villosus
Yhteensä 4 yksilöä 2 päivänä Chiriquissa. Kirjan mukaan yleinen läntisillä ylängöillä.
171. Spot-breasted Woodpecker, kultavatsatikka, Colaptes puncticula
Ainoa havainto: 12.3. Dariénissa El Realin lentokentän puissa 1 lintu, josta oppaat olivat innoissaan. Paikallisopas houkutteli lajia viheltämällä pitkään ennen kuin tikka lopulta innostui vastaamaan. Näimme lajin, mutta kiinnitimme enemmän huomiota lentokentällä samaan aikaan tepasteleviin pikkukahlaajiin, jotka osoittautuivat lopulta amerikansirreiksi. Kirjan mukaan kultavatsatikan levinneisyys on varsin suppea, joten oppaan ihmettely meidän kiinnostuksen kohteesta (sirrit) oli ehkä perusteltu, mutta tuolloin emme tajunneet tikan harvinaisuutta ja paikallisuutta. Totesin Luisille lohdutukseksi, että näimme tikan kyllä hyvin. Kirjan mukaan laji on harvinainen ja paikallinen.
172. Golden-green Woodpecker, keltaviiksitikka, Piculus chrysochloros
Ainoa havainto: 11.3. metsässä polun varrella matkalla Dariénin suuntaan Piriatin tienoilla. Kirjan mukaan harvinainen Panaman itäisillä alamailla.
173. Cinnamon Woodpecker, suomutöyhtötikka, Celeus loricatus
Vain 3 yksilöä eri päivinä. Kirjan mukaan verraten yleinen.
174. Lineated Woodpecker, olkainpalokärki, Dryocopus lineatus
Yhteensä 7 yksilöä 4 päivänä. Komea palokärki. Kirjan mukaan yleinen.
175. Crimson-crested Woodpecker, tulikärki, Campephilus melanoleucos
Yhteensä 3 lintua eri päivinä. Upea tämäkin. Kirjan mukaan verraten yleinen.
176. Red-faced Spinetail, punanaamaorneero, Cranioleuca erythrops
Ainoa havainto: 8.3. Chiriquissa 1 lintu. Kirjan mukaan verraten yleinen läntisillä ylängöillä.
177. Ruddy Treerunner, punaorneero, Margarornis rubiginosus
Yhteensä 3 lintua 2 päivänä Chiriquissa. Kirjan mukaan harvalukuinen Chiriquissa.
178. Lineated Foliage-gleaner, viiruvatsaorneero, Syndactyla subalaris
Ainoa havainto: 9.3. Chiriguissa 1 lintu. Kirjan mukaan läntisen Chiriquin ylängöillä ja aluskukkuloilla verraten yleinen.
179. Plain Xenops, ruskopystynokka, Xenops minutus
Yhteensä 8 lintua 4 päivänä kanavan varren metsissä ja Dariénissa. Kirjan mukaan yleinen.
180. Olivaceous Woodcreeper, oliivikipuaja, Sittasomus griseicapillus
Ainoa havainto: 10.3. Chiriquissa 1 yksilö. Kirjan mukaan harvalukuinen esiintymisalueellaan.
181. Cocoa Woodcreeper, kaakaokipuaja, Xiphorhynchus susurrans
Yhteensä 8 lintua 6 päivänä. Kirjan mukaan hyvin yleinen.
182. Black-striped Woodcreeper, mustaviirukipuaja, Xiphorhynchus lachrymosus
Ainoa havainto: 13.3. alkuillasta Pirren polun varrella 1 lintu. Kirjan mukaan verraten yleinen.
183. Wedge-billed Woodcreeper, pikkukipuaja, Glyphorynchus spinurus
Ainoa havaintopäivä: 13.3. Dariénissa Pirren polun varrella 2 lintua. Kirjan mukaan verraten yleinen.
184. Streak-headed Woodcreeper, viirupääkipuaja, Lepidocolaptes souleytii
Ainoa havainto: 11.3. matkalla Dariéniin Metetin lähellä 1 lintu. Verraten yleinen.
185. Spot-crowned Woodcreeper, kaitanokkakipuaja, Lepidocolaptes affinis
Ainoa havaintopäivä: 9.3. Chiriquissa La Amistad International Parkin metsissä peräti 6 lintua. Kirjan mukaan laji on verraten yleinen läntisillä ylängöillä.
186. Fasciated Antshrike, isonokkamuura, Cymbilaimus lineatus
Yhteensä 3 lintua 2 päivänä kanavan ympäristössä.
187. Barred Antshrike, raitapuumuura, Thamnophilus doliatus
Yhteensä 9 lintua 6 päivänä kanaalin ympäristössä ja Dariénissa. Kirjan mukaan verraten yleinen esiintymisalueellaan.
188. Black Antshrike, mustapuumuura, Thamnophilus nigriceps
Yhteensä 4 lintua 2 päivänä matkalla Dariéniin ja siellä. Kirjan mukaan harvalukuinen.
189. Western Slaty-Atnshrike, panamanpuumuura, Thamnophilus atrinucha
Yhteensä 16 lintua 6 päivänä etenkin kanavan ympäristössä. Kirjan mukaan hyvin yleinen.
190. Moustached Antwren, Myrmotherula ignota
Ainoa havainto: 4.3. Soberanian kansallispuiston näkötornilla 1 yksilö. Kirjan mukaan harvalukuinen.
191. White-flanked Antwren, valkokuvemuuranen, Myrmotherula axillaris
Ainoa havaintopäivä: 4.3. Soberanian kansallispuistossa 2 yksilöä. Kirjan mukaan yleinen esiintymisaluellaan.
192. Slaty Antwren, liuskemuuranen, Myrmotherula schisticolor
Yhteensä 3 lintua 2 päivänä: 9.3. Chiriquissa 1 lintu ja 13.3. Dariénissa 2 yksilöä. Kirjan mukaan verraten yleinen esiintymisalueellaan.
193. Dot-winged Antwren, viuhkapyrstömuura, Microrhopias quixensis
Yhteensä 4 lintua 2 päivänä kanavan ympäristön metsissä: 3.3. Metropolitan Nature Parkissa ja 4.3. Soberanian kansallispuistossa. Kirjan mukaan yleinen esiintymisalueellaan.
194. Dusky Antbird, savumuura, Cercomacra tyrannina
Yhteensä 9 yksilöä 4 päivänä kanavan ympäristön metsissä. Kirjan mukaan yleinen.
195. White-bellied Antbird, harmaakulmamuura, Myrmeciza longipes
Ainoa havainto: 5.3. 1 lintu. Kirjan mukaan verraten yleinen kanavan ympäristössä.
196. Chestnut-backed Antbird, kastanjaselkämuura, Myrmeciza exsul
Yhteensä 9 lintua 3 päivänä kanavan ympäristön metsissä ja Dariénissa, jossa 14.3. Pirren polulla 6 yksilöä. Kirjan mukaan yleinen esiintymisalueellaan.
197. Spotted Antbird, helmirintamuura, Hylophylax naevioides
Ainoa havainto: 4.3. Pipeline Roadin varren metsässä aamulla 2 yksilöä maassa. Kirjan mukaan yleinen esiintymisalueellaan ja nähdään usein ”at army-ant swarms”, mutta myös muuten.
Pipeline Roadin aamukävely jäi yllättävän vaatimattomaksi lajistoltaan; tämä laji taisi olla ainoa, jota ei nähty muualla Panamassa. Bicolored ja Ocellated Antbird jäivät kokonaan näkemättä. Emme osuneet kertaakaan army-ant swarmille! Sen sijaan lehdenleikkaajamuurahaisten ”valtateitä” oli metsissä monin paikoin.
198. Black-faced Antthrush, rastasmuura, Formicarius analis
Yhteensä 6 lintua 3 päivänä. Parhaiten lajin näimme 4.3. Pipeline Roadilla, jossa aamulla 3 lintua tepasteli metsän pohjalla. Kirjan mukaan yleinen esiintymisalueellaan.
199. Brown-capped Tyrannulet, rusopäänapsija, Ornithion brunneicapillus
Yhteensä 4 lintua eri päivinä kanavan varren metsissä. Kirjan mukaan verraten yleinen.
200. Southern Beardless-Tyrannulet, pikkutyranninapsija, Camptostomaobsoletum
Yhteensä 4 lintua eri päivinä kanavan varren metsissä ja matkalla Dariéniin. Kirjan mukaan yleinen.
201. Yellow Tyrannulet, keltanapsija, Capsiempis flaveola
Ainoa havainto: 7.3. 2 lintua Chiriquissa. Kirjan mukaan verraten yleinen.
202. Yellow-crowned Tyrannulet, erakkonapsija, Tyrannulus elatus
Yhteensä 3 lintua eri päivinä. Kirjan mukaan yleinen.
203. Greenish Elaenia, viherpikkuelenia, Myiopagis viridicata
Ainoa havaintopäivä: 4.3. Soberanian kansallispuistossa 3 lintua. Kirjan mukaan harvalukuinen alamailla.
204. Yellow-bellied Elaenia, töyhtöelenia, Elaenia flavogaster
Yhteensä 8 lintua 5 päivänä eri puolilla. Kirjan mukaan hyvin yleinen.
205. Lesser Elaenia, savannielenia, Elaenia chiriquensis
Yhteensä 6 yksilöä 3 päivänä Chiriquissa. Kirjan mukaan verraten yleinen Tyynenmeren puoleisella rinnealueella.
206. Mountain Elaenia, vuorielenia, Elaenia franzii
Ainoa havaintopäivä: 8.3. Chiriquissa ylänkömetsissä 3 lintua. Kirjan mukaan hyvin yleinen läntisissä ylänkömetsissä.
207. Rough-legged Tyrannulet, lehtinapsija, Phyllomyias burmeisteri
Ainoa havainto: 7.3. Chiriquissa Volcan Lakesin metsissä 1 lintu. Kirjan mukaan harvinainen läntisillä ylängöillä.
208. Paltry Tyrannulet, mistelinapsija, Zimmerius vilissimus
Yhteensä 7-8 yksilöä 6 päivinä. Näimme lajin kaikilla kolmella osa-alueella. Kirjan mukaan yleinen.
209. Northern Scrub-Flycacther, mangrovenapsija, Sublegatus arenarum
3.3. aamulla Metropolitan Nature Parkin kukkivassa vähälehtisessä puussa, jossa lukuisia lajeja samaan aikaan, oli myös yksi mangrovenapsija.
210. Scale-crested Pygmy-Tyrant, ruskotöyhtötypäkkö, Lophotriccus pileatus
Ainoa havainto: 15.3. Cerro Azulissa lajin ääntä. Kirjan mukaan yleinen aluskukkuloilla.
211. Common Tody-Flycatcher, nokinäpsy, Todirostrum cinereum
Yhteensä 29 lintua 9 päivänä erilaisissa metsissä kaikilla kolmella osa-alueella. Kirjan mukaan yleinen.
212. Olivaceous Flatbill, viherlattanokka, Rhynchocyclus olivaceus
Yhteensä 2 lintua eri päivinä kanavan varren metsissä. Kirjan mukaan verraten yleinen.
213. Yellow-breasted Flycatcher, keltalapionappari, Tolmomyias flaviventris
Ainoa havainto: 12.3. matkalla Darieniin 1 lintu. Kirjan mukaan paikallisesti yleinen Tuirajoen laaksossa Darienissa.
214. Yellow-margined Flycatcher, lapionappari, Tolmomyias assimilis
Ainoa havainto: 4.3. Soberania National Park 1 lintu. Kirjan mukaan harvalukuinen.
215. Ruddy-tailed Flycatcher, ruostenappari, Terenotriccus erythrurus
Ainoa havainto: 13.3. Pirren polulla 1 lintu. Kirjan mukaan yleinen esiintymisalueellaan.
216. Tufted Flycatcher, töyhtösieppari, Mitrephanes phaeocercus
Yhteensä 3 lintua 2 päivänä Chiriquissa. Kirjan mukaan yleinen aluskukkuloilla ja ylängöillä.
217. Tropical Pewee, tropiikkipiivi, Contopus cinereus
Ainoa havainto: 13.3. Pirren polun varrella 2 lintua. Kirjan mukaan verraten yleinen.
218. Yellowish Flycatcher, pilvimetsäsieppari, Empidonax flavescens
Yhteensä 3 lintua 2 päivänä Chiriquissa. Kirjan mukaan verraten yleinen läntisillä ylängöillä.
219. Black Phoebe, mustafiivi, Sayornis nigricans
Ainoa havainto: 8. ja 10.3. Volcanin kaupungissa Dos Rios –hotellin pihalla ja räystäillä 1 lintu. Kun olimme vain vähän hotellilla valoisana aikana, minulla jäi lajin näkeminen lähtöaamuun. Kirjan mukaan verraten yleinen ylängöillä ja aluskukkuloilla, mutta levinneisyys rajoittunut.
220. Pied water-Tyrant, lampinapsu, Fluvicola pica
Ainoa havaintopaikka: 11.3. Tocumenin lentokentän läheisellä lammella 2 lintua. Kirjan mukaan paikallisesti yleinen alamailla.
221. Long-tailed Tyrant, nauhapyrstötyranni, Colonia colonus
Ainoa havainto: 13.3. Pirren polun varrella puun latvuksessa kuivalla oksalla hetken 1 lintu. Kirjan mukaan verraten yleinen.
222. Bright-rumped Attila, kaappariattila, Attila spadiceus
Yhteensä 12 lintua 6 päivänä kanavan varren ja Dariénin metsissä. Pääasiassa vain kuultiin lajin kuuluvaa ääntelyä. Kirjan mukaan verraten yleinen.
223. Sirystes, viheltäjätyranni, Sirystes sibilator
Yhteensä 3 lintua 2 päivänä Pirren asemalla tai sen lähellä. Kirjan mukaan harvalukuinen.
224. Dusky-capped Flycatcher, pikkunapsu, Myiarchus tuberculifer
Yhteensä 6 lintua 5 päivänä eri puolilla. Kirjan mukaan yleinen.
225. Panama Flycatcher, panamannapsu, Myiarchus panamensis
Yhteensä 5 yksilöä 3 päivänä kanavan varren metsissä. Kirjan mukaan verraten yleinen.
226. Great Crested Flycatcher, isotöyhtönapsu, Myiarchus crinitus
5.3. 1 ja 11.3. matkalla Dariéniin 2 lintua. Kirjan mukaan yleinen talvehtija.
227. Lesser Kiskadee, pikkunaamioväijy, Pitangus lictor
Yhteensä 4 lintua 2 päivänä kanavan varren metsissä. Kirjan mukaan verraten yleinen.
228. Great Kiskadee, naamioväijy, Pitangus sulphuratus
Yhteensä 15 lintua 10 päivänä. Kirjan mukaan hyvin yleinen.
229. Boat-billed Flycatcher, isonokkaväijy, Megarynchus pitangua
Yhteensä 10 yksilöä 8 päivänä. Kirjan mukaan yleinen.
230. Rusty-margined Flycatcher, trilliväijy, Myiozetetes cayanensis
Ainoa havainto: 5.3. 1 lintu. Kirjan mukaan verraten yleinen.
231. Social Flycatcher, kimakkaväijy, Myiozetetes similis
Yhteensä 65 lintua 11 päivänä eri puolilla. Kirjan mukaan hyvin yleinen.
232. Gray-capped Flycatcher, tarhaväijy, Myiozetetes granadensis
Ainoa havainto: 10.3. 1 lintu Chiriquissa. Kirjan mukaan verraten yleinen.
233. Streaked Flycatcher, viiruväijy, Myiodynastes maculatus
Yhteensä 15 lintua 9 päivänä. Kirjan mukaan yleinen.
234. Piratic Flycatcher, marjatyranni, Legatus leucophaius
Yhteensä 7 lintua 6 päivänä eri puolilla. On Panamassa muuttolintu talvehtien Etelä-Amerikassa loka-joulukuussa.
235. Tropical Kingbird, livertäjätyranni, Tyrannus melancholicus
Yhteensä 178 lintua kaikkina päivinä, parhaat päiväsummat 2.3. 60 yksilöä ja 3.3. 40 lintua. Lajia kutsuttiin yleisesti lyhenteellä TKB. Kirjan mukaan runsas koko maassa.
236. Eastern Kingbird, pihatyranni, Tyrannus tyrannus
Ainoa havainto: 11.3. 2 lintua Tocumenin lentokentän lähellä lammenrantapuussa. Kirjan mukaan yleinen läpimuuttaja.
237. Gray Kingbird, harmaatyranni, Tyrannus dominicensis
Yhteensä 2 lintua 3 päivänä: 2. ja 3.3. Albrookin lähilammella 1 ja 9.3. 1 lintu. Kirjan mukaan harvalukuinen talvehtija.
238. Southern Bentbill, oliivikoukkunapsija, Oncostoma olivaceum
Yhteensä 2 lintua eri päivinä kanavan varren metsissä: 3.3. Metropolitan Nature Parkissa ja 4.3. Soberanian kansallispuistossa. Kirjan mukaan yleinen alamailla.
239. Fork-tailed Flycatcher, laahustyranni, Tyrannus savana
Yhteensä 13 lintua 7 päivänä eri puolilla. Kirjan mukaan yleinen Tyynenmeren puoleisella rinnealueella.
240. Rufous Piha, ruostekotinga, Lipaugus unirufus
Yhteensä 3 lintua 2 päivänä, 11.3. matkalla Dariéniin 1 yksilö ja 13.3. Pirren polulla 2 lintua. Ihmismäinen vihellys. Kirjan mukaan harvalukuinen.
241. Cinnamon Becard, kanelilepinkäistyranni, Pachyramphus cinnamomeus
Yhteensä 3 yksilöä 2 päivänä. Kirjan mukaan verraten yleinen.
242. White-winged Becard, pikilepinkäistyranni, Pachyramphus polychopterus
Ainoa havainto: 5.3. 1 lintu. Kirjan mukaan verraten yleinen.
243. Black-and-white Becard, vuorilepinkäistyranni, Pachyramphus aöbogriseus
Ainoa havainto: 7.3. naaras Volcan Lakesille johtavan kärrypolun varrella.
244. Rose-throated Becard, ruusukurkkutyranni, Pachyramphus aglaiae
Ainoa havainto: 9.3. Chiriquissa Volcan Lakesin viimeisen lammen rantapuustossa 1 lintu iltapäivän lopuksi. Kirjan mukaan harvinainen.
245. Masked Tityra, naamiotityra, Tityra semifasciata
Yhteensä 8 lintua 5 päivänä. Kirjan mukaan yleinen.
246. Black-crowned Tityra, mustalakkitityra, Tityra inquisitor
Ainoa havainto: 4.3. 1 lintu. kirjan mukaan harvalukuinen.
247. Blue Cotinga, sinikotinga, Cotinga nattererii
Yhteensä 3 lintua 2 päivänä, ensimmäiset 2 yksilöä 4.3. Soberanian kansallispuistossa näköalatornista nähtyvä. Kirjan mukaan harvalukuinen.
248. Purple-throated Fruitcrow, munkkikotinga, Querula purpurata
Yhteensä 7 lintua 3 päivänä. Kirjan mukaan yleinen.
249. Golden-collared Manakin, Manacus vitellinus
Yhteensä 14 yksilöä 5 päivänä kanavan ympäristössä sekä Dariénissa. Lajin paukahteleva rätinä ilmaisi oleskelupaikan, sen sijaan lajin näkeminen oli huomattavasti työläämpää. Kirjan mukaan yleinen esiintymisalueellaan.
250. Lance-tailed Manakin, paritanssija, Corapipo altera
Yhteensä 7 yksilöä 2 päivänä kanavan ympäristössä. Kirjan mukaan yleinen esiintymisalueellaan.
251. Yellow-throated Vireo, keltarintavireo, Vireo flavifrons
Ainoa havainto: 3.3. Metropolitanin kansallispuisto, jossa 1 lintu. Kirjan mukaan yleinen läpimuuttaja ja talvehtija.
252. Yellow-winged Vireo, costaricanvireo, Vireo carmiolis
Ainoa havainto: 9.3. Chiriquissa 1 lintu. Verraten yleinen läntisillä ylängöillä.
253. Brown-capped Vireo, andienvireo, Vireo leucophrys
Ainoa havainto: 8.3. Chiriquissa 1 lintu. Kirja mainitsee yleiseksi Chiriquin läntisillä ylängöillä – tosin levinneisyysalue on merkitty hyvin suppeaksi.
254. Philadelphia vireo, kanadanvireo, Vireo philadelphicus
Ainoa havainto: 9.3. Chiriquissa 1 lintu. Laji talvehtii Panamassa.
255. Yellow-green Vireo, keltaperävireo, Vireo flavoviridis
Yhteensä 7 lintua 4 päivänä. Laji pesii Panamassa muuttolintuna (muuttaa Etelä-Amerikkaan) ja lisäksi Pohjois-Amerikkaan matkaavia on läpimuuttavina.
256. Scrub Greenlet, pensasvireo, Hylophilus flavipes
Kahden linnun ääntä eri päivinä. Kirja mainitsee yleiseksi.
257. Lesser Greenlet, pikkuvihervireo, Hylophilus decurtatus
Yhteensä 9 yksilöä 5 päivänä, eniten kanavan ympäristössä. Kirja mainitsee hyvin yleiseksi.
258. Green Shrike-Vireo, sininiskavireo, Vireolanius pulchellus
Yhteensä 5 yksilöä 2 päivänä Metropolitanin ja Soberanian kansallispuistoissa. Lajin tunnusomainen valkoviklomainen (tai keltajalkaviklomainen J) ääni paljasti sen olemassaolon – ja siellä missä sininiskavireoita oli, ne myös ääntelivät runsaasti. Tornissa myös onnistuimme näkemään tämän latvuksissa viihtyvän lajin. Kirjan mukaan verraten yleinen Karibian rinnealueella.
259. Rufous-browed Peppershrike, pippurivireo, Cyclarhis gujanensis
Yhteensä 4 yksilöä 3 päivänä Chiriquissa. Verraten yleinen esiintymisalueellaan Panamassa.
260. Black-chested Jay, banaaninärhi, Cyanocorax affinis
Yhteensä 4 lintua 3 päivänä mm. Metropolitan ja Soberanian kansallispuistoissa.
261. Purple Martin, sinipääsky, Progne subis
Ainoa havainto: 2.3. Panama Cityn Albrook Innin lähilammella 1 lintu istuskelemassa kuivilla oksilla. Kirjan mukaan syksyllä verraten yleinen, mutta keväällä harvalukuinen.
262. Gray-breasted Martin, harmaasinipääsky, Progne chalybea
Yhteensä 265 yksilöä 10 päivänä. Kirjan mukaan hyvin yleinen koko maassa.
263. Mangrove Swallow, mangrovepääsky, Tachycineta albilinea
Yhteensä 35 yksilöä 4 päivänä vesistöjen varsilla kanavan ympäristössä ja Dariénissa.
264. Blue-and-White Swallow, teräspääsky, Pygochelidon cyanoleuca
Yhteensä 126 yksilöä 4 päivänä Chiriquissa. Chiriquissa paikallista kantaa. Sen sijaan kanavan itäpuolella on vain Etelä-Amerikasta tulleita talvehtijoita huhti-elokuussa.
265. Northern Rough-winged Swallow, pohjankarhepääsky, Stelgidopteryx serripennis
Yhteensä 24 yksilöä 2 päivänä kanavan ympäristössä. Kirjan mukaan verraten yleinen talvehtija.
266. Southern Rough-winged Swallow, etelänkarhepääsky, Stelgidopteryx ruficollis
Yhteensä 60 lintua 6 päivänä, eniten kanavan ympäristössä. Kirjan mukaan yleinen molemmilla rinnealueilla.
267. Cliff Swallow, amerikanpääsky, Petrochelidon pyrrhonota
12.3. Yavizassa lenteli klo 10.40 2 yksilöä kävellessämme kylän pohjoispuolella juuri ennen saapumista avomaan puolelle. Kirjan mukaan yleinen läpimuuttaja.
268. Barn Swallow, Hirundo rustica, haarapääsky
Yhteensä 120 yksilöä 9 päivänä. Kirjan mukaan hyvin yleinen läpimuuttaja.
269. White-headed Wren, valkopääpeukaloinen, Campylorhynchus albobrunneus
Yhteensä 2 yksilöä eri päivinä: 6.3. Achiote Roadin varrella valoisalla metsäaukiolla suuressa puussa ja 13.3. Pirren polun varrella varoitteleva yksilö. Kirjan mukaan harvalukuinen.
270. Sooty-headed Wren, nokipääpeukaloinen, Thryothorus spadix
Ainoa havainto: 14.3. Pirren asemalla aamulla lajin laulua hetken puron varrelta. Kirjan mukaan harvalukuinen Darienin itäosissa.
271. Black-bellied Wren, valkorintapeukaloinen, Thryothorus fasciatoventris
6.3. 1 varoitteli Achiote Roadilla ja 13.3. ääntä Dariénissa. Yleinen alamailla kirjan mukaan.
272. Rufous-breasted Wren, punarintapeukaloinen, Thryothorus rutilus
Yhteensä 2 yksilöä eri päivinä kanavan ympäristössä. Kirjan mukaan verraten yleinen.
273. Rufous-and-White Wren, taituripeukaloinen, Thryothorus rufalbus
6.3. Achiote Roadin varrella samassa paikassa kuin valkopääpeukaloinen tämän lajin laulua. Kirjan mukaan verraten yleinen.
274. Buff-breasted Wren, mangrovepeukaloinen, Thryothorus leucotis
Yhteensä 2 yksilöä eri päivinä kanavan ympäristössä. Kirjan mukaan verraten yleinen alamailla.
275. Plain Wren, rusopeukaloinen, Thryothorus modestus
Yhteensä 4 yksilöä 3 päivänä kanavan ympäristössä, mm. laulua, joka selväpiirteistä ja maltillista. Kirjan mukaan verraten yleinen.
276. House Wren, pihapeukaloinen, Troglodytes aedon
Yhteensä 14 lintua 11 päivänä. Yavizassa lintu lauleli innokkaasti talojen pihoilla ja saimme ihastella sitä, kun oli hyvää aikaa odotellessamme Dariénin lupia. Kirjan mukaan yleinen.
277. Ochraceous Wren, okrapeukaloinen, Troglodytes ochraceus
Ainoa havaintopäivä: 9.3. Chiriquissa 2 yksilöä. Kirjan mukaan verraten yleinen ylängöillä ja aluskukkuloilla.
278. Gray-breasted Wood-Wren, harmaametsäpeukaloinen, Henicorhina leucophrys
Yhteensä 2 linnun ääntä eri päivinä Chiriquissa. Kirjan mukaan yleinen ylängöillä ja aluskukkuloilla.
279. Southern Nightingale-Wren, satakielipeukaloinen, Microcerculus marginatus
Kuultiin 4 lintua Dariénissa Pirren polun varrella. Kirjan mukaan verraten yleinen.
280. Song Wren, kolumbianlaulupeukaloinen, Cyphorhinus phaeocephalus
Yhteensä 4 lintua eri päivinä, ensimmäinen havainto 4.3. Pipeline Roadilla, jossa laji liikuskeli lähellä metsänpohjaa aamulla seuraavat 6.3. Trogon Traililla Achiote Roadin varrella. Kirjan mukaan verraten yleinen.
281. Long-billed Gnatwren, isopeukaloiskerttu, Ramphocaenus melanurus
Ainoa havainto: 3.3. Metropolitanin kansallispuistossa. Kirjan mukaan verraten yleinen.
282. Tropical Gnatcatcher, sääskikerttu, Polioptila plumbea
Yhteensä 11 yksilöä 7 päivänä kanavan ympäristössä ja Dariénissa. Kirjan mukaan yleinen.
283. Black-faced Solitaire, rosvorastuli, Myadestes melanops
Yhteensä 5 yksilöä 2 päivänä Chiriquissa: 8.3. Los Quetzales traililla 2 ja 9.3. La Amistad International Parkissa 3. Aika ajoin kuulimme laulua. Kirjan mukaan yleinen läntisen Panaman ylängöillä.
284. Black-billed Nightingale-Thrush, panamanrastas, Catharus gracilirostris
Ainoa havainto: 9.3. Chiriquissa La Amistad International Parkin polulla pomppimassa hetken edellämme. Kirjan mukaan verraten yleinen läntisillä ylängöillä.
285. Orange-billed Nightingale-Thrush, kultanokkarastas, Catharus aurantiirostris
Ainoa havainto: 10.3. aamulla Chiriquissa Volcanin kaupungissa Dos Rios hotellimme pihamaalla pomppiva lintu, jonka nokan väri erottui hyvin. Kirjan mukaan verraten yleinen läntisillä aluskukkuloilla.
286. Ruddy-capped Nightingale-Thrush, ruskolakkirastas, Catharus frantzii
Yhteensä 9 yksilöä 2 päivänä Chiriquissa: 8.3. mm. Los Quetzales traililla yht. 6 lintua ja 9.3. mm. La Amistad International Parkissa yht. 3 yksilöä. Laulu kiinnitti usein huomion lajiin. Kirjan mukaan yleinen läntisillä ylängöillä.
287. Mountain Thrush, pilvimetsärastas, Turdus plebejus
Yhteensä 12 yksilöä 2 päivänä Chiriquissa. Kirjan mukaan verraten yleinen läntisillä ylängöillä.
288. Pale-vented Thrush, valkoperärastas, Turdus obsoletus
Ainoa havainto: 10.3. aamulla hotellin pihapuussa lintu, jonka opas määritti täksi lajiksi. Lintu otti siivet alleen ja lensi matkoihinsa. Kirjan mukaan harvalukuinen aluskukkuloilla ja alemmilla ylängöillä.
289. Clay-colored Thrush, tarharastas, Turdus grayi
Yhteensä 241 yksilöä 13 päivänä, vain 1 päivänä en ole lajia merkinnyt. Lajin laulua kuului tuon tuostakin. Kirjan mukaan hyvin yleinen. Meidän selkeästi runsain rastaamme.
290. White-throated Thrush, lavertajarastas, Turdus assimilis
Ainoa havainto: 8.3. Chiriquissa 1 lintu. Kirjan mukaan verraten yleinen aluskukkuloilla ja alemmilla ylängöillä.
291. Gray Catbird, naukumatkija, Dumetella carolinensis
Ainoa havainto: 2.3. Albrook Innin takalammen pusikossa 1 lintu, josta Aarne sai kuvan. Läpimuuttaja ja talvehtija.
292. Tropical Mockingbird, tropiikkimatkija, Mimus gilvus
Yhteensä 23 lintua 9 päivänä. Panama Cityssä rakensi pesää Albrook Innin räystään alle. Kirjan mukaan tuotu Kolumbiasta ja nykyisin yleinen kanavan ympäristössä.
293. Long-tailed Silky-flycatcher, isosilkkitilhi, Ptilogonys caudatus
Ainoa havainto: 8.3. Chiriquissa Los Quetzales traililla 3 lintua. Kirjan mukaan yleinen läntisillä ylängöillä.
294. Northern Waterthrush, rantakerttuli, Seiurus noveboracensis
Yhteensä 9 lintua 5 päivänä vesien varsilla. Linnut lymyilivät usein rantapuskissa tullen välillä esiin. Kirjan mukaan hyvin yleinen läpimuuttaja ja talvehtija.
295. Louisiana Waterthrush, purokerttuli, Seiurus motacilla
11.3. 2 lintua Metetissä ja sen lähellä ojien varsilla. Kirjan mukaan harvalukuinen läpimuuttaja ja talvehtija.
296. Golden-winged Warbler, kultasiipikerttuli, Vermivora chrysoptera
Yhteensä 3 lintua eri päivinä. Kirjan mukaan verraten yleinen läpimuuttaja ja talvehtija.
297. Tennessee Warbler, kanadankerttuli, Vermivora peregrina
Yhteensä 19 lintua 9 päivänä, naaras hyvin pajulinnun näköinen, pesimäpukuisella koiraalla harmaa päälaki jopa niskaan asti. Kirjan mukaan yleinen läpimuuttaja ja talvehtija. Meidän runsain kerttulimme.
298. Flame-throated Warbler, liekkikerttuli, Parula gutturalis
Yhteensä 8 yksilöä Chiriquissa, etenkin Los Quetzales traililla ja La Amistad International Parkissa. Kirjan mukaan verraten yleinen läntisillä ylängöillä.
299. Tropical Parula, naamiotiaiskerttuli, Parula pitiayumi
Yhteensä 3 lintua eri päivinä Chiriquissa. Kirjan mukaan verraten yleinen pääasiassa aluskukkuloilla ja ylängöillä.
300. Yellow Warbler, keltakerttuli, Dendroica petechia
Yhteensä 7 lintua 5 päivänä, eniten 3.3. Metropolitan Parkissa 3 yksilöä. Kirjan mukaan hyvin yleinen läpimuuttaja ja talvehtija.
301. Chestnut-sided Warbler, rusokylkikerttuli, Dendroica pensylvanica
Yhteensä 18 lintua 10 päivänä. Talvehtii Panamassa ja kirjan mukaan yleinen kanavan länsipuolella ja harvalukuinen Panaman itäosissa. Meidän runsain kerttulimme.
302. Magnolia Warbler, magnoliakerttuli, Dendroica magnolia
Ainoa havaintomme: 15.3. Cerro Azulin kukkulalla omakotialueella 1 lintu. Kirjan mukaan harvalukuinen, opas ei ollut koskaan nähnyt lajia tällä alueella. Saimme kuvia.
303. Black-throated Green Warbler, seetrikerttuli, Dendroica virens
Yhteensä 4 lintua 3 päivänä. Kirjan mukaan hyvin yleinen Länsi-Panamassa harvinaistuen itään päin. Meillä 2 lintua Chiriquissa ja 1 Cerro Azulissa.
304. Blackburnian Warbler, tulikurkkukerttuli, Dendroica fusca
Ainoa havainto: 8.3. Chiriquissa 1 lintu. Kirjan mukaan verraten yleinen talvehtija ja läpimuuttaja.
305. Bay-breasted Warbler, rusorintakerttuli, Dendroicacastanea
Yhteensä 11 lintua 6 päivänä. Kirjan mukaan yleinen läpimuuttaja ja talvehtija.
306. Black-and-White Warbler, kiipijäkerttuli, Mniotilta varia
Yhteensä 13 lintua 6 päivänä, meidän 3:nneksi runsain kerttulimme. Kirjan mukaan yleinen läpimuuttaja ja talvehtija.
307. American Redstart, loistokerttuli, Setophaga ruticilla
Yhteensä 2 lintua eri päivinä Chiriquissa. Kirjan mukaan verraten yleinen läpimuuttaja ja harvalukuinen talvehtija.
308. Protonothary Warbler, kolokerttuli, Protonotaria citrea
Yhteensä 6 lintua 5 päivänä. Kirjan mukaan verraten yleinen läpimuuttaja ja talvehtija.
309. Slate-throated Redstart, huppuviuhkakerttuli, Myioborus miniatus
Yhteensä 5 lintua 3 päivänä Chiriquissa, jossa kirjan mukaan yleinen aluskukkuloilla ja ylängöillä.
310. Collared Redstart, suruvyökerttuli, Myioborus torquatus
Yhteensä 7 yksilöä 2 päivänä Chiriquissa, eniten La Amistad International Parkissa. Kirjan mukaan yleinen läntisillä ylängöillä.
311. Mourning Warbler, korpikerttuli, Oporornis philadelphia
Yhteensä 2 lintua Chiriquissa eri päivinä. Kirjan mukaan verraten yleinen läpimuuttaja ja harvalukuinen talvehtija.
312. Kentucky Warbler, lehtokerttuli, Oporornis formosus
Ainoa havainto: 9.3. Chiriquissa 1 yksilö La Amistad International Parkissa. Kirjan mukaan verraten yleinen talvehtija.
313. Common Yellowthroat, naamiokerttuli, Geothlypis trichas
Yhteensä 2 lintua eri päivinä kanavan ympäristössä Karibian puolella. Kirjan mukaan harvinainen talvehtija.
314. Wilson´s Warbler, sitruunakerttuli, Wilsonia pusilla
Yhteensä 8 yksilöä 2 päivänä Chiriquissa, eniten La Amistad International Parkissa. Kirjan mukaan verraten yleinen talvehtija.
315. Golden-crowned Warbler, hippiäiskerttuli, Basileuterus culicivorus
Ainoa havainto: 9.3. Chiriquissa 1 yksilö. Kirjan mukaan harvalukuinen läntisillä ylängöillä.
316. Rufous-capped Warbler, kastanjaposkikerttuli, Basileuterus rufifrons
Yhteensä 3 lintua: 10.3. Chiriquissa nähtiin hyvin Questa de Piedran itäpuolella sijaitsevan Rio Macho de Monte- joen sillan kupeessa sekä 15.3. Cerro Azulissa myös erinomaisesti nähtynä 2 lintua ilmeisesti pesänrakennuksessa, liikkuivat lähellä maata. Kirjan mukaan verraten yleinen esiintymisalueellaan Panamassa.
317. Black-cheeked Warbler, mustaposkikerttuli, Basileuterus melanogenys
Yhteensä 36 lintua Chiriquissa 2 päivänä, eniten 9.3. La Amistad International Parkissa 35 yksilöä. Kirjan mukaan yleinen läntisillä ylängöillä.
318. Buff-rumped Warbler, virtakerttuli, Phaeothlypis fulvicauda
Yhteensä 3 yksilöä 2 päivänä: 10.3. 2 yksilöä Chiriquissa Questa de Piedran itäpuolella sijaitsevan Rio Macho de Monte- joella ja ääntä 14.3. Pirren polun varren purolla.
319. Sooty-capped Bush-Tanager, tiaistangara, Chlorospingus pileatus
Yhteensä 3 yksilöä 2 päivänä Chiriquissa. Kirjan mukaan yleinen läntisillä ylängöillä.
320. Rosy Thrush-Tanager, ruusutangara, Rhodinocichla rosea
Ainoa havainto: 3.3. Metropolitanin kansallispuistossa 2 yksilön ääntä. Kirjan mukaan verraten yleinen Tyynenmeren puolella.
321. Gray-headed Tanager, harmaapäätangara, Eucometis penicillata
Yhteensä 2 yksilöä eri päivinä: Dariénissa 13.3. ja Cerro Azulissa 15.3. Kirjan mukaan verraten yleinen esiintymisalueellaan.
322. White-shouldered Tanager, pilkkasiipitangara, Tachyphonus luctuosus
Yhteensä 24 yksilöä 6 päivänä, eniten kanavan ympäristössä. Kirjan mukaan yleinen esiintymisalueellaan Panamassa.
323. Crimson-backed Tanager, tarhatangara, Ramphocelus dimidiatus
Yhteensä 61 yksilöä 9 päivänä, toiseksi runsain tangaramme. Kirjan mukaan yleinen esiintymisalueellaan Panamassa.
324. Cherrie´s Tanager, Ramphocelus costaricensis
Yhteensä 8 yksilöä Chiriquissa. Kirjan mukaan Chiriquissa hyvin yleinen Tyynenmeren puolella.
325. Flame-rumped Tanager, tuliperätangara, Ramphocelus flammigerus
Yhteensä 5 yksilöä 4 päivänä. Kirjan mukaan yleinen esiintymisalueellaan Panamassa.
326. Blue-gray Tanager, piispatangara, Thraupis episcopus
Yhteensä 68 lintua 12 päivänä, runsain tangaramme. Kirjan mukaan hyvin yleinen lähes koko maassa.
327. Palm Tanager, palmutangara, Thraupis palmarum
Yhteensä 32 lintua 11 päivänä, kolmanneksi runsain tangaramme. Kirjan mukaan yleinen lähes koko maassa.
328. Plain-colored Tanager, hiiritangara, Tangara inornata
Yhteensä 22 lintua 7 päivänä. Kirjan mukaan yleinen esiintymisalueellaan, ei esiinny Chiriquissa.
329. Silver-throated Tanager, hopeakurkkutangara, Tangara icterocephala
Yhteensä 7 yksilöä 4 päivänä Chiriquissa, jossa kirjan mukaan yleinen aluskukkuloilla ja ylängöillä.
330. Bay-headed Tanager, ruskopäätangara, Tangara gyrola
Yhteensä 4 yksilöä 3 päivänä Chiriquissa. Kirjan mukaan verraten yleinen aluskukkuloilla ja alemmilla ylänköalueilla.
331. Spangle-cheeked Tanager, panamantangara, Tangara dowii
Yhteensä 4 yksilöä 2 päivänä Chiriquissa. Kirjan mukaan harvalukuinen läntisillä ylängöillä.
332. Golden-hooded Tanager, kultahupputangara, Tangara larvata
Yhteensä 8 yksilöä 5 päivänä. Kirjan mukaan yleinen esiintymisalueellaan.
333. Scarlet-thighed Dacnis, säihkykerttulitangara, Dacnis venusta
Yhteensä 7 yksilöä 3 päivänä Chiriquissa. Kirjan mukaan verraten yleinen aluskukkuloilla ja ylängöillä.
334. Blue Dacnis, kerttulitangara, Dacnis cayna
Yhteensä 18 yksilöä 9 päivänä kaikilla 3 osa-alueella. Kirjan mukaan yleinen.
335. Green Honeycreeper, turkoosimesitangara, Chlorophanes spiza
Yhteensä 4 lintua 2 päivänä. Kirjan mukaan verraten yleinen.
336. Red-legged Honeycreeper, isomesitangara, Cyanerpes cyaneus
Yhteensä 21 yksilöä 9 päivänä. Kirjan mukaan yleinen lähes koko maassa.
337. Bananaquit, banaanikerttuli, Coereba flaveola
Yhteensä 11 yksilöä 6 päivänä. Kirja mainitsee yleiseksi.
338. Streaked Saltator, oliivikardinaali, Saltator striatipectus
Yhteensä 4 yksilöä 3 päivänä. Kirjan mukaan yleinen esiintymisalueellaan.
339. Buff-throated Saltator, viherkardinaali, Saltator maximus
Yhteensä 5 yksilöä 3 päivänä. Kirjan mukaan yleinen.
340. Slate-colored Grosbeak, valkokurkkukardinaali, Saltator grossus
4.3. Soberanian kansallispuistossa 2 lintua. Kirjan mukaan verraten yleinen esiintymisalueellaan. Kaunis vihellys, jota kuulimme näkötornilla.
341. Blue-black Grassquit, samettisirkkunen, Volatinia jacarina
Yhteensä 7 yksilöä 2 päivänä, eniten 12.3. Yavizassa jalkapallokentän reunaheinikoosa 5 lintua. Kirjan mukaan hyvin yleinen.
342. Variable Seedeater, sepelsirkkunen, Sporophila americana
Yhteensä 55 yksilöä 10 päivänä. Kirjan mukaan hyvin yleinen.
343. Yellow-bellied Seedeater, huppusirkkunen, Sporophila nigricollis
Yhteensä 10 yksilöä 3 päivänä. Kirjan mukaan yleinen esiintymisalueellaan.
345. Ruddy-breasted Seedeater, punasirkkunen, Sporophila minuta
Ainoat havainot: 4.3. Gamboa Rainforest Resort- hotellin edusniityllä sekä 10.3. jossakin. Kirjan mukaan yleinen alamailla.
346. Thick-billed Seed-Finch, paksunokkasirkkunen, Oryzoborus funereus
Yhteensä 4 yksilöä 2 päivänäDariénin suunnalla. Kirjan mukaan verraten yleinen.
346. Yellow-faced Grassquit, kultakurkkusirkkunen, Tiaris olivaceus
Yhteensä 11 yksilöä 7 päivänä. Kirjan mukaan yleinen aluskukkuloilla ja ylängöillä, alamailla harvalukuinen.
347. Slaty Flowerpiercer, lyijypuhkoja, Diglossa plumbea
Ainoa havaintopäivä: 8.3. Chiriquissa 4 yksilöä. Kirjan mukaan yleinen läntisillä ylängöillä.
348. Saffron Finch, sahramisirkkunen, Sicalis flaveola
Yhteensä 9 lintua 2 päivänä: 2.3. Panama Cityn laidalla Costa del Esten lähellä ja 11.3. Tocumenin lentokentän lähellä maatilan pihalla 6 yksilöä. Kirjan mukaan luultavasti tuotu maahan Etelä-Amerikasta, nykyään paikallisesti yleinen kanavan ympäristössä.
349. Yellow-tighed Finch, keltahoususirkku, Pselliophorus tibialis
Ainoa havaintopäivä: 8.3. Chiriquissa 4 yksilöä. Kirjan mukaan hyvin yleinen Chiriquin länsiosissa.
350. Large-footed Finch, isojalkasirkku, Pezopetes capitalis
Ainoa havainto: 9.3. La Amistad International Parkissa polun varrella 2 lintua maassa.
351. Chestnut-capped Brush-Finch, ruskoniskasirkku, Arremon brunneinucha
Ainoa havaintopäivä: 8.3. Chiriquissa 4 lintua. Kirjan mukaan yleinen aluskukkuloilla ja ylängöillä esiintymisalueellaan.
352. Black-striped Sparrow, isoviirusirkku, Arremonops conirostris
Yhteensä 3 yksilöä 2 päivänä. Kirjan mukaan yleinen.
353. Rufous-collared Sparrow, eteläamerikansirkku, Zonotrichia capensis
Yhteensä 23 yksilöä Chiriquissa. Kirjan mukaan Länsi-Chiriquissa hyvin yleinen.
354. Summer Tanager, kesätangara, Piranga rubra
Yhteensä 10 yksilöä 8 päivänä. Kirjan mukaan yleinen läpimuuttaja ja talvehtija.
355. Flame-colored Tanager, liekkitangara, Piranga bidentata
Ainoa havaintopäivä: 8.3. Chiriquissa 2 yksilöä. Kirjan mukaan yleinen läntisillä ylängöillä.
356. Red-crowned Ant-Tanager, kruunumuurahaistangara, Habia rubica
Ainoa havaintopäivä: 3.3. Metropolitanin kansallispuistossa laji havaittiin (1). Kirjan mukaan harvalukuinen.
357. Red-throated Ant-Tanager, muurahaistangara, Habia fuscicauda
Ainoa havaintopäivä: 3.3. Metropolitanin kansallispuistossa laji havaittiin (1). Kirjan mukaan yleinen tai harvalukuinen riippuen esiintymispaikasta.
358. Lemon-spectacled Tanager, rillilörppötangara, Chlorothraupis olivacea
Ainoa havainto: 13.3. Dariénissa Pirren aseman lähellä latvuksessa 1 lintu iltapäivällä. Kirjan mukaan verraten yleinen kaakkois-Dariénissa.
359. Rose-breasted Grosbeak, punarintakardinaali, Pheucticus ludovicianus
Yhteensä 4 lintua eri päivinä, mm. Chiriquissa Volcanin kaupungissa Dos Rios –hotellimme suuressa pihapuussa aamulla. Kirjan mukaan verraten yleinen läpimuuttaja ja harvalukuinen talvehtija Panamassa.
360. House Sparrow, varpunen, Passer domesticus
Yhteensä 13 lintua 3 päivänä, eniten 12.3. Yavizassa lounaan jälkeen lähellä jokirantaa 10 yksilöä. Kirjan mukaan harvalukuinen ja paikallinen.
361. Red-breasted Blackbird, ruohikkoturpiaali, Sturnella militaris
Yhteensä 12 lintua 5 päivänä. Kirjan mukaan yleinen esiintymisalueellaan.
362. Yellow-hooded Blackbird, sitruunahupputurpiaali, Chrysomus icterocephalus
Ainoa havainto: 13.3. El Realissa aamulla naaraslintu lennähti kuivalle oksalle, oli siinä hetken ja lensi sitten pois. Kirjan mukaan asuttanut Dariénia hiljattain Kolumbiasta ja nähty juuri El Realissa.
363. Eastern Meadowlark, preeriaturpiaali, Sturnella magma
Yhteensä 2 yksilöä eri päivinä: 7.3. Chiriquissa Volcan Lakesin laitumilla 1 yksilö ja 11.3. Tocumenin lentokentän lähipelloilla 1 lintu. Kirjan mukaan yleinen esiintymisalueellaan.
364. Giant Cowbird, kaulusturpiaali, Molothrus oryzivorus
Ainoa havaintopäivä: 12.3. Tuirajoen varrella 3 lintua veneestä nähtyvä. Oleilivat joen särkillä.
365. Shiny Cowbird, hohtoturpiaali, Molothrus bonariensis
Yhteensä 19 yksilöä 10 päivänä.
366. Bronzed Cowbird, pronssiturpiaali, Molothrus aeneus
5.3. Tocumenin lentokentän lähellä Aarnella kuva paikallisesta linnusta, paikalla varmaan enemmän kuin 1 lintu.
367. Great-tailed Grackle, pitkäpyrstöturpiaali, Quiscalus mexicanus
Yhteensä 1247 yksilöä jokaisena päivänä, suurimmat päiväsummat 300 ja 400 lintua. Helposti suurempiinkin summiin olisi päässyt lajiin huomiota kiinnittämällä. Kirjan mukaan hyvin yleinen asutulla alueella ja rannikolla.
368. Orchard Oriole, tarhaturpiaali, Icterus spurious
Yhteensä 3 lintua 2 päivänä. Kirjan mukaan yleinen talvehtija.
369. Yellow-backed Oriole, kultaturpiaali, Icterus chrysater
Yhteensä 3 lintua eri päivinä. Kirjan mukaan verraten yleinen.
370. Orange-crowned Oriole, oranssilakkiturpiaali, Icterus auricapillus
Ainoa havaintopäivä: 12.3. 4 yksilöä. Kirjan mukaan harvalukuinen Itä-Panamassa.
371. Yellow-tailed Oriole, keltapyrstöturpiaali, Icterus mesomelas
Ainoa havainto: 5.3. ja 12.3. 1 lintu. Kirjan mukaan verraten yleinen alamailla.
372. Baltimore Oriole, idänlehtoturpiaali, Icterus galbula
Yhteensä 13 yksilöä 6 päivänä. Kirjan mukaan verraten yleinen talvehtija.
373. Scarlet-rumped Cacique, punaperäkasikki, Cacicus uropygialis
Yhteensä 11 yksilöä 3 päivänä kanavan ympäristössä. Kirjan mukaan verraten yleinen tai harvalukuinen esiintymispaikasta riippuen.
374. Yellow-billed Cacique, bambukasikki, Amblycercus holosericeus
Ainoa havainto: 3.3. Metropolitan Nature Parkissa 1 yksilö. Kirjan mukaan verraten yleinen.
375. Yellow-rumped Cacique, kultaperäkasikki, Cacicus cela
Yhteensä 7 lintua 4 päivänä. Kirjan mukaan verraten yleinen.
376. Crested Oropendola, kultapyrstö, Psarocolius decumanus
Yhteensä 24 yksilöä 7 päivänä. Kirjan mukaan verraten yleinen – harvalukuinen esiintymispaikasta riippuen.
377. Chestnut-headed Oropendola, seepiakultapyrstö, Psarocolius wagleri
Yhteensä 6 yksilöä 5 päivänä. Kirjan mukaan yleinen.
378. Black Oropendola, mustakultapyrstö, Psarocolius guatimozinus
Yhteensä 2 yksilöä Dariénissa. Kirjan mukaan laji on verraten yleinen Dariénissa.
379. Yellow-crowned Euphonia, keltakruunumarjukka, Euphonia luteicapilla
Yhteensä 15 lintua 8 päivänä eri puolilla. Kirjan mukaan yleinen – harvalukuinen riippuen esiintymispaikasta.
380. Thick-billed Euphonia, taiturimarjukka, Euphonia laniirostris
Yhteensä 16 lintua eri puolilla. Kirjan mukaan yleinen.
381. Yellow-throated Euphonia, sitruunamarjukka, Euphonia hirundinacea
Ainoat havainnot 7.3. Volcan Lakesin metsässä, jossa 1 yksilö ja 10.3. Chiriquissa. Kirjan mukaan hyvin harvinainen läntisessä Chiriquissa.
382. Elegant Euphonia, sinipäämarjukka, Euphonia elegantissima
Yhteensä 3 lintua 2 päivänä Chiriquissa. Kirjan mukaan verraten yleinen läntisillä ylängöillä ja aluskukkuloilla.
383. Spot-crowned Euphonia, pisamaotsamarjukka, Euphonia imitans
Ainoa havaintopäivä: 10.3. Chiriquissa 2 yksilöä Rio Macho de Monte -rotkojoella. Kirjan mukaan harvalukuinen läntisessä Chiriquissa.
384. Lesser Goldfinch, pikkutikli, Spinus psaltria
Ainoa havaintopäivä: 10.3. Chiriquissa 2 yksilöä Rio Macho de Monte -rotkojoella. Kirjan mukaan yleinen.
385. Yellow-bellied Siskin, keltavatsatikli, Spinus xanthogastrus
Los Quetzales traililla kuulimme 8.3. hyvin vihervarpusmaista ääntelyä hetken aikaa. Lintu oli ainakin hetken lennossa ja äänteli. Xeno-cantosta kuultuna ääni sopii juuri keltavatsatiklille. Kirjan mukaan laji on Chiriquissa yleinen.