Talven luonne muuttui tammikuun alkupuolella, kun pakkanen jäädytti meren ja luntakin saatiin melko runsaasti. Kun uudenvuodenpäivän rallissa havaittiin vielä yhdeksän vesilintu- ja neljä lokkilajia, niin pian tämän jälkeen mereiset linnut katosivat lähes tyystin. Viimeinen laulujoutsenhavainto tehtiin 6.1. ja samana päivänä nähtiin vielä Björköbyn siltojen minikokoisessa sulassa sinnittelevä uivelo. Tämän jälkeen havaintoja kertyi vain sinisorsasta. Kuukauden viimeisenä päivänä tehtiin kuitenkin vielä joitakin vesilintuhavaintoa, kun kolmihenkinen retkiporukka kartoitti Merenkurkun saariston lintuja Ruotsinlaivalta käsin. Laivalta tehtiin seuraavat havainnot: pilkkasiipi 2, isokoskelo 14, kalalokki 160, harmaalokki 49 ja merilokki 1.
Kun vesilinnut katosivat, saatiin sentään jotakin tilalle. Talven ensimmäinen koskikara nähtiin heti tammikuun alussa Maalahdessa ja kaikkiaan karoja havaittiin kuusi. Kauden ensimmäisen koskikara löytyi valitettavasti myöhemmin kuolleena. Lintu oli tavannut kohtalonsa jonkun pedon kynsissä.
Vuodenaikaan nähden mielenkiintoisimmat havainnot olivat peukaloinen Vaasan Ryövärinkarilla ja uuttukyyhky Laihian Jakkulassa. Tätä ennen löytyy Tiiraan kirjattuja peukaloisen talvihavaintoja vain neljästä yksilöstä. Viimeisin havainto on vuodelta 2000. Uuttukyyhkyn talvihavaintoja on Tiirassa kahdeksan. Suvilahden kaatopaikalla oli viiden pajusirkun parvi. Domarskärin saaressa pajusirkkuja oli neljä. Peippoja havaittiin kolmessa paikassa enimmillään kolme yksilöä. Järripeippo löytyi kolmelta ruokinnalta. Kottaraisia oli tavanomaisella talvehtimispaikallaan Petolahdessa enimmillään 13 ja Söderfjärdenillä nähtiin 47 pulmusen parvi. Pihabongauksessa löytyi samasta paikasta kolmen hempon parvi. Pihabongauksesta kannattaa vielä nostaa esiin kuusitiainen, joita syksyn suurvaelluksen jäljiltä havaittiin poikkeuksellisen paljon. Laji löytyi 51 ruokinnalta ja yksilömäärä oli 190. Viime vuonna kuusitiaisia löytyi 26 ruokinnalta yhteensä 44.
Valtakunnallisista harvinaisuuksista ehdittiin ennen pakkasjakson alkua havaita pikku-uikku Raippaluodon Klobbskatissa. Kuukauden viimeisenä päivänä puolestaan nähtiin Korsnäsin Bräckskäretissä isolokki. Isolokkeja oli mahdollisesti kaksi, mutta toinen lintu katosi ennen määrityksen varmaistumista lokkiparveen, jossa oli 220 harmaa- ja peräti 26 merilokkia. Marraskuun lopulla Suvilahden kaatopaikalle ilmestynyt tunturikiuru oli edelleen paikalla koko kuukauden, vaikka joutuikin välillä hakemaan ravintonsa kaulaa myöten lumessa kahlaten. Linnun selviytymistä on edesauttanut ahkera rypsiruokinta. Tunturikiurua on talven mittaan käynyt katsomassa jo liki 70 lintuharrastajaa. Suvilahdessa havaittiin myös nokkavarpunen ja siellä tehtiin runsaasti viiksitimalihavaintoja. Suurin määrä oli 32. Korsnäsin Västanlidissä nähtiin 35 timalia. Mustasaaren Vikbyssä havaittiin peräti 60 korpin parvi ja tammikuun suurimmissa keltasirkkuparvissa oli 200-300 yksilöä. Tällaisia parvia havaittiin neljä.
Harmaapäätikkoja havaittiin kahdeksan ja valkoselkätikkojakin kaksi. Lähes kaikki havainnot tehtiin ruokinnoilta, mutta sekä yhdestä harmaapää- että yhdestä valkoselkätikasta saatiin myös satunnaishavainto. Pohjantikkoja havaittiin kolme ja pikkutikkoja kaksi. Käpytikkoja oli edelleen paljon. Vaasassa Isolahti-Palosaari alueen talvilintulaskennassa havaittiin 32 ja Raippaluodon kylän ja Björköbyn Svedjehamnin välisellä tieosuudella 29 käpytikkaa. Metsosta saatiin yksi havainto. Päiväpetolinnuista havaittiin vain kana- ja varpushaukat sekä merikotka. Suurimmassa merikotkaparvessa oli 13 yksilöä. Pöllöjä havaittiin seuraavasti: hiiripöllö 4, varpuspöllö 10, helmipöllö 4, huuhkaja 4 ja viirupöllö yksi.
Tammikuussa havaittiin yhteensä 81 lintulajia. Tiiraan kertyi 2291 havaintoa ja ne koskivat 24183 lintuyksilöä. /ALä