Norrskärin lintuhavaintoasema on ollut miehitettynä kuukauden lähes yhtäjaksoisesti 10.10. saakka. Syyskuun puolella alkanut vilkas kihumuutto jatkui kuunvaihteen yli. Lokakuun puolella havaittiin 30 leveäpyrstökihua, 8 merikihua ja 36 lajiltaan tarkemmin määrittelemätöntä kihua (sp) . Kihuja oli siten yhteensä 74. Kaikkiaan 20.9.-10.10. välisen jakson kihusaldo oli seuraava: leveäpyrstökihu 111, merikihu 27 ja kihu sp 131 eli yhteensä huikeat 269 kihua!
Lokakuun alussa tuulet kääntyivät niin, että ne toivat mukanaan lintuja mantereelta. Kaakkoistuulen sekä sateisen ja sumuisen suttukelin ansiosta koettiin ns. majakkayö, jolloin tuhannet ja taas tuhannet punakylkirastaat pyörivät läpi yön majakan valokeiloissa. Moista lintujen runsautta eivät edes aiemmin samaa ilmiötä todistaneet miehittäjät olleet koskaan nähneet. Sen enempiä viivyttelemättä rastaat kuitenkin jatkoivat matkaansa ja saari tyhjeni, sillä muita lintuja suuntaansa muuttanut tuuli ei tuonut mukanaan. Pian käänne parempaan kuitenkin tapahtui ja seuraavina päivinä saaressa oli lintuja aikaisempaa selvästi enemmän. Yhden päivän aikana havaittuja enimmäismääriä olivat: hippiäinen 2000 (!), punarinta 55, peukaloinen 29, puukiipijä 34, tiltaltti 23 ja rautiainen 9. Muista hyönteissyöjistä havaittiin (maksimimäärät/päivä): mustapääkerttu 4, lehtokerttu 2, pensaskerttu 1, pajulintu 1 ja leppälintu 1.
Kahlaajia havaittiin vielä seuraavasti (maksimimäärä/päivä): taivaanvuohi 30, jänkäkurppa 10, lehtokurppa 1, punakuiri 3, tylli 9, tundrakurmitsa 5, kapustarinta 7, suosirri 49, pulmussirri 1, merisirri 6, suokukko 2 ja valkoviklo 1.
Lepäileviä alleja oli enimmillään 1360 ja muuttavien allien suurin päiväsumma oli 2041. Syyskuun lopun kaltaisia suuria telkkäkertymiä ei enää havaittu. Suurin päiväsumma oli 265. Haahkoja sen sijaan oli edelleen tavanomaista enemmän. Enimillään paikallisia lintuja oli 588.
Harvoin tavattavien lajien ykkönen oli viime syksyin tapaan taigakirvinen. Muita vähälukuisuutensa vuoksi kiinnostavia lajeja olivat turturikyyhky, taigauunilintu, sepelrastas, pikkusieppo ja tunturikiuru .
Havaintojaksolla 20.9.-10.10. havaittiin kaikkiaan 118 lajia. Vuodelle uusia lajeja oli viisi, joista myrskylintu oli myös MLY:n alueen ensihavainto kautta aikojen.
Tämän jälkeen miehitystä on ollut vain yhtenä päivänä 17.10. Miehittäjille olisi siis saarella vielä tilaa tänä syksynä. Olosuhteet ovat kuitenkin muuttuneet jo varsin arktisiksi, joten verkkareissa ei enää tarkene. Hyviä syyskelejä kannattaa kuitenkin vielä kyttäillä, sillä Norrskäriltä on perinteisesti käyty vielä marraskuussa etsimässä syksyn viimeisiä viivyttelijöitä – eikä yleensä turhaan. /ALä, JKa